Cytat(Speedy @ 2.12.2009, 15:14:26 )

...ale w trakcie przewijania tekst lekko się zacina. Mi jest potrzebne coś takiego, co działa cały czas płynnie i w ogóle się nie zacina.
Znacie może coś takiego?....
ja dorzucę od siebie trochu z innej strony... raczej przez określenie "zacinania" masz na myśli coś w stylu widocznych "przeskoków" zmiany pozycji - jeśli tak i jeśli nie mowa o skryptach bardzo zamulających to:
- jeśli przewijanie jest bardzo wolne i skok o 1 piksel oczywiście będzie wrażenie płynności
- jeśli skoki mają być znacznie większe i w dodatku animacja ma dawać wrażenie "płynności" to wystarczy popatrzeć, jak oko odbiera obrazy - wtedy pasuje pozycję zmieniać z częstotliwością 23-25 fps [25 przeskoków na sekundę] - jeśli w ciągu sekundy będziesz chciał przez cały ekran przerzucić tekst wrażenie będziesz miał "płynności" przewijania....
jeszcze co do optymalnego pisania skryptu jeśli animacji jest bardzo wiele i żeby przeglądarka mocno nie zamuliła [chcę tylko dodać, że jeśli obliczysz następną pozycję elementu to nie można osobno przypisywać położenia od góry i osobno od lewej - tzn można ale wtedy przeglądarka przeliczy pozycję odnowa i 2 razy przez to zmienia położenie - mało optymalne - już poszukam filmik jeden - nie wiem czy link znajdę bo ściągnąłem sobie na dysk dawno temu - ale spróbuję]:
http://developer.yahoo.net/blogs/theater/a...ting_effic.html - gdzieś od połowy