Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Jak zablokowac odczytanie kodu js danej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubek15
witam

Wiecie może jak zablokować kod java script na stronie, aby nikt go nie mógł skopiować?
Otóż mam np. taki formularz http://skuterrace.boo.pl/js/formularz2.php i jak dam żródło strony to cały kod js widać, a jest jakaś mozliwośc aby tego kodu nie było widac?

Pozdro
nospor
Jesli widzi cos przegladarka to i również zobaczy to i czlowiek
Jedyne co mozesz zrobic to zaciemnic kod js, czyli np. funkcje o nazwie RobieCos zamieni ci na nazwe q1. Sa w necie programy do tego

ps: a co ty tam masz takiego supertajnego w tym skrypcie ze boisz sie ze ktos to podejrzy?
piotrooo89
można też napisać kod JS w sposób ciągły (bez białych znaków).
nospor
no i kod nadal bedzie widoczny tyle ze bez spacji i enterów. niesamowite zabezpieczenie winksmiley.jpg
Pomijam juz fakt ze jest masa programow co upiekaszają taki pozbawionych bialych znakow kod
jankes83
Polecam program ionCube. Niestety do tanich nie należy.
Strona producenta
phpion
Cytat(jankes83 @ 4.03.2010, 09:44:16 ) *
Polecam program ionCube. Niestety do tanich nie należy.

Zakodujesz nim JS?
kubek15
ja tam nic tajnego akurat w kodzie js nie mam ale pytam tak z ciekawości czy jest to możliwe, ale widze że jak ten kod napisze w jednej lini to też będzie to trudne dla laika.

Dzięki za wypowiedzi
nospor
Cytat
ale widze że jak ten kod napisze w jednej lini to też będzie to trudne dla laika.
@piotrooo w zyciu bym nie pomyslal ze tamtym postem bys pomogl winksmiley.jpg
@kubek trudne dla laika bedzie co?
1) Ten kod nie zawiera nic co moze/musi byc zaszyfrowane
2) laik zazwyczaj nie zaglada w kod strony
3) nielaik bez problemu sobie upiekszy tę twoją jedną linie - jest masa stron w sieci co to robi
4) usuwanie bialych znaków stosuje sie zazwyczaj do zmniejszenia wielkosci kodu.
kubek15
@nospor no to byś ty zastosował? Może wogle tego nie ukrywać? Nie chodzi mi o ten kod co podałem w linku bo to jest tylko przykład tylko ogólnie o js mi chodzi.
nospor
No napisalem ci na samym początku:
Cytat
Jedyne co mozesz zrobic to zaciemnic kod js, czyli np. funkcje o nazwie RobieCos zamieni ci na nazwe q1. Sa w necie programy do tego

Podejrzyj sobie skrypt google maps. Oni wlasnie cos takiego tam stosują. Za chiny nie dojdziesz co jest co... no moze dojdziesz, ale zajmie ci to troche czasu smile.gif
jankes83
Cytat(phpion @ 4.03.2010, 09:52:37 ) *
Zakodujesz nim JS?

Ten znajdujący się w pliku html bądź php owszem. Co do plików *.js nie ejstem pewien
nospor
Cytat
Ten znajdujący się w pliku html
A w jaki sposób przeglądarka go potem wykona?
jankes83
Rzeczywiście, mógłby być z tym problem.
flashdev
Cytat(kubek15 @ 4.03.2010, 09:16:05 ) *
witam

Wiecie może jak zablokować kod java script na stronie, aby nikt go nie mógł skopiować?
Otóż mam np. taki formularz http://skuterrace.boo.pl/js/formularz2.php i jak dam żródło strony to cały kod js widać, a jest jakaś mozliwośc aby tego kodu nie było widac?

Pozdro

Oczywiście nie ma takiej możliwości. Ale jeśli chodzi o zaciemnienie kodu to polecam Tobie narzędzie closure compiler:
http://closure-compiler.appspot.com/home
Jest to narzędzie google. Google stosuje go do własnych stron (wystarczy zajrzeć do źródła kodu strony google.com).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.