Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szybkość internetu UPC
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
tomeknh
Witam!

Od niedawna mam usługę UPC 8 Mega... robiłem speed test w 10 różnych serwisach i tylko w godzinach bardzo późno nocnych lub rannych uzyskuję prędkość z umowy...natomiast teraz czyli godzina 22 mam prędkość 2 mega góra!

Orientujecie się czy jest jakiś zapis w umowie, że w różnych godzinach może się prędkość aż tak znacznie róznić? Bo nie wiem czy napierać do nich emailami i telefonami żeby coś z tym zrobili czy pogodzić się z tym, że płacę jak frajer za to czego nie dostaję...

Pozdrawiam!
Daiquiri
Jedyny zapis w umowie jest taki, że oferowana prędkość jest maksymalna - nie gwarantowana.
bim2
Tym jednym postem przekonałeś mnie do nie przerzucania się na UPC sad.gif
Zresztą z regulaminu:
Cytat
W ramach korzystania z Usługi internetowej zakazanymi działaniami, w szczególności są:
a. umożliwianie korzystania z Usługi internetowej osobom trzecim, w tym udostępnianie połączeń
internetowych poprzez pośrednie lub bezpośrednie podłączenie ich do modemu kablowego,
b. podejmowanie jakichkolwiek działań mogących uszkodzić infrastrukturę sieciową Dostawcy Usług,
c. zakłócanie poprawnego funkcjonowania infrastruktury sieciowej Dostawcy Usług,
d. naruszenie przepisów prawa, Regulaminu i niniejszych Warunków,
e. nadmierne obciążanie Sieci.

Znaczy tyle co, nie ściągaj za dużo ani za długo inaczej utniemy prędkośc :|
Daiquiri
bim2 mam UPC od dobrych kilku lat (z małą przerwą) i nigdy nie było mowy o "przeciążaniu" sieci w ten sposób. Znajomy, który też ma UPC "ciągnie" z/do sieci maksymalnie ile się da, 24 godziny na dobę i również nigdy nie było mowy o "przeciążaniu".

Co innego prędkości - w tej chwili mam łącze 25 Mb/s a według testów dysponuję w tej chwili prędkością koło 10 Mb/s. Pingi wczoraj wieczorem dochodziły do 600 (sic!). Ale ogólnie nie mogę narzekać - upload/download działa pięknie jako całokształt. No i UPC live TV to miły dodatek.
tomeknh
No tak maksymalna, ale przecież chyba są jakieś granice? Więc po co mi internet 8 mega skoro uzywajac wczesniej 2 mega miałem dokladnie to samo!!!!
Przecież to jest oszustwo
bim2
No właśnie :/ Za 70zł teraz mam gwarantowane 4mb a po 23 do 7 maksymalny, zaleznie od userów, ale minimówm to 11mb :|
Daiquiri
Gwarantowane? Daj namiar na firmę w takim układzie...
bim2
Może źle się wyraziłem, nie ma tak że przez większość czasu jest 2mb/s a to że wacha się od 3,5 do 4 to moim zdaniem normalne.

Firma EkoTranstech, na środuli dają neta. Fajnie że mała firma, bo telefon jest bezpośrednio do technika jak coś nie śmiga, choć może raz na 3 miesiące nie ma neta przez minute.
bogdan89
Ja również mam UPC 25Mb/s (Wrocław).
Ogólnie nie narzekam. Fakt faktem, ciężko jest osiągnąć to 25Mb/s ale to co mam w pełni mnie zadowala. Jak pobieram coś z porządnego ftp to czasami osiągam ponad 3MB/s. Ciężko mi ocenić najsłabszy moment, bo nie wiem, czy winne było moje łącze czy serwer.
Z UPC jestem zadowolony. Posiadam od dwóch lat. Nie było chyba żadnej znanej mi przerwy w dostępnie do neta.
Narzekać można jedynie na prędkość uploadu.

