Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Treść w ogranicznikach dla zalogowanych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
blackweb
Piszę system dynamicznych szat graficznych, utknąłem niestety w chwili, gdy chciałem część treści udostępniać tylko zarejestrowanym. Jak sprawić, by tekst pomiędzy
Kod
<!-- ZALOGOWANY -->
JAKIŚ TEKST
<!-- /ZALOGOWANY -->

był widoczny jedynie dla użytkowników zarejestrowanych.
(Załóżmy że dla zalogowanego użytkownika zmienna $zalogowany = 1, dla gościa $zalogowany =0)
_olo_1984
poprostu:
  1. <?php
  2. if($zalogowany == 1) {
  3. echo 'jestes zalogowany'; // wszystko co chcesz by zalogowani widzieli
  4. }
  5. else {
  6. echo 'Jestes niezalogowany !';
  7. }
  8. ?>

pozatym najlepiej (tak mi sie wydaje) wykorzystywac do tego sesje ($_SESSION)
blackweb
Rozumiem, że mnie nie zrozumiałeś. Nie chodzi mi tutaj o kod PHP, bo to jest dla mnie banałem. Kwestią jest jak wspomniałem system szat. W pliku TPL zamierzam uniknąć używania PHP, aby kod był czysty, bez żadnego śmiecenia IF'ami. Stąd:
Kod
<ul id="top_menu">
    <li><a href="{LINK_GLOWNA}" title="{NAZWA_SERWISU}">Strona główna</a></li>
    <li><a href="{LINK_KATEGORIE}" title="{NAZWA_KATEGORIE}">{JEZYK_KATEGORIE}</a></li>
    <li><a href="{LINK_POMOC}" title="{JEZYK_POMOC}">{JEZYK_POMOC}</a></li>
    <li><a href="{LINK_DODAJ_OGL" title="{JEZYK_DODAJ_OGL}">{JEZYK_DODAJ_OGL}</a></li>
    <!-- JEZELI NIEZALOGOWANY -->
    <li><a href="{LINK_REJESTRACJA}" title="{JEZYK_REJESTRACJA}">{JEZYK_REJESTRACJA}</a></li>
    <li><a href="{LINK_LOGOWANIE}" title="{JEZYK_LOGOWANIE}">{JEZYK_LOGOWANIE}</a></li>
    <!-- JEZELI ZALOGOWANY -->
    <li><a href="{LINK_TWOJE_OGL}" title="{JEZYK_TWOJE_OGL}">{JEZYK_TWOJE_OGL}</a></li>
    <li><a href="{LINK_WYLOGUJ}" title="{JEZYK_WYLOGUJ}">{JEZYK_WYLOGUJ}</a></li>
</ul><br />

Chcę by skrypt parsujący zwracał uwagę na to czy user jest zalogowany, jeżeli tak to wyświetla odpowiednie treści, jeżeli nie ... to nie :-)
Crozin
Kod
   ...
<!-- JEZELI NIEZALOGOWANY --
   ...
VS
  1. <?php if($logged): ?>
  2.   ...
  3. <?php else: ?>
  4.   ...
  5. <?php endif; ?>
Śmietnikiem to chyba będzie to pierwsze
blackweb
Jak to wrzucić teraz w TPL żeby było honorowane?
eyu
Kod
<ul id="top_menu">
    <li><a href="{LINK_GLOWNA}" title="{NAZWA_SERWISU}">Strona główna</a></li>
    <li><a href="{LINK_KATEGORIE}" title="{NAZWA_KATEGORIE}">{JEZYK_KATEGORIE}</a></li>
    <li><a href="{LINK_POMOC}" title="{JEZYK_POMOC}">{JEZYK_POMOC}</a></li>
    <li><a href="{LINK_DODAJ_OGL" title="{JEZYK_DODAJ_OGL}">{JEZYK_DODAJ_OGL}</a></li>
    {if $logged}
    <li><a href="{LINK_TWOJE_OGL}" title="{JEZYK_TWOJE_OGL}">{JEZYK_TWOJE_OGL}</a></li>
    <li><a href="{LINK_WYLOGUJ}" title="{JEZYK_WYLOGUJ}">{JEZYK_WYLOGUJ}</a></li>
    {else}
    <li><a href="{LINK_REJESTRACJA}" title="{JEZYK_REJESTRACJA}">{JEZYK_REJESTRACJA}</a></li>
    <li><a href="{LINK_LOGOWANIE}" title="{JEZYK_LOGOWANIE}">{JEZYK_LOGOWANIE}</a></li>
    {/if}
</ul><br />

To masz na myśli? Do warunku w tpl musisz coś przekazać z php.
blackweb
Oto fragment mojego kodu
Kod
        foreach($Jezyk as $Argument => $Wartosc){
            $PodmienZ[] = '/{JEZYK_'.$Argument.'}/';
            $PodmienNa[] = $Wartosc;
        }

return preg_replace($PodmienZ,$PodmienNa,$ZmiennaPliku);

Jak teraz te {if} dopasować do moich potrzeb? Przypominam że nie jest to żaden smarty etc.
bim2
Nie rób tego na tej zasadzie. Daj
str_replace('<!-- ZALOGOWANY -->', 'if($zalogowany) {', $tpl);
str_replace('<!-- /ZALOGOWANY -->', '}', $tpl);
file_put_contents('lol.tpl.php', $tpl);

i przy wywolaniu templatki include('lol.tpl.php');
blackweb
Cytat(bim2 @ 7.11.2008, 16:00:24 ) *
Nie rób tego na tej zasadzie.

Tzn. o którym fragmencie mówisz?
bim2
ogólnie...
blackweb
Twój pomysł polega na odczytaniu kodu z pliku TPL i stworzeniu jego cache w oddzielnym pliku - PHP. To dałoby radę, ale nie wiem czy przy tak niewielkich wymaganiach jest mi potrzebne cache.
bim2
Tak działa to 23x dłużej. Przynajmniej 2 lata temu mi tak to działało haha.gif Od dawna używam niby cache i jest OK. Dodatkowo zapisujew txt ciąg md5 aby wiedzieć czy nie nastapiły zmiany w templatce, więc w ogóle nie ma pregów.
blackweb
OK. Zrobione. Jeszcze tylko zrobię sprawdzanie czy rozmiar się zmienił, dzięki czemu nie będę za każdym razem parsował strony i będzie świetnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.