f1xer, aplikacja nie musi być desktopowa. Po prostu wpadł mi do głowy ten pomysł i miałem nadzieję, że uda mi się przyspieszyć jej działanie + uzyskać kilka dodatkowych profitów. Gdybym miał się brać za coś typowo client-server użyłbym javy(bo jeszcze jako tako pamiętam, choć to to wolne, nawet po kompilacji do natywnego (nie zawsze idzie to zrobić), albo C++ (Tu gorzej, bo dawno temu pisałem w tym i musiałbym sobie wszystko odświeżać dość obszernie w porównaniu do javy

).
To co piszę, to rodzaj platformy do zarządzania informacją w jak najbardziej abstrakcyjnym ujęciu (framework + moduły semantyczne z CMSem) - np. moduł prezentacji tekstu (+multimedia) zarządzający artami, newsami czy blogiem - na potrzeby strony WWW, lub służący jako biuletyn informacyjny , błyskawiczny informator w Intranecie, albo system opisu produktu sklepowego. Tak też i inne - np. prezenter informacji bazodanowych czy uniwersalna galeria itp..
Oczywiście projekt który to wykorzysta jako pierwszy już jest w miarę skrystalizowany i dotyczy usprawnienia pracy w pewnej firmie. Mam tylko pewne obawy co do realizacji związane z potocznym określeniem "jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego", ale jak na razie wszystko wskazuje na to, że się sprawdzi.
W PHP natomiast to to, bo jest uniwersalny jeśli nie potrzeba przetwarzania w realtime i powszechny, wystarczy postawić serwer na dowolnym systemie, albo shostować gdziekolwiek i lata przez dowolną przeglądarkę... tylko ta ślamazarność.. hmm.. na razie mam nadzieję, że aktywowanie w jednym przebiegu tylko określonych segmentów systemu - wedle zapytania powinno wystarczyć, żeby uzyskać w miarę dobre czasy wykonywania przy stosunkowo dużej złożoności. Nie wiem jednak jak to wyjdzie, kiedy złożoność będzie naprawdę duuuża

Pewnie będzie trzeba ciąć ; / .. i stąd m.in. pomysł na kompilacje do natywnego kodu w razie jak by zaczęło się zbyt ślimaczyć, a postęp pracy byłby już w fazie dalece zaawansowanej..