neo1986kk
10.11.2010, 21:02:17
Witam, mam 2 pliki
index.php i zaloguj.php
Teraz tak:
na moim komputerze nie ma żadnego problemu natomiast u moich kolegów jest problem z logowaniem... ale od początku.
index.php - formularz logowania, przechodzi do zaloguj.php i tam jest ob_start i wracamy zalogowani do index.php
no i problem polega na tym, że kolega się loguje i nie jest zalogowany, loguje się jeszcze raz i dopiero zaskakuje, napewno wszystko wpisuje dobrze, sam sprawdzałem nie raz... tylko gdyby to było zawsze to by było dla mnie jasne że coś nie tak, ale u mnie za pierwszym razem loguje... no i 2 problem loguje się na siebie i na kolege na jego kompie to znaczy, za pierwszym razem wpisuje swoj login i haslo, oczywiscie to nie dziala wiec wpisuje jego i tu niespodzianka bo kolege zalogowało czyli jest ok, a tu sie zaczyna smiech na sali gdyż po wcisięnięciu przycisku wyloguj, kolegę wylogowało natomiast pojawiło się witaj neo1986kk czyli ze ja byłem zalogowany... nie rozumiem czemu się tak dzieje, jeśli będzie potrzeba pokażę wszystkie kody php.
ciekawskiii
10.11.2010, 21:08:48
no pokaz pokaz, nie wiem dlaczego jeszcze tego nie zrobiles:D
neo1986kk
10.11.2010, 21:22:53
index.php
<?php
if(isset($_SESSION['user'])) {
}
else
{
echo'<div class="zalogowany"> <form id="wyslijf" action="../zaloguj.php" method="post">
<input class="login" type="text" id="login1" name="login" value="Login"
onblur="default_input(this,'Login');" onfocus="clear_input(this,'Login');"></input>
<input class="login" type="password" id="pass1" name="password" value="Haslo" onblur="default_input(this,'Haslo');" onfocus="clear_input(this,'Haslo');"></input>
<span class="bottom"><input class="button_login" type="submit" value="OK"></input>
</form></span>
</div>';
}
zaloguj.php
<?
if(isset($_POST['login']) && isset($_POST['password'])) {
// jeżeli użytkownik właśnie podjął próbę zalogowania
$iduzytkownika = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['password'];
$bd_lacz = new mysqli('localhostl', 'ja', '1234!!', 'mojabaza');
if (mysqli_connect_errno()) {
echo 'Połączenie z bazą danych nie powiodło się: '.mysqli_connect_error
(); }
$zapytanie = 'select * from loguj'
."where login='$iduzytkownika' "
." and haslo='$haslo' ";
$wynik = $bd_lacz->query($zapytanie);
if($wynik->num_rows > 0)
{
// jeżeli dane są w bazie zarejestrowanie identyfikatora użytkownika
$_SESSION['user'] = $iduzytkownika;
}
$bd_lacz->close();
}
header("location: <a href="http
://www.mojastrona.pl/"%3b%29;" target="_blank">http://www.mojastrona.pl/");</a> ?>
konrados
10.11.2010, 21:44:39
No coś Ci nie wyszło z tym pokazywaniem kodu, bo oczywiście w zaloguj.php ten fragment:
powinien wyglądać raczej tak:
header("location: index.php");
neo1986kk
10.11.2010, 22:43:43
header("location:
http://www.mojastrona.pl");tak wyglada, ale mniejsza o to, dlaczego z tym logowanie takie jaja są...?
ciekawskiii
10.11.2010, 22:53:07
w headerze daj index.php, o ile sobie przypominam, kiedys mialem tez jakis podobny problem a w headerze mialem domena.pl, zmienilem na index i bylo ok:P
neo1986kk
10.11.2010, 23:20:29
ja nie mam możliwości sprawdzenia, ale po testach odpiszę czy pomogło:) w kazdym razie dzieki za zainteresowanie:)