Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Spacje i powiększenie textu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam, jestem raczkującym programistą ;] Mam zamiar napisać stronkę, na której będzie skrypt liczący wartości, które wykorzystujemy na lekcji fizyki. Zacząłem od prostego V = s : t. Poniższy kod nie jest kompletny, ponieważ chciałbym się zapytać zamiast poprawiać potem całe linijki.

Kod
<html>
<head>
<title>Rozwiazanie</title></head>
<body>
<font size="3">

<?php

$predkosc = $_POST['predkosc'];
$czas = $_POST['czas'];
$droga = $_POST['droga'];

if( $predkosc == 0 )
{
$predkosc = $droga / $czas;

echo $droga . 'm' . ' ' . ' ' . ' ' . ' ' . ':' . ' ' . ' ' . ' ' .$czas . 's' . ' ' . ' ' . '=' . ' ' . ' ' . $predkosc . ' ' . 'm/s';
}

?>

</font>
</body>
</html>

Prawda że słabo to wygląda? sad.gif Moje pytania:

1. Jak zrobić żeby gdy ktoś zostawi puste miejsce w oknie 'predkosc' uznawało to jako 0? Predkosc jest szukane wiec chce zeby tam zostawiac wolne miejsce, puki co musze wpisywac 0 ;/
2. Jak zrobić żeby wyświetlało np.
Kod
5m   :   5s   =   1m/s

zamiast nieczytelnego

Kod
5m:5s=1m/s

3. Jak powiększyć ten tekst za pomocą

Kod
<font size="x">

czyli zagnieździć kod html w php żeby było bardziej czytelne?

Jestem w tym nowy więc proszę o modyfikację kodu w razie czego i dokładne wytłumaczenie. Pozdrawiam
memory
1)
  1. <?php
  2. if( empty($predkosc)) {
  3. ?>

empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

2) CSS ustawic np padding

3) CSS font size

przyklad
MateuszS
Bardzo dzieki a jak wlepic ten CSS w kod? Nim sie nie bawilem za bardzo. Dzialalem tabelkami zawsze.
bmL
2) CSS word-spacing
CSS letter-spacing
lub też bardziej radykalne "&nbsp" czyli tzw. twarda/niełamliwa spacja

EDIT: pierwszy wynik w google na hasło "css tutorial"
http://www.tlumaczenia-angielski.info/w3c/...irstcss.pl.html
nie jest tego dużo.
MateuszS
Puki co mam takie coś (glownie zalezy mi na kodzie PHP, w HTML nie chcialo mi sie bawic - grafika itp.)

index.html
Kod
<html>
<head>
<meta http-equiv=''Content-Type'' content=''text/html; charset=iso-8859-2''>
<title>Spis treści</title>
</head>

<body>
<center><b>Witaj. Masz problem z zadaniami z fizyki? Jak każdy. Ale ja postanowiłem temu zaradzić.
Po co tracić czas na godzinne przemyslenia z których nic nie wynika? Czemu po prostu
nie wpisać danych a komputer zrobi resztę? Moja strona umorzliwi Ci szybkie, proste i
poprawne obliczenie żadanych wartosci! Od dzis fizyka może być na prawdę prosta;)</b></center>
<br><br><br>

<a href="prostoliniowy.html">1. Ruch jednostajnie prostoliniowy.</a>

</body>
</html>

prostoliniowy.html
Kod
<html>
<head>
<meta http-equiv=''Content-Type'' content=''text/html; charset=iso-8859-2''>
<title>Ruch jednostajny prostoliniowy</title>
</head>
<body>

<form action="prostoliniowy.php" method="post">

<font size="5" color="green"><center>Ruch jednostajny prostoliniowy</center></font>
<br><br><br>

<center>W poniższe pola wpisz dane. Zalecane jest aby w polu z wartoscia szukana wpisac "0".
<br><br>

s - droga [m]<br>
t - czas [s]<br>
V - predkosc [m/s]

<center>
<table cellpadding="25">
    <tr>
    <td>
        Prędkosc:<br>
        <input type="text" size="5" name="predkosc" maxlenght="5" onkeyup="javascript:this.value=this.value.replace(/[^0-9][.]/g, '');">
    </td>
    <td>
        Droga:<br>
        <input type="text" size="5" name="droga" maxlenght="5" onkeyup="javascript:this.value=this.value.replace(/[^0-9][.]/g, '');">
    </td>
    <td>
        Czas:<br>
        <input type="text" size="5" name="czas" maxlenght="5" onkeyup="javascript:this.value=this.value.replace(/[^0-9][.]/g, '');">
    </td>
    </tr>
</table>
<br>
<input type="submit" value="Oblicz"></center>
<br><br>

