Jako że jest to mój pierwszy post na forum php chciałam się przywitać

1. Logowanie do www. Jest jakaś strona index.html (może być zupełnie pusta) i na niej jest formularz gdzie wpisuje się login i hasło po czym wciska się przycisk "Zaloguj" i w zależności czy poda się prawdziwe dane włącza się odpowiednio strona blad.html lub zalogowany.html. Ma być kilku użytkowników ze swoimi hasłami. Szukalam po necie i w wiekszosci wszsycy pisza zeby zastosowac sql. Mam nadzieje że można się obejść bez bazy. Czytalam cos o logowaniu w oparciu o ciasteczka. Takie cos by mnie zadowolilo (bez skojarzeń

2. Podobnie jak wyżej w 1 punkcie logując się do index.html podaje się imię i nazwisko oraz przepisuje się kod z obrazka. I znów w zależności od tego czy się dobrze wszystko wpisze jest albo blad.html albo zalogowany.html To przepisywanie z obrazka to ma być bez udziwnień takie najprostsze jak się tylko da np coś takiego jak np. tutaj znalazlam ale nie wiem jak tego uzyc ...

Ile plików z tego skleić i jak mają wyglądać ? gdzie te obrazki wrzucić ?
3. Już chyba coś trudniejszego. W danej lokalizacji np na pendrivie (dysk E:\) który się włoży do USB, włącza się z tego pendriva stronke genetaror.html która generuje jakąś liczbę i zapisuje je do pliku tekstowego np haslo.txt na tym pendrive. Taki jakiś taki generator. Na dysku twardym jest stronka index.html która po włączeniu generuje taką samą liczbę ale jej nie pokazuje na ekranie. Na tej stronie jest też okienko logowania - wpisuje się login np. Kamila i liczbe z pliku haslo.txt z pendrive. Jak login i ta liczba się zgadza przechodzi się na blad.html albo zalogowany.html
Z podpowiedzi prowadzącego zajęcia pamiętam tyle że tam w tym index.html na stałe może być zapamiętana ta ścieżka do pliku tekstowego np E:\haslo.txt żeby strona wiedziała z czym porównać tą wprowadzaną liczbe do index.html
No i znalazłam coś takiego, że
- $file=fopen("haslo.txt", "w"); otwiera plik czyli w moim przypadku mogło by być coś takiego $file=fopen("E:\haslo.txt", "w");

- potem coś co by generowało tą liczbę np.
<?php
for($i=0;$i<5;$i++) {
$liczba = rand(0,9);
$_SESSION['token'] .= $liczba;
}
?>
tylko że tu jak losowo wygeneruje przez ten rand to pewnie jak w index.html zastosuje się to samo to pewnie wygeneruje inną losową liczbę... więc ten sposób raczej odpada. Chyba żeby zastosować jakiś algoytm że to "losowanie" to np dodwawanie ze sobą liczb albo coś takiego. Tylko że to jest pomysł a zrealizować nie potrafię
- jakos to by zapisać i zamknąć - może tak

fputs($plik, $liczba);
fclose($plik);
a tego index.html to już nie wiem jakby to zrobić. Najpiew wylosoawać tają samą liczbę potem prównać i jak będzie się zgadzało + do tego login to zalogować. Jak takie skróty myślowe posklejać w całość?
Proszę się nie śmiać że jestem blondynką ale kompletnie nie wiem jak zacząć i o co w tym chodzi ale na kierunku nauczycielskim nie muszę znać programowania (miejmy nadzieję że bardziej zaawansowanego nie...). Zagoglowałam tu i ówdzie ale nie znalazłam gotowych plików tylko jakieś fragmenty kodów. A skleić tego nie potrafię.
Wiem tylko że mogę użyć do tego pakietu Krasnal Serv. Tam jest obsługa www i PHP. I że gdzieś tam wkładam te pliki i włączam te 3 przypadki logowania bo ten Krasnal będzie pracował jak normalny serwer gdzieś w necie.
Poproszę o podpowiedzi jak najprostsze jak to zrobić lub najlepiej gotowe pliki bo wiem że nie jest to trudne dla kogoś kto kiedykolwiek miał styczność z php. Pięć minut dla kogoś a dla mnie zbawienie bo muszę mieć to na piątek. Dla pomocnej dłoni przewiduję nagrodę..

Chętnie na priv lub tutaj pogadam z kimś otwartym na pomoc.