Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ocena] Strona firmy produkującej sprzęt nurkowy
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
livinghatret
Hej! smile.gif

Umieściłem na serwerze moją pierwszą i zapewne ostatnią stronę (nooo... nie wliczając jakichś zapleczowych, które jeszcze pewnie zrobię).

Od razu zaznaczam - nie jestem profesjonalistą, ale niech to nie będzie żadnym wyznacznikiem. Po prostu oceńcie ją bez litości winksmiley.jpg Strona powstała dla moich znajomych, którzy startują własnie z nowym tematem biznesowym w branży sprzętu nurkowego.

Grafika+kod to w 100% moje wykonanie - mam nadzieję, że nie wypadło najgorzej.

http://www.wreckandreef.com

Jeśli komuś coś się źle wyświetla, prosiłbym o informację. Sprawdzałem na różnych przeglądarkach, ale niekoniecznie wszystko wyłapałem.
darko
1. waliduj adres email wpisywany w formularzu kontaktowym
2. jak dla mnie ten top mógłby być mniejszy
3. w sumie mało treści
4. validator 7 errors 2 warnings
5. na stronie głównej ucina mi link dolny w sekcji Fabrics and Technologies (Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6)
Moim zdaniem graficznie najlepsza strona jaką widziałem do tej pory spośród wszystkich oddanych do oceny na tym forum. Chciałbym zobaczyć jeszcze Wasze produkty. Szkoda, że te obrazki w topie nie są klikalne... Ogólnie szkolne 4- Dodam, że jak na pierwszą stronę w dodatku wykonaną przez nieprofesjonalistę, to jestem pod ogromnym wrażeniem, mam nadzieję, że powstaną kolejne.
thomson89
ciekawe tło
top, to mogłby być jeden wielki link do jakiejś galeri
lord_t
Podoba mi się ogólnie.

Co do kodu to przyczepie sie do tych dwóch divów w .bottom_section które mają styl wpisany do tagu a nie w pliku css.
Na stronie głównej masz 3 ciemne boxy, każdy składa się z 3 divów -> osobiście zrobiłbym to tak, że jest tylko .option_container, który ma tło to ciemne (podałbym wartość koloru w hexach, i dodatkowo background:url(../pics/option_frame_up.gif) no-repeat, wypozycjonowany do góry) a jego zawartość jest taka jaką aktualnie masz w .o_frame_main. Na końcu .option_container dajesz diva .o_frame_down bez zmian. winksmiley.jpg

A jeśli Ci to nie pasi to chociaż option_frame_up.gif zrób paskiem o wysokości 1px i daj mu repeat-y.

Myślałeś, zeby cały box był linkiem zamiast wszystkich jego elementów:)

Ocena: 8.5/10

P.S. Przyznam, że też chciałem klikać po obrazkach w topie;)

P.S.2 Czemu tylko "DIVING EQUIPMENT" jest linkiem do głownej - a nie całe logo?
thomson89
filtrowanie danych w formularzu (szczególnie adresu email)
formularz przydałby się na środku pod danymi kontaktowymi
lekkie szare odcięcie czarnego tła tekstów od tła strony też by sie przydało
polska firma? jesteś polakiem? mogłyby być dwie wersje językowe (ale to już sugestia)
jestem troszkę upity więc nie muszę być w 100% słowny
livinghatret
Dzięki wszystkim za opinie smile.gif

A sprawy mają się tak:

- Wielki top - jest on przewidziany pod wyświetlanie contentu video, więc musi miec swoje rozmiary. Dodatkowo będą tam wyświetlane bannery we flash'u, ale z tym nie chce mi się już samemu rzeźbic, więc robi to profesjonalista. Na razie top statyczny.

- Katalog produktów jest gotowy, ale fotki produktów będą gotowe dopiero za kilka tygodni. Obecnie jest to raczej wizytówka firmy, kierowana do dostawców, niż strona dla klientów.

- Logo nie jest linkiem dlatego, by pierwszy anchorem na stronie był "diving equipment". Mam zamiar to zrobic w ten sposób, że logo bedzie wyświetlane przez margin: -50px, więc google i tak bedzie indeksowało rysunek jako drugi link a wizualnie wszystko będzie po kolei.

- Błędy na stronie - jak ją odpalałem, wszystko było ok. Potem jednak jeszcze grzebałem i trochę śmiecia wyskoczyło. Trzeba to będzie poprawic w wolnej chwili, ale to już po świętach.

- Walidacja e-mail - trochę z tym problem, bo to jedno pole służy do wpisywania e-maila lub telefonu. Dodatkowo telefony na świecie mają bardzo różne formaty, więc po paru przymiarkach, również z wykorzystaniem gotowych skryptów, postanowiłem puścic to "na żywca". Za dużo z tym było problemów.

- Polska wersja językowa - oczywiście już jest, ale celowo jest ona nieuruchomiona. Chodzi o to, by nie musiec odpowiadac na zbyt wiele pytań od klientów, zanim tak naprawdę całośc wystartuje. Wszystko w swoim czasie smile.gif

- Problemy pod przeglądarkami - będę musiał sprawdzic pod Operą, bo tej jedynej jeszcze nie zainstalowałem.

