Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SF][Symfony2][Symfony]jak używać testów w php za pomocą phpbridge
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
symer
Witam. Proszę mi podać prosty przykład jak używać testów w Symfony. Niestety żadne poradniki nie sprawdzają się co do działania.
Uruchamiam phpunit i pojawiają się błędy. Proszę mi podać prosty przykłąd jak dokłądnie ich używać w symfony 3.3
Gdzie jaki plik ma się znajdować itp. Podczas uruchomienia phpunit pojawia mi się błąd:

PHP Fatal error: Class 'PHPUnit\Framework\TestCase' not found in C:\xampp\htdoc
s\testpr\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Bundle\FrameworkBundle\Test\KernelTe
stCase.php on line 25

Fatal error: Class 'PHPUnit\Framework\TestCase' not found in C:\xampp\htdocs\tes
tpr\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Bundle\FrameworkBundle\Test\KernelTestCas
e.php on line 25
Pyton_000
Chcesz mi powiedzieć że to: https://symfony.com/doc/3.3/components/phpunit_bridge.html nie działa?
symer
Tak właśnie robię według tego. I nawet nie tylko. Ma ktoś artykuł jakiś bardziej normalny.
trifek
z czego uczysz się Symfony? Przymierzam się do nauki s3 i nie wiem od czego zacząć smile.gif
PawelC
Z dokumentacji najlepiej, lepszego źródła wiedzy nie ma.
athabus
Niestety Symfony to nie jest prosty framework - jest ogromna ilość materiałów do ogarnięcia, zwłaszcza jeśli nie ma się doświadczenia z bibliotekami typu Doctrine itp. MZ najlepszy sposób to wymyślić sobie jakąś aplikację i próbować ją napisać w SF zgłębiając poszczególne tematy. Dokumentacja jest genialna i świetnie napisana, więc nie powinno być kłopotów.

Jeśli ma to być pierwszy framework to niestety przygotuj się na długą podróż albo zacznij od czegoś prostszego typu Lavarel.

Polecam też dobrą konfigurację IDE np. PhpStorm + plugin do Symfony - bardzo dużo upraszcza / wyłapuje głupie błędy.

W każdym razie MZ Symfony to nie jest framework, którego nauczysz się na sucho. Trzeba pisać projekty i po kolei się uczyć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.