Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: fronteend i backend
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zzeus
Witam,
przy pisaniu aplikacji używa się takich terminów jak frontend i backend, a jakie są ich polskie odpowiedniki ?

Pozdrawiam
erix
Może interfejs użytkownika i interfejs serwera?

Terminy informatyczne lepiej tłumaczyć ostrożnie; nie zawsze warto, bo tłumaczenie może być albo śmieszne, albo nic nie mówiące...
phpion
W tutorialach Symfony frontend jest to po prostu to, co widzi przeciętny użytkownik (serwis www), natomiast backend to sekcja administracyjna.
escaflowne
Może interfejs i zaplecze? smile.gif
nrm
phpion: nie zgodziłbym się z takim tłumaczeniem. backend to nie panel admina. backend to na przykład płatności które komunikują się na linii nasz serwer - serwer płatności.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Front-end
bim2
Trafnie ujął to escaflowne smile.gif Ale zamiast Interfejs użyłbym słowa Część użytkowa
zzeus
Doszedłem do wniosku że odpowiednie tłumaczenie będzie zależeć od tego co rozumiemy pod pojęciem frontend i backend. Jeżeli przyjąć że to część serwisu widoczna dla użytkownika i część serwisu widoczna dla administratora to odpowiednim tłumaczeniem wydaje się być 'serwis www' i 'panel administracyjny'.
Mi jednak bardziej chodziło o rozumiem frontend jako skrypty js, css, szablony html, natomiast backend wszystko to co wykonuje się po stronie serwera, czyli cała logika która pisana jest w php i wykonywana przez serwer.
Jabol
Osobiście rozumiem frontend jako interfejs człowiek-program a backend jako interfejs program-program. Z tego względu frontend to interfejs użytkownika zarówno jak interfejs administracyjny.
tiraeth
A ja nie wiem, po co tłumaczyć. Generalnie w IT pojęcia te powinny zostać w języku angielskim. Stały się i tak międzyjęzykowe.
Spawnm
Cytat(tiraeth @ 2.04.2009, 14:55:37 ) *
A ja nie wiem, po co tłumaczyć. Generalnie w IT pojęcia te powinny zostać w języku angielskim. Stały się i tak międzyjęzykowe.

w 100% popieram, kto gra w wfb ten wie jaki chaos wprowadza takie tłumaczenie ,
w wfb zasady zawsze były ang , zrobili tłumaczenie i teraz człowiek słucha nazw których za nic w świecie nie może skojarzyć z orginalnymi tongue.gif
phpion
Cytat(normanos @ 2.04.2009, 12:37:43 ) *
phpion: nie zgodziłbym się z takim tłumaczeniem

Nie ma sprawy smile.gif napisałem, że takie nazewnictwo panuje w tutorialach Symfony. Interpretacji tych "terminów" może być wiele.
sztosz
Jak to jak się tłumaczy? Prosto: Frontend to... uszy, żeby nie było za seksistowsko winksmiley.jpg A Backend to zadupie. Computer miał być liczydłem, ale już ktoś wcześniej zastrzegł tą nazwę :/ Dobrze że framework możemy po swojskiemu ramopracą nazwać.

A tak na serio, to wystarczy że banda debili z telewizorów Pijarów zrobiła, a nie ma pojęcia co "bynajmniej" bynajmniej nie znaczy (ach kocham te polskie podwójne zaprzeczenia tongue.gif ). Wystarczy że te chore "zapytania" do bazy danych zdzierżę, ale to przez uzus i brak innego lepszego słowa, choć "kwerendą" bym nie pogardził. I ogólnie mi się bluzgi na język cisną, więc kończę bo mnie zbanują**.

A za to naprawdę powinna należeć się chłosta: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2456105 tongue.gif
Spawnm
w dziale humor było to dać haha.gif
pejott
Tłumaczenie nazw jest bezsensu, powinniśmy utrzymywać ujednoliconą nomenklaturę, a nie kreować jakieś własne, polskie twory.
Między innymi dlatego zabieranie się za programowanie, nie znając języka angielskiego, jest sporym błędem.
Ogranicza to dostęp do masy przydatnych artykułów, manuali, no w sumie do wszystkiego, bo mało jest wartościowych materiałów po polsku.
erix
Cytat
bo mało jest wartościowych materiałów po polsku.

W sumie, to bardzo dobrze, chociaż początkujący nie mogą i nie chcą tego zrozumieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.