Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ASUS GeForce 9400GT warto?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Radeko
Witam smile.gif

Mam zamiar zmienić moją wysłużoną nVidia 7600 GS na coś lepszego.
Przeglądając allegro.pl natknąłem się na ASUS GeForce 9400GT, co o niej sądzicie?
Jakie inne karty w granicach 200 zł polecacie z min 512 mb?

Z góry dzięki za odpowiedzi smile.gif
MateuszS
Nie rob tego. Pożałujesz. Dorzuć 100 zl i kupisz 3x lepszą. 9400 to nie nadaje się do gier a chyba po to zmieniasz kartę. Polecam radeona z HD 48xx / GF 9600 (palit najtańszy)
Radeko
A XFX 9500GT?
l0ud
Dopłać to 70zł i kup sobie chociażby HD4730 .

A jak już chcesz kupić coś bardzo taniego, to przejrzyj to zestawienie:
http://forum.pclab.pl/t283727.html

...ale pamiętaj że w nic na większym poziomie grafiki nie pograsz.
Cysiaczek
Ok, a czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie jest wąskie gardło? C2D E6320 1.86 Ghz @ 2.1Ghz i GF 8500GT 256 MB i w GTA IV mam ~30 FPS :|
Już sam nie wiem - mi się wydaje, że karta, a może oba?

Pozdrawiam
bim2
Procesor za dużo w GTA IV nie da. Karta na 100% do wymiany. Polecam Evga 9600 GT 512mb Do gta starcza.
Pr0100
Cytat
GeForce 9400GT .. nVidia 7600 GS

twoja karta ma 256 DDR2, 9400 ma 512 DDR3 i wsparcie dla DX10 i na tym różnice pomiędzy tymi kartami się kończą (mają bardzo podobną wydajność). Kupisz praktycznie to samo co masz już w PC.

Dodatkowo:
- w żadną grę wymagającą DX10 (są już takie?) nie pograsz, no chyba że lubisz grać mając 5 fpsów
- różnicy w 256 MB dodatkowego ram też raczej nie odczujesz, gry w które będziesz grał na tej karcie na pewno nie zużyją tego

jedyną odczuwalną zmianą będą DDR3.

proponuje HD 4670, na ceneo za 230 zł (Asus, MSI, Sapphire), http://benchit.pl/karty+graficzne/nvidia/GeForce/9400/GT/512 w tym teście testach ten radek ma 4x więcej FPSów od 9400 smile.gif

Przy kupnie karty nie patrz na ilość RAMu bo to akurat nie jest aż tak ważne. Przykładowo 9600 GSO ma jedynie 384 MB a jest o niebo lepsza (i droższa) od upatrzonych przez Ciebie kart smile.gif
Radeko
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi smile.gif
To tak, może pomożecie mi wybrać kartę. Moje wymagania to:
- możliwość odpalenia Crysis'a,
- - || - GTA IV,
- nie było żadnych kłopotów z nią,
- cena max 200zł - 290 zł,

Z góry dzięki smile.gif
antyqjon
Któraś 9600GSO z 512MB GDDR3 albo Radeon 4730.
Quantum
Jeśli chodzi o GTAIV to tutaj robi się mały problem smile.gif ta gra jest.. inna smile.gif mam Gigabyte GF9800GT 1GB i nie odpale jej na najwyższych detalach, z 512 na średnich da radę.
(tak na marginesie: odpuść sobie odległość widzenia bo praktycznie nie ma zauważalnej różnicy, a skok w pamięci jest dość wysoki)

wracając do tematu :

http://allegro.pl/item794401385_okazja_pra...rd_9600_gt.html
http://allegro.pl/item789782086_asus_en_96...e_2_0_hdmi.html
http://allegro.pl/item790171228_karta_graf...r_cuda_1gb.html

jeśli chodzi o te ostatnią no to jednak palit = ryzyko.
sztosz
Palit = ryzyko? Od kiedy?
kwiateusz
bo gta zeby odpalic wyzsze detale potrzebuje bodaj 768mb ramu na grafie (chyba ze poprawili kiedys) ja osobiście mam 8800gt i mi sie podoba jeszcze nie odmowila wspolpracy z niczym smile.gif
Quantum
Cytat(sztosz)
Palit = ryzyko? Od kiedy?

Gdy kupowałem swój sprzęt też miałem do wyboru jedną z kart palita. W sklepie stanowczo mi odradzali z uwagi na serię wielu wadliwych 9600-tek jakie wypuścili na rynek, wówczas postanowiłem dołożyć trochę kasy na gigabyte 9800. Ta karta z mojego 3 linku to właśnie ten sam model, który chciałem zakupić.

