Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sieci] Router bezprzewodowy
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tomsi
Mam teraz neostradę (niedługo być może zmienię na netię). Mam w domu komputer stacjonarny i laptop. Chciałem zainstalować w domu jakiś router, który stworz mi sieć bezprzewodową dla laptopa (budynek ma dwie kondygnacje) oraz doprowadzenie internetu do komputera stacjonarnego. Jaki wybrać router żeby spełniał zadania modemu z neostrady i być może w przyszłości z netii?
erix
Linksys WAG200g; używam z Netią i nic tego potwora nie zatrzyma. biggrin.gif

Zasięg przez kilka ścian przechodzi.
tomsi
A jeszcze mam pytanie czy to jest Linksys WAG200g czy Linksys WAG200gl ? Czy on będzie mi działał z neostradą a w razie zmiany z netią?
erix
WAG200g; ADSL2+ u nas chyba nie ma (przynajmniej u mnie nie).

Ja używam po BSA z Netii. Będzie i Tobie działać pod warunkiem, że wybierzesz model z prawidłowym Annexem (pasującym do Twojej linii).
Speedy
Z tego, co wiem, ważne jest to, aby zwrócić uwagę na Annex. Do neostrady na pewno jest Annex A. Ja używam z neostradą routera Pentagram Cerebrus (taki model, tylko wcześniejszy - z końcówką 42 w nazwie - http://www.agito.pl/routery-i-modemy/penta...tr=1545:179164). Apropos zasięgu - jak wychodzę z budynku, to łapie mi przez grube ściany wifi na ulicy (wprawdzie jedną kreskę, ale jednak), a router stoi na pierwszym piętrze. Wydaje mi się, że do Netii musi być Annex B, ale głowy nie dam.
erix
Cytat
Wydaje mi się, że do Netii musi być Annex B, ale głowy nie dam.

Z tego, co pamiętam, to na ich dedykowanych liniach. Na liniach TP jest to samo, co do neozdrady.
webdice
U wielu osób zakładałem routery, bywały takie sytuacje że Linksys miał gorszy zasięg niż przykładowo TP-Link (choć router jest zdecydowanie z dolnej pułki). Nie przekonasz się jaki zasięg będzie miał dany router do puki go nie uruchomisz. Wszystko zależy od grubości oraz rodzaju ścian/stropów. Dodatkowo jest wiele innych cyników skutecznie zmniejszających zasięg urządzenia, np. boazeria.

W domu mam starego Edimaxa, który gubi zasięg już dwa pokoje dalej, a za oknem na polu telefon łączy się z odległości ~100 metrów.

Ogólnie polecałbym Linksysa, ewentualnie nowe modele D-Linka. Zastanów się czy Ci są potrzebne takie funkcje jak blokowanie adresów MAC/IP, QoS, Firewall itp i na tej podstawie wybierz odpowiedni router.
erix
Cytat
Ogólnie polecałbym Linksysa, ewentualnie nowe modele D-Linka. Zastanów się czy Ci są potrzebne takie funkcje jak blokowanie adresów MAC/IP, QoS, Firewall itp i na tej podstawie wybierz odpowiedni router.

Uznaję że tego nie napisałeś.

Filtrowanie na MAC, to podstawa przy WiFi, jak ktoś z sieci ściąga i chcemy żyć, też QoS się przyda, o firewallu nie wspomnę.

Może to wydaje się niepotrzebnymi rzeczami, ale z czasem każdy dojdzie do wniosku, że jest sens włączania tej i tamtej opcji.

Co do Linksysa - do WAG200g są prowadzone prace nad nieoficjalnym firmwarem. [;
nexis
Cytat(Speedy @ 22.07.2009, 16:44:15 ) *
Wydaje mi się, że do Netii musi być Annex B, ale głowy nie dam.

Annex A (ADSL over POTS) - dla linii analogowej (wszystkie Neostrady, Netia na liniach TP, itd.)
Annex B (ADSL over ISDN) - dla linii cyfrowej ISDN (np. Internet DSL w TP)

Cytat(erix @ 22.07.2009, 17:17:27 ) *
Co do Linksysa - do WAG200g są prowadzone prace nad nieoficjalnym firmwarem. [;

Masz może więcej informacji na ten temat? Router chodzi bardzo stabilnie (FW 1.01.09), więc dojdą funkcje?
erix
0.9 = 0.8 beta, w changelogu jest wyłącznie zmiana numeru biggrin.gif

Co do firmware, dość długo kopałem i był chyba firmware by Woytek, parę rzeczy było dodanych. No fakt, nie tyle, co w OpenWRT, ale było na dobrej drodze. [;
tomsi
Może jeszcze polecacie jakieś routery?

Może coś z serwerem wydruku tak żeby z każdego komputera można było wydrukować coś na jednej drukarce z kablem na USB.
erix
Serwery wydruku trochę kosztują, opyli Ci się kupić urządzenie (drukarkę) z wbudowanym portem ethernet. biggrin.gif

Router? A czytałeś ten wątek?
sztosz
Ja mam ASUS WL-500gP (ma 2 porty USB) + do tego podłączoną drukarkę przez USB. W dokumentacji jest pięknie wszystko napisane jak skonfigurować to i działa bez problemu*. Inne routery z USB pewnie też mają takie możliwości.

*To znaczy u mnie jest problem, bo mam starusieńką Oki 14ex która drukuje bardzo tanio, ale żeby ją podłączyć jako drukarkę sieciową to muszę sterowniki do innego modelu instalować (po prostu do 14ex nie ma :/ ) i po 5 wydrukowanych stronach nie chce dalej drukować. Ale jak wydrukuję 5, potem znowu 5 etc to nie ma problemów.
Speedy
Na upartego możesz mieć zwykły router i drukarkę udostępniać w sieci za pośrednictwem jednego z komputerów. Najprostsze i najtańsze rozwiązanie, choć wymagane jest włączenie komputera, do którego jest podłączona drukarka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.