Swoją drogą, radzę też zastanowić się porządnie nad wyborem takiego łącza, bo dla osoby, która normalnie korzysta z neta + ciągnie filmy 24 godziny na dobę wystarczy i 8Mb/s, a to i tak nie nadąży się z ich oglądaniem. Na jakiś "kuchenny" serwer łącze się nie nadaje. To jest niby TYLKO 15 zł różnicy w miesięcznej cenie abonamentu, ale jak tak się policzy to mam wrażenie że ta oferta to drobny chwyt ze strony UPC, bo w pełni skorzysta promil użytkowników, reszcie wystarczyłaby połowa.
tomeknh
Dobrze zrozumiałem masz łącze 25 i osiągasz ponad 3?questionmark.gifexclamation.gif!
bogdan89
Łącze mam 25Mb/s, a osiągam 3MB/s
wielkość B ma znaczenie smile.gif
Szybkość łącza w kilobitach, szybkość ściągania w kilobajtach.
25Mb / 8 = 3,125 MB/s
yaro015
Całkiem niedawno też miałem problem z teoretycznie zbyt wolną prędkością łącza.

Również mam 8 Mb w UPC i każdy speedtester pokazywał mi 2Mb, czasem 3 Mb w porywach. Zadzwoniłem do UPC, okazało się że się wygłupiłem smile.gif bo faktycznie speedtestery nie zawsze pokazują prawdę.

Polecam stronę www.noc.gts.pl, namiar na nią sprzedał mi gość z UPC. Nie ma tam żadnych limitów przy wysyłaniu więc będziesz mógł ciągnąć plik całą przepustowością swojego łącza.

Uruchom ściąganie kilku plików na raz (tych o większym rozmiarze), zsumuj faktyczną prędkość ściągania każdego z nich w danym momencie i zobaczysz wtedy jak faktycznie Twoje łącze się kształtuje.

U mnie pomogło, od tamtego czasu na speedtestery nie patrzę bo po prostu im nie wierzę winksmiley.jpg

tomeknh
Jesteś w błędzie speed testy nie kłamią, sprawdzałem również na tej stronie co podaleś, i gość z upc podał mi również inna podobną do tej i rzeczywiście miałęm 2 mega....teraz jest elegancko 8 po nakrzyczeniu troche na nich
chlebik
Czasem warto zrestartowac modem (z mojego 5letniego doswiadczenia z UPC).
sztosz
Cytat(tomeknh @ 9.03.2010, 13:47:08 ) *
Jesteś w błędzie speed testy nie kłamią[...]

Mam Neostrade 1mbps, speed testy mi pokazują 13-20 mbps LOL

Test sprzed chwili biggrin.gif
kenobi13
Ja mam 8 Mb.
A wygląda to tak.
pinacolada
ale u wiekszosci operatorow jest chyba taki zapis,nie tylkow upc. Pod tym wzgledem atrakcyjna jest neostrada, bo teraz 6mb kosztuje 69 zl,a wiem ze do niedawna byla mozliwosc wziecia neta nan probe(nie wiem czy nadal aktualne) ale przynajmniej mozna bylo wszytsko sprawdzic przezd podpisaniem wlasciwej umowy.
rzymek01
Cytat(pinacolada @ 24.03.2010, 16:17:24 ) *
wiem ze do niedawna byla mozliwosc wziecia neta nan probe(nie wiem czy nadal aktualne) ale przynajmniej mozna bylo wszytsko sprawdzic przezd podpisaniem wlasciwej umowy.

tak, po 3mc zmagań z ich biurokracją jak już coś zadziała to się nie odmawia biggrin.gif
Zyx
A jak niby sobie wyobrażasz np. zapewnienie transferu rzędu 25 Mbit/s w godzinach szczytu? Łącza nie są z gumy i nie mówię tu tylko o łączach UPC, a serwera, z którym się łączysz. Wszyscy psioczą na swoich dostawców zupełnie jakby zewnętrzne serwery miały nieograniczoną przepustowość i szybkość działania. Jeśli jakiś operator Ci zagwarantuje taki transfer, to podziwiam jego odwagę, by brać odpowiedzialność za coś, co jest w dużej mierze poza jego kontrolą, w kontakcie z użytkownikami, którzy w 90% składają się z technicznych oraz informatycznych ignorantów. A co z Twoim własnym sprzętem? Jesteś pewien, że pracuje on wystarczająco szybko?

Korzystam już od pewnego czasu z usług UPC i na transfery nie mogę narzekać. Nie ma żadnych problemów np. z puszczeniem pełnej aktualizacji systemu, korzystaniem z sieci w normalny sposób i nieprzeszkadzaniem innym domownikom w tym samym czasie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.