Cytat(kwiateusz)
bo gta zeby odpalic wyzsze detale potrzebuje bodaj 768mb ramu na grafie (chyba ze poprawili kiedys) smile.gif

po ustawieniu wszystkiego na full (jedynie view distance = 40, dalej nie daje rady) wskaźnik zajętej pamięci wynosi już 1120MB/1024MB tongue.gif). W trakcie gry na tych prawie max. mam 40-50 FPS, jednak podczas jazdy samochodem nie działa tak płynnie jak powinno. Procek chyba nie ogranicza karty, intel core 2 duo e8400 2x 3.0 GHz.
sztosz
W sklepie powiedzą Ci różne dziwne rzeczy. Być może rzeczywiście ta seria Palita była wadliwa, ale to nie znaczy że ogólnie "palit = ryzyko", zwłaszcza że Palit robi raczej dobre karty (może nie wybitne ale dobre). Mi na przykład powiedzieli w pewnym sklepie, że w swoich barebone firma Compal ładuje wadliwe elementy, odrzucone przez producentów (inetela, nvidię). Innym razem pan w sklepie powiedział mi że muszę kupować pamięci o takiej samej częstotliwości co szyna na jakiej pracuje procesor (to akurat był Athlon XP), bo inaczej będę miał problemy, co akurat jest ewidentną bzdurą. Od tego czasu akurat opinia panów ze sklepu należy do tych które nie należą do branych przeze mnie pod uwagę.
varez
Cytat(Cysiaczek @ 25.10.2009, 18:27:33 ) *
i w GTA IV mam ~30 FPS :|

matko.. dawniej w grach limity klatek byly nieraz na sztywno ustawiane na 30 (albo i mniej), i kazdy sie cieszyl ze ma te 30 klatek i to bylo komfortowe granie..
Radeko
Witam ponownie smile.gif

Przepraszam za nieobecność, ale ostatnio nie miałem czasu na komputer.
Dzięki wam za odpowiedzi, ale mam lekki mętlik w głowie, na kartę chcę przeznaczyć do 250 zł. J
estem otwarty na różne firmy. Co polecacie ?
l0ud
Używaną 9600GT (szukaj na allegro). Jeżeli nic nie znajdziesz, ostatecznie możesz też kupić nową HD4670:
http://www.ceneo.pl/Karty_graficzne;0112-0...70_P6-77347.htm (na allegro są może być drożej, unikaj raczej tych z 1GB - i tak się tego nie wykorzysta)

HD4670 jest słabsza od tej 9600GT, obie jednak są o niebo lepsze od proponowanej przez Ciebie 9400GT (i na obu w miarę pograsz w aktualne gry)
aetryu
Witam

wlasnie sie zastanawiam nad karta graficzna, jednak na ten cel mam jedynie 150zl. i mam mozliwosc zakupienia karty http://www.allegro.pl/item800149530_asus_9...rofile_wwa.html za powyzsza kwote. czy to w ogole ma sens? na poczatku byłem pewien, ze ją biore, jednak jak czytam wasze opinie to zwatpilem ; p wlasciwie to dlaczego ta karta jest kiepska? 'czego' ma malo?

gł. moim celem jest plynna gra w fallouta 3 na maksymalnych detalach, czy przy takiej karcie na moim sprzecie (płyta gł. gigabyte ga-m55s-s3, 2gb ramu, amd64 x2 4000+) bedzie to mozliwe ?

znalazlem jeszcze karte gigabyte GF 8500 512mb za taka kwote, która karta wypadnie lepiej?
l0ud
9400GT jest trochę lepsza, jednak obie wymienione karty są słabiutkie. 1GB to chwyt marketingowy, karta tego nie wykorzysta. Jak jest napisane na aukcji - dobra do zastosowań typu media center i nic ponadto.
Do płynnej gry w Fallouta 3 na odpowiedniej rozdzielczości i maksymalnych detalach potrzebujesz przynajmniej czegoś pokroju 8800GT/HD4850. Obie to wydatek powyżej 300zł... niestety.

Porada: dozbieraj 50zł. Kup przynajmniej tą HD4670 (patrz mój post wyżej). Inaczej będziesz żałował...
Radeko
Dzięki wam za pomoc smile.gif
Nie śpieszy mi się z kupnem, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby dozbierać trochę więcej funduszy.
Wybór padł na HD4850, 8800GT, 9600GT bądź coś o podobnych parametrach. Daliście mi większe pojęcie o kartach graficznych, za co jestem wam bardzo wdzięczny:)
Temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.