- Ilośc tresci - treśc jest gotowa (jest nawet w bazie), ale z pewnych będzie dodawana sukcesywnie. Tak jak wcześniej pisałem, to jest strona "wizytówkowa" dla dostawców. Wersja dla klientów wystartuje za trzy miesiące.

Jeszcze raz dzięki za info.

Cytat(lord_t @ 21.12.2009, 23:02:22 ) *
Co do kodu to przyczepie sie do tych dwóch divów w .bottom_section które mają styl wpisany do tagu a nie w pliku css.

Wiem o co Ci chodzi, ale docelowo chcę tam wrzucic PNG z alpha channelem, żeby te ramki były półprzeźroczyste. Dlatego wolałem to zrobic w ten sposób smile.gif
thomson89
ja mam opere 10 bardzo dobra i bardzo ladnie to wyglada bez zadnych bledow
r4xz

Cytat(livinghatret @ 21.12.2009, 23:17:05 ) *
- Walidacja e-mail - trochę z tym problem, bo to jedno pole służy do wpisywania e-maila lub telefonu. Dodatkowo telefony na świecie mają bardzo różne formaty, więc po paru przymiarkach, również z wykorzystaniem gotowych skryptów, postanowiłem puścic to "na żywca". Za dużo z tym było problemów.

telefon: 52523523

e-mail: przykladowy@mail.pl

odrazu widać różnicę, rozpoznajesz czy wpisane są same liczby (ewentualnie liczby i nawiasy), jeśli tak, to został wpisany numer telefonu... nie, to sprawdzasz poprawność maila winksmiley.jpg

Moli
Podoba mi się top, fajne te zdjęcia, tylko po kliknięciu na dane zdjęcie mogło by się pokazywać powiększenie smile.gif Taka galeria smile.gif
Our products nie działa, skoro jeszcze nie ma tej podstrony to wywal guzik z menu
Na stronie głównej, jak masz content podzielony na 3 obszary, moim zdaniem nie powinien tekst być klikalny, jedynie napis wyrównany do prawej na dole. Przez przypadek łatwo można kliknąć.
Kodu nie mam jak ocenić, widziałem jak wygląda w podglądzie przez przeglądarkę ?
nospor
No ale że ja atak XSS bez problemu mogę wykonać to bardzo nie ładnie z Twojej strony.
livinghatret
Cytat(nospor @ 23.12.2009, 09:31:18 ) *
No ale że ja atak XSS bez problemu mogę wykonać to bardzo nie ładnie z Twojej strony.

Mógłbyś mi podesłac szersze info na priv? Tak jak pisałem, nie jestem profesjonalistą, więc nie wszystkie zagadnienia są dla mnie oczywiste, szczególnie w zakresie bezpieczeństwa.
nospor
Cytat
Mógłbyś mi podesłac szersze info na priv?
audyty są płatne, tego też nie wiesz? winksmiley.jpg

Wchodzisz do google, czytasz co to jest atak XSS, czytasz jak najczesciej sie go robi, a nastepnie patrzysz na swoją strone i przez minute zastanawiasz sie gdzie go u ciebie mozna wykonac winksmiley.jpg
livinghatret
Cytat(nospor @ 23.12.2009, 09:59:19 ) *
audyty są płatne, tego też nie wiesz? winksmiley.jpg

Audyt bezpieczeństwa to parę (nawet -dziesiąt) godzin analiz i minimum kilkanaście stron dokumentu tongue.gif

Formularz już poprawiłem. Dzięki za naprowadzenie. Cała resztę przejrzy już ktoś, kto się na tym zna.
nospor
Cytat
Audyt bezpieczeństwa to parę (nawet -dziesiąt) godzin analiz i minimum kilkanaście stron dokumentu
Juz takie robiłem tongue.gif

Cytat
Formularz już poprawiłem.
Patrząc na to jak nadal mogę sie bawic twoim formem to smiem twierdzic ze jedynie daleś strip_tags(). Rozwiązanie połowiczne.

Cytat
Cała resztę przejrzy już ktoś, kto się na tym zna.
No, czyli jednak chcesz ode mnie ten audyt winksmiley.jpg

edit down:
konkurencja nie śpi winksmiley.jpg
livinghatret
Cytat(nospor @ 23.12.2009, 10:25:20 ) *
No, czyli jednak chcesz ode mnie ten audyt winksmiley.jpg

Nie Ty jedyny się znasz. Znam takich, co mi to zrobią za flaszkę winksmiley.jpg
Moli
Cytat
Znam takich, co mi to zrobią za flaszkę

Gdyby tak wyrwać to zdanie z kontekstu, nie będzie kolorowo biggrin.gif

Polecam przeczytać:
http://www.eioba.pl/a100/ochrona_przed_xss_podstawy
livinghatret
Cytat(Moli @ 23.12.2009, 17:48:47 ) *
Gdyby tak wyrwać to zdanie z kontekstu, nie będzie kolorowo

winksmiley.jpg
Mam po prostu w robocie certyfikowanych specjalistów od bezpieczeństwa dużych systemów, w tym opartych o technologie webowe, więc najprościej chyba będzie poprosic o pomoc. Z lukami bezpieczeństwa jest niestety tak, że albo nie masz żadnej, albo (jeśli coś pozostawiłeś), masz wrota otwarte na oścież.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.