Jakiś czas temu pisałem o tym jak zrobić żeby wybierając z combo jakąś opcję, drugie combo sczytywało odpowiednie dane z bazy - na zasadzie model i marka samochodu. Ściągnąłem skrypt, przerobiłem i działa... Tyle, że sprawdzałem to na Firefoxie :/ Na IE 7 wybierając opcję z pierwszego combo z drugiego nic nie pobiera.
Strona:
<Marka:<select name="marka" id="marka" onchange="ajaxFunction()"> } ?> </select> Model:<select name='model' id="ajax"></select>
Pobieranie rekodów z bazy:
require("../config.php"); $marka = $_GET['marka']; $query = "SELECT * FROM model WHERE marka = '$marka' ORDER BY nazwa ASC"; }
Skrypt jquery/ajax:
function ajaxFunction(){ var ajaxRequest; try{ // Opera 8.0+, Firefox, Safari ajaxRequest = new XMLHttpRequest(); } catch (e){ // Internet Explorer Browsers try{ ajaxRequest = new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP"); } catch (e) { try{ ajaxRequest = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } catch (e){ // Something went wrong alert("Błąd! Musisz zaktualizować przeglądarkę!"); return false; } } } // Receive Data Function ajaxRequest.onreadystatechange = function(){ if(ajaxRequest.readyState == 4){ var ajaxDisplay = document.getElementById('ajax'); ajaxDisplay.innerHTML = ajaxRequest.responseText; } } var marka = document.getElementById('marka').value; var queryString = "?marka=" + marka; ajaxRequest.open("GET", "modele.php" + queryString, true); ajaxRequest.send(null); }
Pomóżcie

Pozdrawiam