Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Acer Extensa 5620z
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Daro786
1 pytanie:
Jeśli na lapku jest napisane 1,86GHz dwurdzeniowy. To ile on ma w rzeczywistości? Kolega mi mówił, że powinien mieć 3,72GHz dlatego, że jest dwurdzeniowy. Co o tym sądzisz?

Mój laptop ma dopiero coś ponad 4miesiące... Od pewnego czasu zauważyłem, że mi się zmieniają ustawienia... Jak zapewne wiesz są ustawienia które określają prędkość(minimalna, średnia, maksymalna) procesora, jasność wyświetlacza itp. Gdy laptop jest ładowany i gdy odłączony. Dostosowałem je do swoich potrzeb zapisałem i było ok. Teraz gdy włączam lapka to raz świeci mocniej raz słabiej. Zmieniają się ustawienia. Więc ustawiłem znów i je zapisałem... Po ponownym włączeniu komputera znów są inne i nie wiem co jest.

2 pytanie:
Dlaczego się tak robi, skoro je zapisałem...?

Trudno mi powiedzieć kiedy się zawiesza; dzieje się tak gdy: robię coś robię, chcę wybrać jakąś opcję klikam; przymuli go i trach: "Program nie odpowiada" lub "Program przestał działać". Przykład: Tak normalnie GG działa pięknie ale gdy chcę wgrać avatara to pojawia mi się program przestał działać wtedy zazwyczaj podskakuje mi zużycie procesora... Wiem, bo w Viście jest pasek boczny systemu windows i tam umieściłem taki zegar który pokazuje zużycie procesora i pamięci RAM... W pomocy w lapku piszę, że powodem może być za mało pamięci RAM ale tam napisali, że wtedy wyświetla sie napis, że jest za mało pamięci a mi nic. Gdy jest w stanie spoczynku to zużycie jest ok.45%(RAM) gdy używam to więcej tak od 50% do 60%[zazwyczaj 52%(tak jak i teraz)] kiedyś jak otworzyłem tak specjalnie dużo programów to wzrosło do 70%(a z 25 programów było albo i więcej parę takich co dużo zajmują(dysku)). Takie statystyki zauważyłem. Nie wiem czy dobrze myślę:

3 pytanie:
Ale czy laptop w stanie spoczynku powinien zużywać prawię połowę pamięci i w moim przypadku prawie 1GB(RAM)questionmark.gif Mam parę programów startowych.(uruchamianych przy starcie systemu). Mam także antywirusa; teraz mam Pande 30-dniowy. To jak myślicie?

4 pytanie:
Udać się do serwisu? Mam gwarancję... Muszą przyjąć go? Czy mogą się uchylić od naprawy?

5 pytanie:
Powiedzcie czy mam prawo się upomnieć o płytę z systemem i sterownikami? Pytałem o nią przy zakupie ale gość mi powiedział, że mi jest nie potrzebna.
Laptopa kupiłem już z wgranym systemem. Był nawet włączony gdy przyszedłem. Powinienem dostać płyty?

W laptopie mam podczerwień, Wi-Fi, mikrofon głośniki itd.

6 pytanie:
Nie wiem czy dobrze myślę ale do każdego urządzenia są sterowniki? Te sterowniki są na tej płycie którą powinienem dostać?

7 pytanie:
Mam taki zamiar aby wgrać nowe oprogramowanie; Windows XP. Koledzy mówią, że na tym oprogramowaniu komputer jest szybszy i nie muli tak jak na Viście... Ale gdy wgrywa się oprogramowanie inne to nie potrzeba wgrać ponownie tych sterowników? Mówię tak, bo na wszelki wypadek chciałbym sformatować dyski. (Tak aby wyeliminować możliwość istnienia wirusów...)

BARDZO PROSZĘ O POMOC smile.gif
Pozdrawiam
blooregard
Cytat
eśli na lapku jest napisane 1,86GHz dwurdzeniowy. To ile on ma w rzeczywistości? Kolega mi mówił, że powinien mieć 3,72GHz dlatego, że jest dwurdzeniowy. Co o tym sądzisz?

