Asmox
15.03.2009, 09:42:40
Zastanawiam się, co jest lepsze - instalowanie apache, mysql, php, phpmyadmin i łączyć to, czy zainstalować całą paczkę na raz jak WebServ czy Krasnal. Pytam, bo gdzieś na jakimś forum (może na tym?) był temat wasze pulpity i wiele osób miało ikony apache do (re)startu i zastopowania.
A więc co jest lepsze i dlaczego ?
phpion
15.03.2009, 10:42:30
Wolisz kupić gotowy komputer w Biedronce czy złożyć sobie samemu z dowolnie wybranych komponentów? Wolisz kupić normalne łóżko czy jakiś dziwny kombajn "Five in one sofa bed" w TV Mango?
Asmox
15.03.2009, 13:10:59
Pewnie masz rację, tylko że mam problemy z tym serwerem.
Ściągnąłem sobie najnowszą wersję php:
5.2.9I najnowsze apache:
2.2.11I nie mogę dodać modułu php5apache2.dll BO GO W OGÓLE NIE MA W PHP!
Czy wie ktoś, skąd mogę go pobrać?
Ściągnąłem jakiś bylejaki, nawet nie wiem jaka wersja (ten plik) i zawsze jak chcę uruchomić to wywala mi:
The requested operation has failed!Co robić ?
Zastanawiam się, czy nie powrócić do WebServa
erix
15.03.2009, 13:48:27
Cytat
nie mogę dodać modułu php5apache2.dll BO GO W OGÓLE NIE MA W PHP!
Mam nadzieję, że to paczka zip, a nie instalator.

Musi być, nieraz instalowałem PHP w ten sposób i zawsze jest.
Asmox
15.03.2009, 13:54:11
Aha, bo wtedy to chyba kliknąłem source code czy coś takiego.
A mam jeszcze pytanie: Czy mając takiego WebServa na przykład, mogę aktualizować jego składniki bez rozwalenia paczki?
@EDIT:
A na wypadek, gdybym wolał oddzielnie: Czy jest jakaś strona gdzie jest wszystko ładnie opisane o konfiguracji apache? (Jak dodać moduł php, mysql, udostępnienie serwera z zewnątrz itd..) ?
erix
15.03.2009, 14:00:43
Cytat
Czy jest jakaś strona gdzie jest wszystko ładnie opisane o konfiguracji apache? (Jak dodać moduł php, mysql, udostępnienie serwera z zewnątrz itd..) ?
Tego jest masa.

Ale najczęściej po angielsku.
Przeszukaj sobie mojego bloga, też kiedyś pisałem na ten temat.
Asmox
15.03.2009, 20:51:01
OK, ale mam jeszcze jeden problem: mianowicie na Windowsie (znajdywałem tylko problemy z linuxami) mam ten serwer, ale przy zmianie katalogu serwera (DocumentRoot) wyświetla mi błąd 403 Forbdden - You dont have permissions to see that albo coś takiego. W jaki sposób udostępnić serwerowi chodzenie po katalogaach na całym dysku?
erix
15.03.2009, 21:51:30
Trzeba ustawić ścieżki w odpowiednich miejscach. Nie wystarczy sam DocumentRoot, są jeszcze gałęzie <Directory />.
Asmox
16.03.2009, 06:45:20
Kurczę, strrrasznie to wszystko jest skomplikowane - jeszcze na dodatek php pisze, że nie ma takiej funkcji jak mysql_connect(). Pewnie znowu czegoś nie ustawiłem, ale na razie dam sobie z tym spokój - czasem mnie to wykańcza. Albo jeszcze nie wiem czemu MySQL wywalało błąd przy instalacji, że nie może utworzyć usługi mysql - a szkoda.
phpion
16.03.2009, 07:47:30
Cytat(Asmox @ 16.03.2009, 08:45:20 )

Albo jeszcze nie wiem czemu MySQL wywalało błąd przy instalacji, że nie może utworzyć usługi mysql - a szkoda.
Takie problemy bywają jeśli odinstalujesz MySQL bez zatrzymywania usługi. Sam raz nadziałem się na ten problem.
f1xer
16.03.2009, 08:46:59
Ja osobiście jednak uważam że jeżeli tworzysz środowisko testowe to lepiej zainstalować sobie takiego np. XAMPP'a w sumie to nie widzę dużej różnicy poza tym że masz wszystko skonfigurowane. I tak w końcu po instalacji "kombajnu" masz apache'a mySQL'a itd, poza tym możesz sobie dowolnie wszystko skonfigurować (jeżeli potrafisz) a jeżeli nie potrafisz to przynajmniej wszystko Ci działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.