Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] cięcie i kodowanie
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Artu123
Witam!

Mam do oceny kodowanie:

http://artu123.pl/projekty/adminik/

Proszę nie pisać typu słabo zakodowanie itp.. tylko co poprawić, bo praca pod taki konkurs smile.gif

Waga folderu images:

50kb

sam baner w topie 20kb waży smile.gif

Testowanie na ie 6,7 , operze i firefoxie .
zzeus
Z kodowaniem ciężko bo strona się póki co nie waliduje, a jak to ma być na konkurs to przydałoby się aby było poprawnie.
Artu123
Cytat(zzeus @ 27.03.2009, 11:18:48 ) *
Z kodowaniem ciężko bo strona się póki co nie waliduje, a jak to ma być na konkurs to przydałoby się aby było poprawnie.


Nie rozumiem questionmark.gif? Jak z kodowaniem ciężko
mike
Słabo? Niemal tragicznie tongue.gif
Nadmiar divów i klas jest tak samo zly jak kodowanie na tabelkach. Bez trudu można złożyć ten design stosując połowę elementów HTML i klas.

1. Zbędny element:
Kod
<div id="body">
    <div id="top" />
</div>

Po co Ci to? Nie można od razu top czy body

2. Zbędny element:
Kod
<div id="menutopnr4">
    <ul class="menu" />
</div>

Jak wyżej. Nie można od razu <ul> ?

3. Zbędny, niesemantyczny element:
Kod
<li>|</li>

Po co to? W jakim celu? Zbędne. Do kosza.

4. Style inline:
Kod
<span style="color: rgb(0, 186, 203);">W</span>


5. Tragiczne menu:
Kod
<li onmouseover="menu(1)">
    <div class="home2">
        <div class="home">
            <h3>
                <a id="menulinknr1" class="home1" title="home" href="#">
                    <span class="pierwszalitera">H</span>OME</span>
                </a>
            </h3>
        </div>
    </div>
</li>

Horror. Kompletny nadmiar elementów oraz niezalecane użycie JavaSciptu. Lepiej bindować do elementów HTML.

6. Brak semantyki:
Kod
<div id="postac"/>
Czemu to jest div a nie obrazek? Przecież to element dekoracji.

7. Zbędne wodotryski:Całe logo budujesz tak:
Kod
div id="logo">
    <h1>
        <a class="link" href="#">
            <span style="color: rgb(0, 186, 203);">W</span>
            hite-
            <span style="color: rgb(0, 186, 203);">M</span>
            ouse.pl
        </a>
    </h1>
    <div id="napisinfo">
        <h2>Najlepsza muza - house - trance - electro</h2>
    </div>
</div>
i nic z tego nie masz. Trzeba było zrobić obrazek lub tło do <h1><a /></h1>

8. Przez słabe stylowanie nadużywasz zbędnego często
Kod
<div class="zerowaniediva"/>


9. Formularz logowania pominę bo totalna porażka. Użyłeś do niego 17 elementów HTML a można było połowę mniej. W kilku miejscach są style inline grafiki do wypunktowania listy to obrazki.

10. Infopanel podobnie jak formularz. Nadmiar wszystkie i z podstawowymi błędami.
Co to i po co?
Kod
div style="padding-left: 8px;">
    <div id="baner">
        <a/>
    </div>
</div>

Jakieś kpiny z XHTML'a:
Kod
<div id="kropki">
    .<br/>
    .<br/>
    .<br/>
    .<br/>
    .<br/>
.</div>

Stylowanie inline:
Kod
<span style="color: rgb(73, 73, 73);">Wykonawca:</span>


11. Zbędne elementy. Dwa zamiast jednego:
Kod
<div id="utworavek">
    <div class="avekk"/>
</div>


12. Szuajka. Gdzie jest <form> i <fieldset>! To samo wcześniej przy logowaniu?
Reszta szukajki bardzo słaba.


Przejrzałem tylko top strony i tylko HTML. Tragedia kompletna. Jeśli to jest na konkurs to jeszcze gorzej.
Nie mam już nawet ochoty zagłębiać się delej bo cały czas te same błędy. A pliku CSS się boję po tym co zobaczyłem.
Blazeroot
Skoro na konkurs to daję głowę że sprawdzą ją przez validatory, spójrz na to:
XHTML validator
CSS validator
Artu123
U mnie 0 errorow wskazuje .