Kolega się myli. Procesor dwurdzeniowy oznacza, że w jednym procku masz 2 rdzenie (tak jakby dwa osobne procesory), każdy z nich taktowany zegarem 1,86GHz. Ale ich taktowania nie sumują się. Po prostu w przypadku uruchomienia dwóch aplikacji, procek może każdą z nich obsługiwać przy pomocy osobnego rdzenia (czyli wynikowo wychodzi to tak, jakby każda z tych aplikacji działała na osobnym komputerze)

Cytat
7 pytanie:
Mam taki zamiar aby wgrać nowe oprogramowanie; Windows XP. Koledzy mówią, że na tym oprogramowaniu komputer jest szybszy i nie muli tak jak na Viście... Ale gdy wgrywa się oprogramowanie inne to nie potrzeba wgrać ponownie tych sterowników? Mówię tak, bo na wszelki wypadek chciałbym sformatować dyski. (Tak aby wyeliminować możliwość istnienia wirusów...)

Koledzy tym razem mają rację (poza polecaniem Ci Windows XP, na Twoim miejscu, przy CoreDuo, zainstalowałbym jednak Windows Seven, masz na to jeszcze 6 dni, pobrać go możesz stąd: http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx)
Trzeba wgrać sterowniki. Wszystkie sterowniki do Acera znajdziesz na stronie ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/

Na resztę pytań Ci nie odpowiem, bo ja używam Ubuntu (wcześniej Debiana) i u mnie przez 2 lata nic się nie działo z ustawieniami. BTW, od wersji Ubuntu 9.04JAunty Jackalope nie muszę już kombinować z niczym (ndiswrapperem, madwifi itp.), bo wszystko działa bezproblemowo (wifi, kamera internetowa, czytnik kart pamięci i cała reszta). W przeciwieństwie do XP, Visty oraz Windows7 (nawet Seven wymagał doinstalowania sterownika do czytnika kart pamięci, a laptop ma 2 lata), które z ciekawości też instalowałem.
Po uruchomieniu systemu (Ubuntu) oraz:2 komunikatorów (Pidgin, Skype), klienta poczty(Evolution), menedżera plików(Gnome Commander), 2 przeglądarek (Opera, Firefox), odtwarzacza muzyki (Exaile), NetBeans 6.7, edytora tekstu (gedit) oraz 2-3 dokumentów (OpenOffic, Acrobat Reader 9), czyli normalny zestaw używany do codziennej pracy system zużywa mi 700-750MB RAM z 1GB dostępnej. Windows7 reklamowany jako następca XP tylko po zainstalowaniu systemu i kilku podstawowych programów (GG, Skype, WindowsMail, AVG) też juz tyle brał. O odpaleniu przeglądarki, NetBeans i komfortowej pracy mozna zapomnieć. Tyle na temat.
rzymek01
Cytat(Daro786 @ 24.06.2009, 09:10:37 ) *
Jeśli na lapku jest napisane 1,86GHz dwurdzeniowy. To ile on ma w rzeczywistości? Kolega mi mówił, że powinien mieć 3,72GHz dlatego, że jest dwurdzeniowy. Co o tym sądzisz?

ohmy.gif no niezupełnie, jak masz 1,.86GHz dwurdzeniowy to znaczy, że masz dwa procki 1,86GHz i to system/gry powinny powinny być tak napisane, żeby optymalnie wykorzystaćmoc, piszesz, że masz Vistę, ona obsługuje 2jajka, gorzej sobie radzi XP

Cytat
Dlaczego się tak robi, skoro je zapisałem...?

napisz dokładniej kiedy Ci się te ustawienia zmieniają, za każdym uruchomieniem systemu?

Cytat
3 pytanie:
Ale czy laptop w stanie spoczynku powinien zużywać prawię połowę pamięci i w moim przypadku prawie 1GB(RAM)questionmark.gif Mam parę programów startowych.(uruchamianych przy starcie systemu). Mam także antywirusa; teraz mam Pande 30-dniowy. To jak myślicie?

na Viście może tyle RAMu zajmować; ja mam XP oraz programy startowe avast, zoneallarm, rivatuner i zajmuje mi RAM ~350MB
co do zawieszania to napisałes , że tyko dane programy ci się zawieszają a nie komp?
moim zdaniem:
1) zła wersja programu
2) źle skonfigurowany CPU i RAM podczas podkręcenia (u ciebie odpada)
3) coś innego, na co jeszcze nie wpadłem

Cytat
4 pytanie:
Udać się do serwisu? Mam gwarancję... Muszą przyjąć go? Czy mogą się uchylić od naprawy?

nie wiem, spytają cię co jest, a ty im powiesz, ze gg sięzawiesza, to czarno to widzę haha.gif

Cytat
5 pytanie:
Powiedzcie czy mam prawo się upomnieć o płytę z systemem i sterownikami? Pytałem o nią przy zakupie ale gość mi powiedział, że mi jest nie potrzebna.
Laptopa kupiłem już z wgranym systemem. Był nawet włączony gdy przyszedłem. Powinienem dostać płyty?

