Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Paczka czy wszystko oddzielnie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Asmox
Zastanawiam się, co jest lepsze - instalowanie apache, mysql, php, phpmyadmin i łączyć to, czy zainstalować całą paczkę na raz jak WebServ czy Krasnal. Pytam, bo gdzieś na jakimś forum (może na tym?) był temat wasze pulpity i wiele osób miało ikony apache do (re)startu i zastopowania.
A więc co jest lepsze i dlaczego ?
phpion
Wolisz kupić gotowy komputer w Biedronce czy złożyć sobie samemu z dowolnie wybranych komponentów? Wolisz kupić normalne łóżko czy jakiś dziwny kombajn "Five in one sofa bed" w TV Mango?
Asmox
Pewnie masz rację, tylko że mam problemy z tym serwerem.
Ściągnąłem sobie najnowszą wersję php: 5.2.9
I najnowsze apache: 2.2.11
I nie mogę dodać modułu php5apache2.dll BO GO W OGÓLE NIE MA W PHP!

Czy wie ktoś, skąd mogę go pobrać?
Ściągnąłem jakiś bylejaki, nawet nie wiem jaka wersja (ten plik) i zawsze jak chcę uruchomić to wywala mi: The requested operation has failed!
Co robić ? sad.gif
Zastanawiam się, czy nie powrócić do WebServa mad.gif
erix
Cytat
nie mogę dodać modułu php5apache2.dll BO GO W OGÓLE NIE MA W PHP!

Mam nadzieję, że to paczka zip, a nie instalator. winksmiley.jpg

Musi być, nieraz instalowałem PHP w ten sposób i zawsze jest.
Asmox
Aha, bo wtedy to chyba kliknąłem source code czy coś takiego.
A mam jeszcze pytanie: Czy mając takiego WebServa na przykład, mogę aktualizować jego składniki bez rozwalenia paczki?
@EDIT:
A na wypadek, gdybym wolał oddzielnie: Czy jest jakaś strona gdzie jest wszystko ładnie opisane o konfiguracji apache? (Jak dodać moduł php, mysql, udostępnienie serwera z zewnątrz itd..) ?
erix
Cytat
Czy jest jakaś strona gdzie jest wszystko ładnie opisane o konfiguracji apache? (Jak dodać moduł php, mysql, udostępnienie serwera z zewnątrz itd..) ?

Tego jest masa. winksmiley.jpg Ale najczęściej po angielsku.

Przeszukaj sobie mojego bloga, też kiedyś pisałem na ten temat.
Asmox
OK, ale mam jeszcze jeden problem: mianowicie na Windowsie (znajdywałem tylko problemy z linuxami) mam ten serwer, ale przy zmianie katalogu serwera (DocumentRoot) wyświetla mi błąd 403 Forbdden - You dont have permissions to see that albo coś takiego. W jaki sposób udostępnić serwerowi chodzenie po katalogaach na całym dysku?
erix
Trzeba ustawić ścieżki w odpowiednich miejscach. Nie wystarczy sam DocumentRoot, są jeszcze gałęzie <Directory />.
Asmox
Kurczę, strrrasznie to wszystko jest skomplikowane - jeszcze na dodatek php pisze, że nie ma takiej funkcji jak mysql_connect(). Pewnie znowu czegoś nie ustawiłem, ale na razie dam sobie z tym spokój - czasem mnie to wykańcza. Albo jeszcze nie wiem czemu MySQL wywalało błąd przy instalacji, że nie może utworzyć usługi mysql - a szkoda.
phpion
Cytat(Asmox @ 16.03.2009, 08:45:20 ) *
Albo jeszcze nie wiem czemu MySQL wywalało błąd przy instalacji, że nie może utworzyć usługi mysql - a szkoda.

Takie problemy bywają jeśli odinstalujesz MySQL bez zatrzymywania usługi. Sam raz nadziałem się na ten problem.
f1xer
Ja osobiście jednak uważam że jeżeli tworzysz środowisko testowe to lepiej zainstalować sobie takiego np. XAMPP'a w sumie to nie widzę dużej różnicy poza tym że masz wszystko skonfigurowane. I tak w końcu po instalacji "kombajnu" masz apache'a mySQL'a itd, poza tym możesz sobie dowolnie wszystko skonfigurować (jeżeli potrafisz) a jeżeli nie potrafisz to przynajmniej wszystko Ci działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.