ladovnik
26.06.2009, 10:15:00
Witam. Zrobiłem sobie skrypt uploadu. Chciałem zabezpieczyć tak formularz, aby można było przesłać tylko pliki Flash Video (FLV). Niestety, gdy pobieram typ mime uploadowanego pliku, zwraca mi application/octet-stream przy czym, wysyłany plik to jest video/x-flv.
Dodam, że dodałem do serwera poprzez plik .htaccess tym mime dla pliku .flv, bo domyślnie nie było.
Pozdrawiam,
ladovnik
PS Obecnie zrobiłem sprawdzanie samego rozszerzenia, ale to nie wystarczy, bo można zmienić z .exe na .flv i już... a chciałbym sprawdzać mine by przy okazji sprawdzić poprawność pliku..
erix
26.06.2009, 13:00:20
Sprawdzaj MIME po stronie serwera:
<?php
?>
NIGDY nie polegaj na typie wysyłanym przez przeglądarkę.
ladovnik
27.06.2009, 09:16:00
Niestety tej funkcji użyć nie mogę, ponieważ na większości serwerów, nawet tych płatnych, jest zablokowana, a ja robię pewien system dla ludzi, z których większość będzie go używać na darmowych hostingach...
Poza tym głównym zabezpieczeniem jest sprawdzanie rozszerzenia, mime chciałem sprawdzać dla wygody aby sprawdzić poprawność pliku, jeśli by ktoś zamiast skonwertować film na FLV tylko zmienił rozszerzenie...
erix
27.06.2009, 19:33:35
Cytat
ponieważ na większości serwerów, nawet tych płatnych, jest zablokowana
Jeśli badziewny serwer, to zablokowane. Porządne udostępniają. A te, które nie, to cóż - admini idą na łatwiznę.
Jeśli sprawdzasz rozszerzenie/MIME od użytkownika, to nie jest sprawdzanie.
Albo sprawdzisz u siebie, albo narazisz skrypt/serwer. Zostaje tylko
mime_content_type" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual/
fileinfo_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.