Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Php a ASPX
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
grzehotnik
Witam programuje w php i nigdy nie miałem do czynienia z aspx.
Czy jest duża różnica pomiędzy tymi dwoma programami? i
czy łatwo jest się "przekwalifikować" z php na aspx?.
Pozdrawiam
batman
Aspx to nie jest język/program. Aspx to rozszerzenie plików tworzonych w technologii ASP .NET. Jest to znacznie bardziej rozbudowana i bardziej profesjonalna platforma do tworzenia aplikacji www w porównaniu do PHP.
.NET jest tematem rzeką. Więcej informacji znajdziesz na codeguru.pl.

Niestety nie da się łatwo przekwalifikować z PHP na ASP.NET. O ile w przypadku PHP wystarczy kilkanaście minut z manualem, to ASP wymaga sporej wiedzy na początek. Poza tym tworzenie aplikacji podlega zupełnie innym regułom niż pisanie w PHP.
grzehotnik
Czy trzeba znać VB lub JS aby programować w ASP??
Czy ASP różni się od ASP.NET?
Jeśli tak to czy są to różnice w składnii poleceń i funkcji, czy może jest to tylko bardziej rozwinięty język (posiada więcej możliwości ale składnia jest identyczna??)
Dzięki za odpowiedź.
batman
ASP to bardzo stara wersja języka skryptowego, stworzona przez MS. Na szczęście zaprzestano go rozwijać na rzecz ASP.NET.
ASP.NET jest platformą do tworzenia aplikacji www i w niczym nie przypomina ASP. Upraszczając - jest to język znaczników (coś jak XML), który oskryptowuje się przy użyciu np. C#. Można również użyć dowolnego języka wpieranego przez .NET, np. wspomniany wcześniej VB.NET.

P.S.
Przenosze na Hydepark.
grzehotnik
Ostatnie pytanie
Jeśli chcę nauczyć się ASP.NET:
czy odpuścić całkowicie ASP?
Czy bez znajomośći innych programów np VB będę mógł coś zrobić (czy jest możliwe tworzenie stron wyłącznie w ASP.NET jak np w PHP)?
Pozdrawiam i dziękuje
batman
Nie ma już ASP. Ostatni raz widziałem to w akcji w mojej magisterce smile.gif ładnych parę lat temu.
Na początek wystarczy drag&drop z toolboxa, jednak bardzo szybko się okaże, że musisz się podszkolić w .NET.

Sporo wiedzy znajdziesz na asp.net oraz na forum, do którego link podałem wcześniej. Poza tym na helionie jest książka ASP.NET 3.5 dla programistów PHP.

Ze stron MS możesz zassać darmową wersję Visual Web Developer Express Edition - najlepsze IDE jakie kiedykolwiek wyszło. Na początek nie będziesz potrzebował serwera, ponieważ IDE zawiera wbudowany serwer do testowania aplikacji. Baza danych to MSSQL Server Express Edition też za free. Do tego będziesz potrzebował MSSQL Management Studio Express.

No i co najważniejsze, to potrzebujesz .NET framework w jak najnowszej wersji. Teraz chyba jest to 3.5 z SP1 (dawno nie pisałem nic w .NET).

Jeszcze mała rada na koniec. Olej VB i zacznij się uczyć jakiegoś prawdziwego języka, czyli C#.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.