Witajcie.
Jestem w trakcie robienia sklepu internetowego na podstawie innego, gdzie 3 kroki kupowania są napisane strukturalnie, a dokładniej na SWITCHu.
W kroku pierwszym jest wybór formy płatności i formy transportu. Jest zaimplementowany system płatności raty żagiel.
Krok 2 i 3 i stado IFów przez które rozstrzyga się jaki formularz załadować i jakie ceny wyświetlić względem tego jaki użytkownik wybrał transport i jaką formę transportu.
Teraz muszę dodać do tego skryptu inne możliwości płatności, PayPal itd i jest to koszmar, ten skrypt ma się dalej w przyszłości rozwijać dlatego trzeba to przerobić.
Próbuje rozrysowywać to, robić schematy i nie moge wymyślić jak to zrobić... co ma być intefrejsem, co klasą abstrakcyjną a co pozostawić w tym SWITCHu z 3 krokami (SWITCH ($_GET['krok']) i wszystko w sesjach... )...
Wiem, że problem prosty do rozwiązania ale odpowiedzieć na niego to nie jest minutka jednak dla mnie to pierwsza rzecz obiektowa w której chciałbym w końcu użyć interfejsów bo wiem, że ta część skryptu ma się rozwijać. Nie wiadomo ile będzie form płatności i transportu. Dodam jeszcze że forma płatności może mieć wpływ na cenę (np. za pobraniem) ale admin ma możliwość sam dodawać formy płatności i ewentualnie uploadować plik z dodatkowym formularzem.
Pozdrawiam.