Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Enemy Territory się przycina
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
phpion
Hej,
mam pewien problem z grą Wolfenstein Enemy Territory. Otóż od jakiegoś czasu gra mi się zaczyna przycinać. Po wejściu na jakikolwiek serwer mogę spokojnie pograć ~5 minut po czym następują przycięcia. Do tej pory gra chodziła bez problemu natomiast teraz nie idzie popykać winksmiley.jpg Co może być tego przyczyną? Nie jestem w stanie na 100% powiedzieć ale możliwe, że zbiegło się to z instalacją SP 3 (mój system to Windows XP HE).
Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie,
pion

PS: niedawno postawiłem system na nowo ale i tak ciągle następują przycięcia...
Shadowsword
Podaj specyfikacje komputera. Czy masz zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej i DirectX?
l0ud
Chyba OpenGL tongue.gif
phpion
Komputer to laptop HP 510, procesor Pentium M 2,23 GHz, 1GB RAM, grafika Intel GMA 915 (128MB). Do tej pory nie miałem żadnych problemów z ET, nagle zaczęło się przycinać. Dla testu wywaliłem SP3 ale to nie pomogło.

PS: Chodzi mi o ET "jedynkę", nie Quake Wars.
trucksweb
moze masz problemy z laczem internetowym ? sp raczej nie ma tutaj duzo do gadania tongue.gif
phpion
Nie, pingi mam na normalnym poziomie. Tylko grafika jakby nie wyrabiała...
trucksweb
a instalowales cos poza sp3 ? moze antywirus skanuje lub blokuje ?
phpion
Nie sądzę. Nie instalowałem żadnego oprogramowania, takie cuda zaczęły się dziać "same". Teraz mam właściwie świeży system (ma z 2 tygodnie) i mimo to jest kupa.
trucksweb
to skoro to jest nowy system to i pewnie nowsze wersje sterownikow, a nie zawsze to co nowe jest zgodne ze starszymi wersjami innych sterow i stad moze byc konflikt sterownikow od grafiki.
Sprobuj przeinstalowac na starsza wersje
phpion
Przed chwilą sprawdziłem i faktycznie chyba jednak coś z łączem. W niektórych momentach ping podskakuje nawet do 300... Nie bardzo mam jednak koncepcję co może być tego przyczyną bo oprogramowania nie zmieniałem. Mam coprawda włączone automatyczne aktualizacje systemu ale nie ściągane są żadne pliki (chyba że w tle). Pokombinuję z wyłączaniem niektórych softów i zobaczymy wtedy. Dzięki za zwrócenie uwagi - byłem przekonany, że ping mam na stałym poziomie ok. 60.
Shadowsword
Mam tą kartę graficzną u siebie i z tego co się orientuję to ona dynamicznie przydziela pamięć do 128mb. Więc po pewnym czasie albo ram się kończy, albo karta graficzna zwalnia. A nie masz czegoś w stylu narzędzia do oszczędzania energii które przełącza Ci na jakiś energooszczędny tryb?
trucksweb
jesli to lacze to nie musi oznaczac, ze to u Ciebie jest cos sciagane. Lepiej przedzwon do dostawcy sieci i powiedz, ze masz ostatnio problemy z laczem, ktory sie zacina- tylko stanowczym tonem tongue.gif Na 95% otrzymasz informacje, ze to u nich cos jest robione i moze uda ci sie wynegocjowac jakas szybka i mila zmiane transferu winksmiley.jpg
l0ud
Uruchom program typu fraps i zmierz FPS gdy gra zaczyna się przycinać. Na ogół łatwo rozróżnić kiedy nie wyrabia grafika, a kiedy łącze.
tiraeth
Łączysz się przez WIFI? Wifi jest be do gier sieciowych, bo zdarza się przy dużym natężeniu, że gubi pakiety - a wtedy przycięcia masz gwarantowane. Jeśli nie WIFI, to sterowniki i ustawienia systemu.
phpion
Odnośnie FPSów: w momentach przycięć drastycznie schodzą w dół (nawet do 15 klatek na sekundę). Winny jest temu pewnie podwyższony ping bo wówczas i on skacze. Jeśli natomiast chodzi o łącze: korzystam z Neostrady 1MB poprzez kabel USB. Sterowniki lub ustawienia systemu? Też chyba nie bardzo bo, jak pisałem, takie cuda zaczęły się dziać nagle. Wykonanie telefonu do TP chyba nie wchodzi w grę bo co im powiem: "Siema, ET mi się przycina"? Zwykłe ściąganie plików nie sprawia żadnych kłopotów więc to raczej nie jest wina Neostrady.
Shadowsword
Do tpsa nie dzwoń, bo oni mają Ciebie w d***. Może podłączysz internet przez kabel sieciowy??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.