Ciupaska
31.05.2009, 15:17:12
Witam, moje pytanie dotyczy połączenia z bazą danych umieszczoną na całkiem innym serwerze.
Przykładowo, strona jest na serwerze home.pl a bazę mam umieszczona na serwerze nazwa.pl
Jeśli da się tak zrobić, jakie dane należy podać w pliku config, oprócz oczywistego hasła itd.? Aby takie połączenie było możliwe.
Czy mógł by ktoś przedstawić jak przerobić taki plik config.php, jak powinien on wyglądać?
blooregard
31.05.2009, 15:35:53
1. Przede wszystkim to host, na którym jest baza musi umożliwiać połączenia z zewnątrz
2. W configu, w zmiennej zawierającej adres serwera zamiast 'localhost' podajesz adres zdalnego hosta (np. mysql.nazwa.pl)
maly_swd
31.05.2009, 21:08:09
tak jak podal kolega blooregard, + nalezy pamietac o porcie na ktorym sie laczy...
blooregard
31.05.2009, 21:11:53
A, tak.
Domyślnie jest to port 3306
Ciupaska
1.06.2009, 10:13:05
Aha, dajmy na to mam przykładowy plik config.php
Kod
<?
@mysql_connect("mysql.home.pl", "root", "krasnal");
@mysql_select_db("scr");
?>
A gdzie umieścić port serwera?
sowiq
1.06.2009, 10:40:45
Ciupaska
1.06.2009, 10:47:14
dzięki wielkie

Edit: Okazało się że w panelu DirectAdmin jest opcja
access hosts w która wpisuje się adres ip hosta z którego będziemy się łączyć z bazą. A nazwe w pliku configuracyjnym, zamiast (localhost) podaje się adres domeny, pod jaką znajduje się baza danych.
Piszę bo może komuś się przyda.
Może się komuś przydać żeby możliwe było łączenie się z mysql z innego hosta w my.conf musi być zapis
Kod
bind-adress = nazwa_domeny_sql_lub_adresip
Dodatkowo użytkownicy w bazie muszą posiadać prawa do łączenia się z innych hostów. Nie można też zapomnieć o przeładowaniu uprawnień.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.