Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dekoder sha1 w zastosowaniu PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Skudi
Witam, szukam czegoś takiego jak dekoder sha1 żeby działało jak base64 lub base85

chce coś takiego aby dało rade rozkodować sha1 przykład:
base64_decode('YmFzZTY0');
na coś takiego:

$sha1_decode('8095e159699116466e36cbafd09e1d845f29f2b9');
seth-kk
a masz pojecie czym jest sha1?
Skudi
tak ale wiem też że są dekodery sha1 więc chce wtopić to w dekoder sha1 dry.gif żeby normalnie odczytywało w moim skrypcie
chce poprostu zrobić taki patent aby zrobić jakąś biblioteke w PHP żeby kodowało podobnie jak sha1 i dekodowało i wtopić to tak aby wyświetlało to np na stronie głównej jak base64

coś jak to:

$sha2 = biblioteka która zakodowóje
$sha2('8095e159699116466e36cbafd09e1d845f29f2b9'); - i tu wyświetla tak samo jak base64
pgrzelka
poszukaj o rainbow tables

jeśli można spytać to po co Ci to ?
Zyx
SHA1 to kodowanie stratne, które gubi część informacji podczas tego procesu, zatem jest jednokierunkowe. Coś, co nazywasz "dekodowaniem" jest niemożliwe: możesz próbować dopasowywać wszystkie możliwe ciągi, ale nawet jeśli trafisz (pomijając trywialne przypadki jak "asia", "piesek", to jest trudniejsze niż trafienie 6 w totka), to nie masz pewności, że "odkodowany" ciąg jest tym właściwym: ciągów jest nieskończenie wiele, kodów SHA1 - skończona ilość.
Skudi
no dobrze ale jakie kodowanie najlepsze i krótkie ? sadsmiley02.gif
mi właśnie chodzi o to aby było krótkie choć wiem że kodowanie było by stratne to po prostu kodował bym część jakiegoś kodu w kawałkach smile.gif
kiedyś nawet napisałem takiego moda aby hasło administratora pobierało z dwóch kodów md5 smile.gif przy wpisywaniu hasła je łączyło i normalnie można było wejść smile.gif
nospor
a po co ci zdekodować haslo?

Tu masz coś o "kodowaniu" hasel:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44...t=0&start=0
Skudi
praktycznie nie chodzi mi o hasło tylko o inne fragmenty kodu smile.gif ale też zależy mi na tym aby nikt tego szybko nie zakodował i dla tego chciałem coś na wzór biblioteki w php
Crozin
Tobie chyba chodzi o narzędzia typu ionCube?
Skudi
dokładnie tak snitch.gif
phpion
Cytat
Powód edycji: Błędy ortograficzne. Jeśli Cię szkoła nie nauczyła poprawnie pisać, to ja Cię nauczę, tylko nie pisz mi proszę, że masz dysortografię. /webdice

Jeżeli już poprawiamy błędy, to róbmy to rzetelnie smile.gif sorry za post nie na temat wstydnis.gif
pgrzelka
Cytat(Skudi @ 19.10.2009, 19:39:24 ) *
dokładnie tak snitch.gif

te narzędzia są płatne, składają się z dwóch części, płatnego encodera którym zakodujesz swój skrypt oraz darmowego decodera który instaluje się na serwerze,
zobacz w google: ioncube lub zend optimizer
aras785
jak ja kodowalem hasła to później logowanie mi nie chodziło;/ wyskakiwało ze błedne hasło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.