w mojej sytuacji mam router ktory wyglada w ten sposob :locale/:@controller/:@action i dodaje mu domyslny translator z 3ma jezykami
ten samy translator wrzocam do Zend_Registry jako 'Zend_Translate' oraz tworze plugin w ktorym w routeShutdown zmieniam locale Zend_Translate na to z requesta
zostaly mi 2 elementy do dodania zeby mechanizm w pelni dzialal z moimi zalozeniami ale nie widze wskazowek w necie ani zrodle frameworka
1 - czy Zend_View_Helper_Url (lub inna standardowa klasa) umozliwia tlumaczenie linkow na recznie podany jezyk? (czy musze recznie przetlumaczyc nazwe controlera i akcji przed podaniem, ewentualnie napisac wlasnego helpera)
2 - czy moge ograniczyc kombinacje linkow tak aby jezyk controlera i akcji musial zgadzac sie z locale zeby uniknac linkow w stylu pl/contact (tzn czy standardowe biblioteki to umozliwiaja czy musze napisac wlasne)
zaowazylem tez ze router ma problem z rozpoznaniem locale 'de' z tak zdefinowanym translatorem
<?php $translate = new Zend_Translate('array', APPLICATION_PATH.'/languages/pl.php', 'pl'); $translate->addTranslation(APPLICATION_PATH.'/languages/de.php', 'de'); $translate->addTranslation(APPLICATION_PATH.'/languages/en.php', 'en'); Zend_Registry::set('Zend_Translate', $translate); ?>
co ciekawe samo tlumaczenie przebiega bez problemu