Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dyski sata i ata problem!
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
piraciq
Witam

mam takowy problem, w kompie mam jeden dysk sata ale mam tez ze starego kompa dysk ata133 i jak chciałem sobie podpiąć to zaczął się sajgon!! mianowicie komp tak zwalnia, że system nawet nie chce się uruchomić. A mam tam trochę danych do zgrania. W czym może być problem questionmark.gif sciana.gif

Pozdrawiam
webdice
Komputer powinien uruchamiać się jak mniemam z dysku SATA, wydaje mi się że tak nie jest i stąd taki problem. Dysk ATA nie może być w trybie Master.
piraciq
w tym właśnie problem

dysk drugi ata jest jako slave system startuje z saty
webdice
Zeskanuj dysk pod kontem bad sektorów bo to również może być przyczyną.
piraciq
w obecnej sytuacji mam 1 kompa na acie nie ma systemu wiec go nie wystartuje :/ a tak to po 20 minutach naprawdę nie chciało mi się czekać na start
webdice
Jest wiele programów dos'owych do tego typu testów. Nie musisz mieć zainstalowanego systemu.
michalkjp
Cytat(webdice @ 9.12.2008, 14:27:49 ) *
Komputer powinien uruchamiać się jak mniemam z dysku SATA, wydaje mi się że tak nie jest i stąd taki problem. Dysk ATA nie może być w trybie Master.

A dlaczego?

Swego czasu miałem podpięte cztery dyski – 2 sata i 2 pata – jeden z dysków pata był jako master i nic takiego się nie działo.

piraciq

Nie mam pojęcia co może być przyczyną wolnego startu systemu w Twoim wypadku. Spotkałem się z czymś takim jeszcze w czasach dysków PATA i przyczyną była albo uszkodzona taśma, albo nieodpowiednie ustawienie jednego z dysków (zworki).

Ponieważ używasz dysków podpiętych do różnych kontrolerów, to złe ustawienia dysku PATA nie powinny mieć żadnego znaczenia – dysk powinien działać dobrze zarówno jako master i slave.

Rozwiej kilka wątpliwości – czy na pewno próbujesz uruchomić system z nowego dysku? (gdybyś próbował uruchomić system ze starego, to takie rzeczy mogłyby się dziać, bo Windows by się trochę pogubił na nowej płycie głównej)

Czy jak jest podpięty tylko dysk SATA, to system działa ok? Czy dysk PATA działa ok na starym komputerze?

Jeśli na wszystkie pytania odpowiedź brzmi – tak, to jest to albo bardzo dziwny problem sprzętowy albo dziwny problem z systemem. Ściągnij system rescue cd i sprawdź czy tam wszystko działa ok – są tam też narzędzia do sprawdzania dysku, więc może się później przydać.
bim2
Dziwne, ale miałem podobny problem z hubem usb. Po podłączeniu system niemiłosiernie długo się ładował. ;/ Pomogło zainstalowanie SP3 ;P
michalkjp
Cytat(bim2 @ 9.12.2008, 16:35:09 ) *
Dziwne, ale miałem podobny problem z hubem usb. Po podłączeniu system niemiłosiernie długo się ładował. ;/ Pomogło zainstalowanie SP3 ;P

A może problem to sterownik w systemie? Chipset może być taki sam, ale jakieś timingi się nie zgadzają i już sterownik może zawodzić - warto sprawdzić, czy nie ma jakiś nowych sterowników. Gdyby sprawdził jak sprzęt działa na Linuksie, to można by było wykluczyć jedną z możliwości - awaria software/hardware.
piraciq
Cytat(michalkjp @ 9.12.2008, 15:48:50 ) *
A dlaczego?

Swego czasu miałem podpięte cztery dyski – 2 sata i 2 pata – jeden z dysków pata był jako master i nic takiego się nie działo.

piraciq

Nie mam pojęcia co może być przyczyną wolnego startu systemu w Twoim wypadku. Spotkałem się z czymś takim jeszcze w czasach dysków PATA i przyczyną była albo uszkodzona taśma, albo nieodpowiednie ustawienie jednego z dysków (zworki).

Ponieważ używasz dysków podpiętych do różnych kontrolerów, to złe ustawienia dysku PATA nie powinny mieć żadnego znaczenia – dysk powinien działać dobrze zarówno jako master i slave.

Rozwiej kilka wątpliwości – czy na pewno próbujesz uruchomić system z nowego dysku? (gdybyś próbował uruchomić system ze starego, to takie rzeczy mogłyby się dziać, bo Windows by się trochę pogubił na nowej płycie głównej)

Czy jak jest podpięty tylko dysk SATA, to system działa ok? Czy dysk PATA działa ok na starym komputerze?

Jeśli na wszystkie pytania odpowiedź brzmi – tak, to jest to albo bardzo dziwny problem sprzętowy albo dziwny problem z systemem. Ściągnij system rescue cd i sprawdź czy tam wszystko działa ok – są tam też narzędzia do sprawdzania dysku, więc może się później przydać.

tak komp startuje z nowego dysku
jak jest sama sata dziala blyskawicznie nie posiadam juz starego komputera by to sprawdzic ale tam tez byl jako drugi

ma ktos moze linka do jakiejs wersi xp portablae albo cus zeby z pena odpalic lub z cd bezposrednio questionmark.gif
erix
Cytat
wersi xp portablae albo cus zeby z pena odpalic lub z cd bezposrednio

A czy to jest "legalne"? tongue.gif

wiadomo, że nie winksmiley.jpg
piraciq
Cytat(erix @ 9.12.2008, 18:38:56 ) *
A czy to jest "legalne"? tongue.gif

wiadomo, że nie winksmiley.jpg

wiem że nie ale jak mam przenieść dane questionmark.gif ma ktoś jakieś pomysły questionmark.gif

windows wista i crcdisk.sys i problem :/

a linuxa portabla z obsluga usb questionmark.gif wtedy mogl bym sobie na pena zgrac
michalkjp
http://www.sysresccd.org/Main_Page

Tam jest wszystko, czego będziesz potrzebował.
piraciq
Dzięki

zrobiłem to trochę łopatologicznie niemalże napastowałem kumpla podpiąłem dysk i u niego zgrałem to co było mi potrzebne formata zapodałęm i działa już poprawnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.