Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zmiana wartości w pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryk20120
Witam tongue.gif mam pytanie, jak za pomocą PHP zmienić wartość w pliku *.txt np.
Treść pliku *.txt:
Kod
cos = 1
cos2 = 12

i umiem zrobic w textarea takie cos, ze będę mógł sobie to edytować, ale jak zrobić takie cos, że za pomocą jednego buttona wartości zmienią się na inne (określone wcześniej w funkcji zmiany) questionmark.gif Można jakąś podpowiedź tongue.gif questionmark.gif
dk1342
nie łatwiej w sql ?
patryk20120
Gdybym chciał do sql, dawno bym już to zrobił smile.gif potrzebne mi na plik smile.gif
dk1342
hm to może tak:

1. <?php
  2. $nowa_wartosc = "5";
  3. $nowa_wartosc2 =  "10";
  4. $zapis = "cos = ".$nowa_wartosc."\n cos2 = ".$nowa_wartosc2;
  5. $f=fopen("plik.txt","w+");
  6. fputs($f, $zapis);
  7. fclose($f);
  8. echo "zapisano";
  9. ?>

wtedy podmieni plik.txt na nowe wartosci.
piotrooo89
możesz za pomocą file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wstawić do pliku dane po zmianie.
patryk20120
No dobra tongue.gif nie pomyślałem smile.gif
a jak będę miał jakieś inne dane przed tymi danymi smile.gif questionmark.gif
np. Treść pliku to:
Kod
cos1 = 2
cos2 = 4
cos3 = 7

i chcę zmienić tylko cos2, ale tak żeby cos1 i cos3 pozostały bez zmian smile.gif
piotrooo89
pobierasz cały plik do textarea następnie zmieniasz co chcesz i wstawiasz zmienione do pliku txt.
patryk20120
Heh tongue.gif pisałem, ze to potrafię, lecz chcę aby wszystko działo się tylko za naciśnięciem guzika, a nie edycji pliku smile.gif
piotrooo89
ja zrobiłem coś takiego:

1. <?php
  2. $plik = file_get_contents('dane.txt');
  3. echo $plik;
  4. ?>
  5.  
  6. <form action="" method="post">
  7.    <textarea name="tekst"><?php echo $plik; ?></textarea>
  8.    <input type="submit" value="Zmien" />
  9. </form>
  10.  
  11. <?php
  12. $dodaj = file_put_contents('dane.txt', $_POST['tekst']);
  13. ?>
patryk20120
piotrooo89, pisałem Ci już na ten temat tongue.gif
Spawnm, tylko jak teraz podzielić jak wyszukać i zmienić daną wartość tongue.gif ?
piotrooo89
Cytat(patryk20120 @ 4.04.2009, 14:22:53 ) *
piotrooo89, pisałem Ci już na ten temat tongue.gif

co mi pisałeś? mój przykład jest zły czy co?
patryk20120
pisałem Ci już 2 razy, że umiem takie coś zrobić, lecz tego nie chcę wykorzystać tongue.gif
Spawnm
przez file to trzeba by było w pętli dać 1linia-1wartość
przy odczycie każda wartość/linia w osobny input do zapisu, a w sumie to 2 inputy bo 2 hidden z nr linii...
zapis polegał by na kolejnym pobraniu przez file i podmianie istniejącej lini treścią z inputa
potem wszystkie linie implode i zapis do .txt ... ale jest to gorszy sposób do zwykłej textarea tongue.gif
piotrooo89
kurcze kombinujecie jak nie wiem. pętle, etc szok lekko smile.gif no ale skoro chcecie inaczej.
Spawnm
no kombinujemy , choć najlepiej to postawić db i było by po sprawie smile.gif
patryk20120
Nie moge w db, ponieważ to się będzie łączyło z grą, a konta graczy są w plikach tongue.gif
Spawnm
biedni gracze...
hasła też ?!?
patryk20120
Znaczy hasła tak tongue.gif lecz są one zakodowane smile.gif i dlatego nie chce textarea smile.gif
Spawnm
i co że są zakodowane ... staty i mail pewnie też w txt , spamboty już pewnie na ciebie czekają tongue.gif ... naprawdę szkoda mi tych którzy zaczną w to grać .

ale co tu mówić , jak zrobić napisałem ci dalej rób co uznasz za słuszne...
patryk20120
Nie są to pliki w txt, a gra nie jest moja, poprzez www ma być tylko zarządzanie administracyjne, z resztą sam nie wiem co oni robią heh tongue.gif
thomson89
Nie kumam cię zbytnio ale mam taki pomysł. Szukasz za pomocą strstr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual cos2, i potem wyciagasz numer linijki. I są inne funkcje dzięki którym możesz potem te linijki wyświetlić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.