<a href="index.html">Powrot</a>
</body>
</html>

No i PHP ;]

prostoliniowy.php
Kod
<html>
<head>
<title>Rozwiazanie</title></head>
<body>
<center>
<div style="font-size: 15pt">
<i>Oto obliczenia. Upewnij sie ze wszystkie dane zostaly wpisane!</i> <br><br>
<blink>

<?php

$predkosc = $_POST['predkosc'];
$czas = $_POST['czas'];
$droga = $_POST['droga'];

if( $predkosc == 0 )
{
$predkosc = $droga / $czas;

echo $droga . 'm' . ' ' . ':' . ' ' .$czas . 's' . ' ' . '=' . ' ' . $predkosc . ' ' . 'm/s';
}
//obliczanie predkosci

if( $czas == 0 )
{
$czas = $droga / $predkosc;

echo $droga . 'm' . ' ' .  ':' . ' ' . $predkosc . 'm/s' . ' ' . '=' . ' ' . $czas . 's';
}
// obliczanie czasu

if( $droga == 0 )
{
$droga = $czas * $predkosc;

echo $predkosc . 'm/s' . ' ' .  '*' . ' ' . $czas . 's' . ' ' . '=' . ' ' . $droga . 'm';
}
//obliczanie drogi

?>

</blink>
<br><br></br></center>
<a href="prostoliniowy.html">Powrot</a>

</div>
</center>
</font>
</body>
</html>

Da sie ten kod PHP jakos usprawnic? Co zmienic w prostoliniowy.html zeby dalo sie w input text wpisywac tylko 0-9 cyfy i kropke? (.) ?
erix
Cytat
1. Jak zrobić żeby gdy ktoś zostawi puste miejsce w oknie 'predkosc' uznawało to jako 0? Predkosc jest szukane wiec chce zeby tam zostawiac wolne miejsce, puki co musze wpisywac 0 ;/

Rzutuj na int:
  1. <?php
  2. $wartosc = (int)$zmienna;
  3. ?>

po chorobę klepać dodatkowe sprawdzanie z empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?

Co do 2. punktu, to ~bmL zaproponował eleganckie rozwiązanie. Oczywiście, nie mam na myśli tu twardej spacji, tylko style.

Cytat
czyli zagnieździć kod html w php żeby było bardziej czytelne?

<font />, to już średniowiecze.
MateuszS
Ok a co poza tym mozna by zmienic w powyzszym kodzie php aby go usprawnic? To byle rownanie a tyle pisania. Co bedzie np przy h=0.5gt2 haha.gif
erix
Chcesz sobie parser równań napisać? No to się trochę pomęczysz...

Cytat
Co bedzie np przy h=0.5gt2

Raz, nie zapisałeś poprawnie (wpisz sobie to do np. excela/calca; nie tak się potęgi zapisuje tongue.gif), dwa - jak skrypt ma odróżnić, że g i t, to są osobne zmienne, a nie gt? Musisz wprowadzić pewne reguły dotyczące pisania równań.
MateuszS
Moze nie caly ten perser ;] Tak ogolnie to troche zmudne jest pisanie tych rownan, nie ma z tego pozytku wiekszego smile.gif Chcialbym sie czegos nowego nauczyc, wywalilem 100 zl na ksiazke niestety nie zbyt duzo z niej rozumiem choc dzieki niej pisze te proste skrypty.
bmL
Jeżeli przez usprawnienie kodu masz na myśli skrócenie(uproszczenie) to raczej było by ciężko. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakaś klasa ale trzeba by było wszystko dobrze rozplanować żeby zamiast narobić se więcej roboty to zmniejszyć jej ilość wątpię, żeby Ci się to udało smile.gif
Nie wiem czemu oddzielasz tekst od spacji:
  1. <?php
  2. echo $predkosc . 'm/s' . ' ' .  '*' . ' ' . $czas . 's' . ' ' . '=' . ' ' . $droga . 'm';
  3. // można zapisać
  4. echo $predkosc . 'm/s * ' . $czas . 's = ' . $droga . 'm';
  5. // albo jeszcze prościej ale minimalnie mniej wydajnie
  6. echo "$predkosc m/s * $czas s = $droga m";
  7. ?>

Jeżeli zależy Ci na dokładności moim zdaniem wypadałoby sprawdzić czy nie dzielimy przez zero. "Nie dziel cholero przez zero"
Rzutowanie na int to chyba zły pomysł bo:
  1. <?php
  2. (int)2.7 == 2;
  3. ?>

prędzej rzutowałbym na float.

Takie moje wywody chyba się nie mylę ;-)

bmL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.