Cytat(webdice @ 9.12.2008, 14:27:49 )

Komputer powinien uruchamiać się jak mniemam z dysku SATA, wydaje mi się że tak nie jest i stąd taki problem. Dysk ATA nie może być w trybie Master.
A dlaczego?
Swego czasu miałem podpięte cztery dyski – 2 sata i 2 pata – jeden z dysków pata był jako master i nic takiego się nie działo.
piraciq Nie mam pojęcia co może być przyczyną wolnego startu systemu w Twoim wypadku. Spotkałem się z czymś takim jeszcze w czasach dysków PATA i przyczyną była albo uszkodzona taśma, albo nieodpowiednie ustawienie jednego z dysków (zworki).
Ponieważ używasz dysków podpiętych do różnych kontrolerów, to złe ustawienia dysku PATA nie powinny mieć żadnego znaczenia – dysk powinien działać dobrze zarówno jako master i slave.
Rozwiej kilka wątpliwości – czy na pewno próbujesz uruchomić system z nowego dysku? (gdybyś próbował uruchomić system ze starego, to takie rzeczy mogłyby się dziać, bo Windows by się trochę pogubił na nowej płycie głównej)
Czy jak jest podpięty tylko dysk SATA, to system działa ok? Czy dysk PATA działa ok na starym komputerze?
Jeśli na wszystkie pytania odpowiedź brzmi – tak, to jest to albo bardzo dziwny problem sprzętowy albo dziwny problem z systemem. Ściągnij system rescue cd i sprawdź czy tam wszystko działa ok – są tam też narzędzia do sprawdzania dysku, więc może się później przydać.