Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komunikacja między userami
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
kubatron
Witam pisze ten post bo jak zaczełem coś z php i mysql zawsze mnie najbardziej pociągało komunikowanie między userami tak np. jak w phpbb, jak to zrobić co czeba umieć niechodzi mi o gotowca tylko co czeba umiec, i jakiś ciekawy przykład :cry:
kubatron
Szkoda że nikt niewie :cry:
nobody
Cytat
Witam pisze ten post bo jak zaczełem coś z php i mysql zawsze mnie najbardziej pociągało komunikowanie między userami tak np. jak w phpbb, jak to zrobić co czeba umieć niechodzi mi o gotowca tylko co czeba umiec, i jakiś ciekawy przykład :cry:

Odpowiedziales sobie pytaniem na pytanie: np. php + jakies bazy danych, chodz nie mowie, ze na plikach to nie przejdzie, jednak zastosowanie bd. jest lepszym rozwiazaniem. Pozatym, jesli chodzi Ci o sama zasade funkcjonowania tego to chyba mozesz podejrzec w innych skryptach jak to funkcjonuje?
Coraz bardziej zastanawia mnie Twoj podpis...hmmmm
Ive
Ja bym proponował to zrobić na bazach danych typu mysql bo [jak dla mnie] jest to najprostsze rozwiązanie [ z plikami zawsze miałem dużo problemów biggrin.gif]

przykład na bazie mysql:
tworzysz tabel z przykładowymi polami
od | do | data | tresc | jakies_dodatkowe_pola
no i teraz w panelu usera wywołujesz prostym zapytaniem
[sql:1:55be3a8483]
SELECT * FROM nazwa_tabeli_z_wiadomosciami WHERE do='$zapisana_wczesniej_przy_logowaniu_nazwa_usera';
[/sql:1:55be3a8483]
no i teraz to while'em wypisujesz w (przykładowo) tabeli, dodajesz różne opcje typu odpowiedz, drukuj itp. (ale to jush osobne skrypty) no i masz jush gotowy skrypt 'private message' biggrin.gif
mam nadzieje że pomogłem w jakimś tam procencie biggrin.gif
kubatron
Cytat

:?: :?:
A co w moim podpisie nietak?
I jakie skrypty podglądnąc moge, i mi tez chodzi jakimi sposobami sie to programuje :wink:
nobody
Cytat
tak np. jak w phpbb

Cytat
I jakie skrypty podglądnąc moge
kubatron
Cytat

A moge wiedzieć co cie tak zastanawia w moim opisie laugh.gif
nobody
Cytat
A moge wiedzieć co cie tak zastanawia w moim opisie laugh.gif

OT->PW
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.