Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Karta graficzna
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tiraeth
Podejrzewam, że będę zmuszony kupić sobie nową kartę graficzną (starą serwis zabrał, firma upadła i nie oddali). Miałem Radeona 9250 128MB. Nie jestem jakimś tam designerem trójwymiarowego świata czy zapalonym graczem w F.A.I.R tak więc świetnego sprzętu nie muszę mieć smile.gif Zastanawiam się nad wyborem jednej z tych dwóch kart. Jeżeli ktoś zna się na tym to prosiłbym o poradę smile.gif
    ATI Sapphire Radeon 9550 256MB 128bit
  • Taktowanie rdzenia: 250MHz
  • Taktowanie pamięci: 400MHz
  • RAMDAC: 400MHz (podwójne)
  • Cena: 235pln (brutto)
    nVidia GeForce 5500 256MB 128bit
  • Taktowanie rdzenia: 275MHz
  • Taktowanie pamięci: 400MHz
  • RAMDAC: 350MHz
  • Cena: 199pln (brutto)
Ze względu na okrojony budżet, nie mogę sobie aktualnie pozwolić na coś droższego. Ja osobiście wybrałbym GeForce'a, ze względu na to, że kiedyś (jeszcze przez Radeon'em 9250) korzystałem z karty GF i nie miałem problemów...

Nie wiem jeszcze na 100% czy będzie trzeba kupić kartę ale chcę poznać opinię, którą wartoby było wciąść?
crash
Ja osobiście polecam kartę nVidii, nie znam dokładnie tych modeli, ale zraziłem się raz do Radeonów (duuużo problemu z uruchomieniem, ciężko ze sterownikami, a jak już są to niestabilne) i nie zamierzam mieć już nic wspólnego z tymi kartami.
trucksweb
rowniez polecam geforce. przynajmniej nie mam problemow z podlaczeniem kompa do kina domowego itp. biggrin.gif
mike
A ja mam ATI Sapphire Radeon 9600 128MB 256bit i jestem z niego bardzo zadowolony.

Widzę że nastawiasz się na pamięć w karcie i ważne żeby miała te 256MB, nic bardziej złudnego.
Siła kart drzemie w tych kliku bit'ach.
A przynajmniej jak Twój komp ma sporo RAM'u.

Ja mam 1GB RAM'u i powyższ kartę i śmiga wszystko baz widocznych problemów.

Nie jest to sprzęt na który maszstko na maksa uruchomisz lae jest bardzo dobry jak na "średnią półkę".
tiraeth
A to 256bit to interfejs graficzny czy interfejs pamięci?

Mam to na oku: http://allegro.pl/show_item.php?item=81966661
Pigula
ja mam ATI Gigabyte Radeon 9550 128mb 128bit i wprawdzie nie jestem zapalonym graczem ale ja troche gralem w NFS:MW to na medium nie ciela mi sie ani przez chwile mam 512mb ramu i AMD 64 3000+
z karty jestem zadowolony i podejzewam ze nie jest droga

--------------
a te 256bity to chyba chodzilo mike_mech o interfejs pamieci
sztosz
Te bity to jest ilość danych na jakich pamięć operuje przy jednym cyklu. Upraszczając można powiedzieć że 256 bitów to 2x szybciej niż 128 bitów.
tiraeth
Kupiłem GIGABYTE Radeon 9550 128MB 128bit, dałem 209zł i podkręce go do 9600 smile.gif Dzięki za porady, mike_mech, dzięki, że skłoniłeś mnie do wyboru jakiegoś Radeona smile.gif NFS:MW śmiga aż miło (medium, 800x600) biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.