Edit:// jak wgram plik to 0 a te 3 errory to przez hosting, ktory na koncu kodu dodaje taka reklame
mike
Cytat(Artu123 @ 27.03.2009, 11:37:16 ) *
U mnie 0 errorow wskazuje.
Zero "errorów" nic nie oznacza. Validator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z dupy wyjęty i to, że validator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna tongue.gif
Wybacz dosadną krytykę, ale chyba lepiej jak będziesz wiedział, że dużo nauki przed Tobą.

Nie mniej jednak widać, że wiesz często, że dzwony biją ale jeszcze nie wiesz gdzie.
Blazeroot
Ok, to tłumaczy te pierwsze, ale w css nie wywala nic? Wchodzę po tym linku i dostaję komunikat z błędami.
Artu123
Usunąłem już, a te ostrzeżenia to jak niby mam usunąć ? haha.gif znowu nasrać więcej divów ;P
Blazeroot
Niekoniecznie, np.
Cytat(validator)
In (x)HTML+CSS, floated elements need to have a width declared. Only elements with an intrinsic width (html, img, input, textarea, select, or object) are not affected

tego typu możesz chyba bez problemu poprawić winksmiley.jpg

Poza tym, poleciłbym przeczytanie od deski do deski wszystkiego tutaj, wtedy i css ładnie poprawisz, a i przestaniesz żonglować tak tymi divami tongue.gif
Cypherq

To naprawdę ma tak wyglądać? blinksmiley.gif

Błędy w CSS też masz, jakieś literówki czy coś.

@mike - epicki tekst, pozwolisz, że wrzucę w podpis? laugh.gif
mike
Cytat(Cypherq @ 28.03.2009, 15:08:06 ) *
@mike - epicki tekst, pozwolisz, że wrzucę w podpis? laugh.gif
Proszę bardzo :-)
Artu123
Cytat(Cypherq @ 28.03.2009, 16:08:06 ) *

To naprawdę ma tak wyglądać? blinksmiley.gif

Błędy w CSS też masz, jakieś literówki czy coś.

@mike - epicki tekst, pozwolisz, że wrzucę w podpis? laugh.gif


Tak ma być .
Cypherq
Ale dla mnie wygląda to beznadziejnie? Masz tam w planie coś umieścić?
kwiateusz
to jeszcze nic u mnie na 1680x1050 1/3 ekranu ta linia zajmuje...
pyro
U mnie się tak wszystko rozjeżdża że nic nie widzę.

Cytat
CMS:Extreme - Fusion


Czyli ty se tam tylko kod html osadzałeś? Przegrasz ten konkurs ;p
ShadowD
Jak masz na up home, artykuły itd. to dał bym zmianę po kliknięciu nie po najechaniu jest to denerwujące, po najechaniu na kontakt i szybkim przesuwaniu myszki można niechcący przejechać jakiś inny przycisk...

Poza tym z polami: Artykuły Wszystkoitp jest coś nie tak...

Tam gdzie jest
  • Shoutbox
  • Ostatnio na forum
dał bym na a display block...
Artu123
Ja lay nie robilem wiec co sie czepiacie ? dry.gif
Cypherq
Cytat
CMS:Extreme - Fusion


Cytat
Ja lay nie robilem wiec co sie czepiacie ?


To co zrobiłeś TY? Pociąłeś laya?
Artu123
Pisze w tytule cięcie i kodowanie .....

Cms extreme-fusion bo to będzie dostosowywanie pod extreme-fusion i do szablonów za sms .
pyro
Cytat
Pisze w tytule cięcie i kodowanie .....


Hmmm.. czyli podsumowując kod nie jest twój, grafika też, a inni mają ocenić jak ty ją pociąłeś? Ocena pocięcia nie-twojej grafiki?
Artu123
Pociąłem i zakodowałem offtopic.gif
bim2
Usuń te paski z menu, bo wygląda jakby ładowanie strony się zacieło, tak jak kiedyś na wolnych komputerach, jak przwijałeś grafikę to ją zapętlało smile.gif To szare coś pod stopką powinno się tam znaleźć?
drake88
Ogólnie ładnie, lecz menu na górze nie przypadło mi do gustu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.