Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połączenie z bazą, z innego serwera
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Ciupaska
Witam, moje pytanie dotyczy połączenia z bazą danych umieszczoną na całkiem innym serwerze.
Przykładowo, strona jest na serwerze home.pl a bazę mam umieszczona na serwerze nazwa.pl

Jeśli da się tak zrobić, jakie dane należy podać w pliku config, oprócz oczywistego hasła itd.? Aby takie połączenie było możliwe.
Czy mógł by ktoś przedstawić jak przerobić taki plik config.php, jak powinien on wyglądać?
blooregard
1. Przede wszystkim to host, na którym jest baza musi umożliwiać połączenia z zewnątrz
2. W configu, w zmiennej zawierającej adres serwera zamiast 'localhost' podajesz adres zdalnego hosta (np. mysql.nazwa.pl)
maly_swd
tak jak podal kolega blooregard, + nalezy pamietac o porcie na ktorym sie laczy...
blooregard
A, tak.
Domyślnie jest to port 3306
Ciupaska
Aha, dajmy na to mam przykładowy plik config.php
Kod
<?
@mysql_connect("mysql.home.pl", "root", "krasnal");
@mysql_select_db("scr");
?>

A gdzie umieścić port serwera?
sowiq
Kod
mysql.home.pl:3306
Ciupaska
dzięki wielkie snitch.gif

Edit: Okazało się że w panelu DirectAdmin jest opcja access hosts w która wpisuje się adres ip hosta z którego będziemy się łączyć z bazą. A nazwe w pliku configuracyjnym, zamiast (localhost) podaje się adres domeny, pod jaką znajduje się baza danych.

Piszę bo może komuś się przyda.
Roly
Może się komuś przydać żeby możliwe było łączenie się z mysql z innego hosta w my.conf musi być zapis

Kod
bind-adress = nazwa_domeny_sql_lub_adresip

Dodatkowo użytkownicy w bazie muszą posiadać prawa do łączenia się z innych hostów. Nie można też zapomnieć o przeładowaniu uprawnień.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.