Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formatowanie Dysku
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
KrzysiekKCN
Witam. Ostatnio zostałem poproszony o sfromatowanie dysku oraz wgranie nowego systemu ponieważ na tamtym komputerze to graniczy z cudem (wszystko się tnie).
Ale gdy podłączyłem ten dysk u siebie wyskoczyło mi coś że nie mam ramów: DDR SDRAM, takie właśnie ramy posiada kolega. Ja mam DDR1 czy da się to jakoś zrobić? Może podczepić 2 dyski jednocześnie? Tylko jak to się robi?
in5ane
Nie wiem czy dokładnie Cię zrozumiałem, ale podłącz jeden dysk na slave, a drugi na master. Master to ten główny (czyli Twój działający), a slave to ten kolegi, na którym chcesz wgrać system. Zainstaluj sobie na masterze Partition Magic i tam usuń partycje z dysku slave i utwórz nową NTFS (zalecane dla XP) (lub FAT32, zalecane dla 98/Me) i następnie wrzuć płytkę Windowsa (będąc zalogowany w Widowsie na masterze) i zacznij instalację, a później, jak będzie Cię pytał o ścieżkę, to podasz na drugi dysk (slave).
KrzysiekKCN
No ale do czego podłączyć ten drugi dysk?
I taka sprawa. mam tu 2 taśmy takie jak idą do dysku. jedna była do napędu cd ale nie wiem czy to ta tez może być. A gdzie na dysku się zmienia z slave na master i odwrotnie? na tym nie bardzo mam jakiś przełącznik. są tylko z boku jakieś sreberka.
Fafu
Chodzi o tzw. "zworki": http://4.bp.blogspot.com/_h_mOdQnFP48/SQDL...masterslave.jpg
W swoim dysku musisz dać na master a w dysku kolegi slave.
KrzysiekKCN
Rozwiązałem problem. Dokładnie tak jak wyżej podłączyłem dwa dyski do jednej taśmy, jeden na master a drugi (ten do sformatowania) na slave.
Później włożyłem płytkę XP i zainstalowałem ten system do momentu aż pyta o kod czyli prawie cały system Windows. Później wystarczyło kliknąć F3 by wyłączyć komputer i już u właściciela dysku go podłączyć i włożyć tą samą płytę. Jeżeli wszystko wam poszło dobrze instalacja powinna odtworzyć się od momentu wpisywania kodu.

A i na początku trzeba wybrać partycję na którą wrzucicie windowsa. Szybciej jest skasować partycję klawiszem D potem L a później ją stworzyć klawiszem C niż formatować. Formatowanie zajęło około 20 min. a usuwanie dysku dosłownie kilka sekund.

To wyżej dodałem żeby uzupełnić wiedzę osobą takim jak ja biggrin.gif Pierwszy raz w życiu takie coś robiłem. Dzięki za pomoc. I Come do następnego mojego tematu bo popsułem napęd CD/DVD.

offtopic.gif offtopic.gif offtopic.gif offtopic.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.