Przy moim też miał już wgrany system i nie dostałem płyty z systemem, ale stery dostałem. Od reinstallacji systemu, była na dysku specjalna partycja do odzyskiwania systemu, ja jeszcze wtedy nie skapowałem co to jest i w ramach oszczędności miejsca usunąłem tę partycję biggrin.gif

Cytat
6 pytanie:
Nie wiem czy dobrze myślę ale do każdego urządzenia są sterowniki? Te sterowniki są na tej płycie którą powinienem dostać?

powinieneś dostać płytę ze sterami, ale jak nie masz, to na pewno są w sieci (gorzej jest z dedykowanymi sterami, gdzie np. `FN + klawisz` ścisza etc)

Cytat
7 pytanie:

po reinstallacji systemu na pewno musisz ponownie zainstalować stery, jeśli XP to SP2 lub SP3, to możliwe, że niekt ore stery się same zainstalują, jednakze część jak i kodeki, dźwięk, grafa, może chipsety trzeba będzie zainstalować (można pobrać z sieci);

co do win XP to napewno zajmuje mniej RAMu (jest mniej zasobożerny), ale słabiej sobie radzi z prockiem 2jajcowym - mogę napisać na własnych doświadczeniach z XP, że system sam nie pomoga, ale dobre gry, programy same wykorzystują wielordzeniowość

Cytat
BARDZO PROSZĘ O POMOC smile.gif

mówisz masz tongue.gif

edit:
blooregard jak zawsze szybki i wściekły biggrin.gif
blooregard
Cytat
po reinstallacji systemu na pewno musisz ponownie zainstalować stery, jeśli XP to SP2 lub SP3, to możliwe, że niekt ore stery się same zainstalują, jednakze część jak i kodeki, dźwięk, grafa, może chipsety trzeba będzie zainstalować (można pobrać z sieci);

Przy XP, nie wiem jak jest z Extensa 5620z, ale jeśli chodzi o mojego Aspire 3693, to musiałem instalować sterowniki dosłownie do wszystkiego. NIC nie działało, dobrze, że mam jeszcze stacjonarny, bo nawet nie miałbym jak tych sterowników pościągać (bo karty sieciowe, obie: wifi i lan, też były martwe). System i tak instalowałem z ciekawości, do testów pod przeglądarki na Windows mam go postawionego na VirtualBox-ie, ale jako normalna instalka - to była padaka. Vista - nie wiem, miałem ją preinstalowaną jako OEM, jakaś tam home srome blabla edition, przetrwała do momentu rozpakowania laptopa i włożenia płyty z instalacją Debiana smile.gif .Nigdy więcej juz jej nie zobaczyłem, chlip.... sad.gif
Seven - no tu już było lepiej, ale jak napisałem wcześniej - była to instalacja typowo "ciekawostkowa". Pobawiłem się parę godzin i wyczyściłem partycję i też na pewno wiem, że Seven to nie jest system dla mnie. A jak będę zmieniał laptopa, to jeśli będzie tam już 7 OEM, podzieli los Visty z obecnego Acera smile.gif, choćby był Super Ultimate Mega Hiper.
BTW, gdzieś przeczytałem, że będzie jakaś wersja 7, w której nawet tapety nie będzie można zmienić. Normalnie padłem.

Cytat
blooregard jak zawsze szybki i wściekły

No bez przesady smile.gif Są szybsi i wścieklejsi smile.gif
kwiateusz
ad. 3 ale wy placzecie za tym ramem... windowsy serii nt 6 (vista, seven) zajmuja ile ramu sie da, a jak jakiś program go duzo potrzebuje to oddają po prostu. Nie ma tak że w pewnym momencie sam system zapcha cała dostępna pamięc i nie odda innemu procesowi. Skoro masz ram to po co ponad polowa ma lezec nie uzywana? Btw mi przy 6gb zajmuje tylko 1.2

ad. 4 to acer nie ma tak jak wszystkie cywilizowane lapy ze gwarancja doo2door tylko do serwisu trzeba latać?
sztosz
ad. 3 Dokładnie jest tak jak mówi ~Kwiateusz, ram zżera bufor dysku i inne bufory. Dzięki temu że ram jest używany (zamiast nie wiedzieć czemu miałby być wolny) komputer szybciej uruchamia programy i szybciej reaguje na to co od niego chcesz.

