Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Udostępniono finalną wersję 6.7 środowiska Netbeans
Forum PHP.pl > Wortal > Newsy
megawebmaster
Dziś (29 czerwca 2009) można znaleźć na stronach projektu Netbeans (http://www.netbeans.org) finalną wersję 6.7 kompletnego środowiska programistycznego. Link prosto do pobierania Pobierz Netbeans 6.7
gcdreak
To może ktoś sie wypowie na temat tego IDE.
Polecacie, czy raczej zainstalować coś innego?
hwao
Na razie ciężko powiedzieć, gdyż jest to pierwsze parę godzić po "wydaniu stabilnej wersji". Jeżeli wszystko działa tak jak w poprzednich wersjach (lub lepiej smile.gif ) to zdecydowanie te IDE jest wartę uwagi.

Zależny jakie masz wymagania, chociaż wydaje mi się że znajdziesz tu dużo więcej niż szukasz:)
NuLL
http://www.netbeans.org/issues/show_bug.cgi?id=157769 - szkoda ze tego nie zrobili sad.gif
gcdreak
Tak, to by było bardzo przydatne. A tak troszeczke odbiegając od tematu to wyobrażacie sobie tworzenie bez edytora z podpowiadaniem?
megawebmaster
Osobiście nie wyobrażam sobie bez podpowiadania - zdarza się, że wiem co chcę osiągnąć, tylko nie pamiętam struktury (nawet w swoim kodzie), a jak mam tylko komentarze w PHPDoc to od razu mi podpowiada ładnie. Używam 6.7 od wersji beta i jedynie w ostatniej becie był błąd, który mi się zdarzał (podczas skanowania plików w poszukiwaniu znaczników TODO smile.gif ) a tak śmiga w pełnej okazałości (minus jest jeden i prosty - oparte na javie jest dość ciężkie biggrin.gif)

BTW. W opcjach jest Auto Popup Completion Window i Auto Popup Documentation Window. No i dalej nie jest w całości po polsku.
blooregard
Cytat
A tak troszeczke odbiegając od tematu to wyobrażacie sobie tworzenie bez edytora z podpowiadaniem?

Tak, kiedyś do PHP nie było edytorów z podpowiadaniem, ba, wogóle nie było żadnych IDE do PHP i ludzie żyl i kodowalii. Ehhh, wygodnictwo smile.gif
wookieb
Do tej pory używam ked2, który podpowiada prawie tyle co nic i nie ma wielu innych udogodnień. Powód? W NB brak wsparcia zmiany kodowania dla pojedynczego pliku co dla mnie jest niedopuszczalne.
Nie wiem jak teraz sprawa wygląda, ale dowiem się jak wrócę do domu.
adasiu
Cytat(wookieb @ 30.06.2009, 15:22:24 ) *
Do tej pory używam ked2, który podpowiada prawie tyle co nic i nie ma wielu innych udogodnień. Powód? W NB brak wsparcia zmiany kodowania dla pojedynczego pliku co dla mnie jest niedopuszczalne.
Nie wiem jak teraz sprawa wygląda, ale dowiem się jak wrócę do domu.

to raz, a drugi raz dochodzi kwestia pracy bezpośrednio na zdalnych serwerach... niby jest wtyczka, ale działa jakby nie działała, chyba że to ja o czymś nie wiem winksmiley.jpg
mip
Witam;

Do tej pory używałem Eclipse + PDT; NetBeans wydaje się być przyjaźniejszy, tylko jak zmienić kodowanie pojedynczego pliku? Jest na to jakiś sposób?
blooregard
Cytat
Jest na to jakiś sposób?

Na razie nie. Miejmy nadzieję, że w wersji 7 poprawią ten błąd.
michalg
Cytat(blooregard @ 9.07.2009, 13:36:07 ) *
Na razie nie. Miejmy nadzieję, że w wersji 7 poprawią ten błąd.

Jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście i nie ma na to ticketa, to go załóżcie. A co do wersji 7, to póki co wygląda na to, że najpierw pojawi się wersja 6.8 - spowolnili przeskoki w numeracji, być może szykują jakieś większe zmiany dla wersji 7.0.
blooregard
Cytat
być może szykują jakieś większe zmiany dla wersji 7.0.

Może coś takiego, jak teraz jest dla Javy - edytor WYSIWYG. I pełne wsparcie np. dla Zend Framework, Symphony, Smarty i całej reszty towarzystwa smile.gif
Plus coś na podobieństwo Delphi for PHP.

Wtedy byłaby "kosa".
Pr0100
Cytat
I pełne wsparcie np. dla ... Symphony

http://www.symfony-project.org/blog/2009/0...in-netbeans-6-8 smile.gif
blooregard
Dzięki za linka. smile.gif
Będzie wsparcie dla Symphony, ale nie widzę ZF sad.gif
I wbudowana obsługa ftp, wbudowana przeglądarka, i "inne zaawansowane funckje edycyjne"
No i PHP 5.3.

Czyli zgodnie z oczekiwaniami NB z wersji na wersję będzie coraz lepsze smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.