Cytat(michalkjp @ 9.11.2008, 16:07:07 )

Wpisz w konsoli "mount -t ntfs-3g -o ro /dev/sda3 /media/disk", żeby podmontować dysk w trybie do odczytu, albo "mount -t ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/sda3 /media/disk", żeby usunąć plik hibernacji i używać systemu plików w trybie odczyt/zapis.
Powyższe pewnie musisz wykonać jako administrator (nie wiem jak jest w Ubuntu, bo nie używam aż tak zrytych systemów) więc dodaj przed nimi sudo i wpisz hasło, albo zaloguj się jako administrator przez su.
BTW. Ubuntu i inne shity mają fora pomocy dla luserów używających tych systemów, więc proponuje tam szukać pomocy – pewnie nawet pomogą Ci skonfigurować jakiegoś compiza i będziesz miał super pulpit w 3d z efektownymi wybuchami przy zamykaniu okien.
Wiesz, nie wiem czy śmiać się czy płakać jak widzę takie komentarze w stylu "mój ptak jest większy". Czujesz się lepiej, że używasz swojego super hiper wypasionego systemu, nie masz X-ów bo konsola jest bardziej geekowa itd? Co dalej? Powiesz mi, że jestem luserem bo używam firefoxa do przeglądania stron?
Proszę nie
ośmieszaj siebie takimi tekstami i
nie obrażaj innych - jeśli zależy Ci, żeby ludzie wiedzieli jaki jesteś fajny to napisz to sobie w sygnaturce. Ubuntu jest tak samo dobre jak każdy inny system - wszystko zależy od twoich potrzeb. Nie każdego bawi kompilowanie, edytowanie ustawień w plikach tekstowych itp. Graficzne kreatory to nie zborodnia, a compiz jest fajny jeśli użyje się go z rozsądkiem.
Ja dla przykładu używam systemu, na którym zrobię najszybciej i najwygodniej to co chcę zrobić - grzebania w samym systemie unikam jeśli jest to możliwe, bo mnie to kompletnie nie interesuje. Przez takie teksty o kontroli każdego aspektu ludzie jako pierwszą dystrybucję wybierają jakieś dziwne, geekowskie systemy, które nie są dla nich i zrażają się do całego świata linuksa.