ad. 2 W panelu sterowania masz zarządzanie energią, ustawiłeś sobie profile sprzętowe, do pracy na baterii + pracy z zasilaczem, tak? I później w tych osobnych profilach ustawienia się same zmieniają czy profile się samoistnie przełączają?

ad. 7 Mulenie Visty w porównaniu do XP to mit. Jeśli masz dużo pamięci ram (ja przy 4 GB nie mam żadnych problemów) to Vista nie będzie wolniejsza od XP, a potrafi o wiele lepiej zarządzać swoimi zasobami. Miałem do czynienia z każdym Windowsem począwszy od 3.11, znam zalety i wady każdego z nich (w NFZ nadal używają NT 4.0 LOL!) i wiem że twierdzenie że Vista jest gorsza od XP wynika tylko i wyłącznie z nieznajomości realiów oraz uprzedzeń. Uruchamianie na starym komputerze Visty to nieporozumienie, ale korzystanie na nowym komputerze z tego roku z sytemu operacyjnego sprzed jak by nie było 8 lat do najmądrzejszych nie należy, nie wykorzystamy wtedy potencjału który w maszynie drzemie.
Daro786
Dzięki za Wasze odp biggrin.gif
Moje pytanie dotyczy lapka, mam Viste. Lapka Acer extensa 5620z(Procesor 2 rdzeniowy: Intel pentium dual core 1,86GHz, pamięć ram 2GB, karta graf. jest napisane, że ma 356MB czy jakoś tak nie chce mi się jej spr) i jest taka sprawa, że jak coś robie w jakimś programie to pokazuje mi się brak odpowiedzi i się wyłącza... Problem dotyczy tego, że nie wiem dlaczego tak się dzieje... Podam przykład jestem w nowym GG chcę dodać zdjęcie do Avatara i nie idzie pokażę się brak odpowiedzi i się wyłącza... Chciałem zrzucić listę GG do pliku to taka sama reakcja. Ale nie tylko z GG mi się tak dzieje... jak przerabiam sobie zdjęcia w PhotoScape to było tak samo... W innych programach też tak jest... Robiłem zadanie z Excelu i też się tak zrobiło. Wkurzające to jest, bo nie mogę tego zapisać i moja robota idzie w kosz... To się dzieje tak, że przez chwilę go przymuli i rama okna robi się biała i pisze u góry brak odpowiedzi. Daję więc zamknij, bo już nieraz czekałem parę minut i nic to nie dało... Wiecie co to może być?

A tak przy okazji... Do czego się używa kopii zapasowej? Wyskakuje mi co miesiąc aby ją zrobić więc robię...

O np. teraz siedzę sobie na netku słucham muzy to jest tak:
-procesor najwyżej podskakuje do 30%
-Ram zajęte: 54%(1104MB zajęte)
-temperatura procka: 1 rdzeń 61C, 2 rdzeń 62C
Zainstalowałem dziś rano speedfana 4.38, to z niego odczytałem temperature.

Jak nagrać tą płytę Recovery? W pomocy windows w lapku nic nie znalazłem... Po wpisaniu w menu start ukazał mi się taki program: PC Inspektor File Recovery
Do czego on jest?
Wszystko jest po Angielsku i dlatego nic nie kapuje...
Oto jego fotki:

Można tutaj zmienić rozmiar zdjęcia? Jeśli tak to jak?
Pozdrawiam smile.gif

A to prawda, że można mieć zainstalowane dwa oprogramowania?
Ponoć przy starcie systemu wybierało by się na którym chce się aby pracował...
Co o tym powiesz?
Opłaca się coś takiego robić?questionmark.gif Jeśli w ogóle można.
sztosz
To co masz na screenach to program do odzyskiwania usuniętych plików z dysku a nie do robienia płytki typu recovery winksmiley.jpg

A co do dwóch systemów operacyjnych* i wybierania ich przy starcie to owszem można to zrobić, ale pytanie: czy Ty tego potrzebujesz? Dla zabawy i nauki? Czemu nie, jestem jak najbardziej za, ale jak to zrobić szukaj raczej na forach poświęconych systemom operacyjnym a nie PHP winksmiley.jpg Do pracy? Nie, bo i po co? Masz pracować a nie bawić się smile.gif

*Windows to system operacyjny, owszem jest to też oprogramowanie, ale raczej nazwy oprogramowanie używa się w odniesieniu do tego co pracuje pod kontrolą danego systemu operacyjnego (np. przeglądarka internetowa, pakiet biurowy, gra) a nie do samego systemu operacyjnego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.