[quote]Tworcy php bardzo by chcieli, zeby tak sie stalo, ale niestety mocno brakuje im umiejetnosci...[/quote]
a ja mysle ze bardzo bys chcial posiadac takie umiejetnosci ja developerzy ZENDa

[quote]Wyszla taka imitacja - jezyk pseudostrukturalny (nie jest w pelni strukturalne, bo nie ma silnej typizacji i kontroli struktur danych), pseudoobiektowy (z postow wyzej widac), i pseudomodularny (moduly przez include - fuj, no i brak garbage collectora, ale da sie przezyc). Ale do stron jest oczywiscie NA RAZIE full wypas.
[/quote]
muahahahhahahahhaa
stary, rozwalasz mnie. prosze nie bij
tego pseudoxxx nie skompentuje bo juz wczensniej komentowano, ale do stron: skoro tak uwazasz, niech Ci bedzie
[quote]Prawdziwe OOP jest w C++ i w Javie. Jak ktos chce robic strony w OOP to ma JSP albo serwlety (w C++ rowniez).[/quote]
zaden CGI napisany w C++ nie jest tak szybki jak php, juz widzialem jednego cwaniaka ktory tak twierdzl i napisac oprogramowanie pod serwis xxx, ktory stal na php. nie dosc ze sie chlernie sypalo, to przy 20 000 roznych ip dziennie na tym serwisie, oprogramowanie chodzilo jakby chcialo a nia moglo, duzzzooo wolniej niz php. a co do jsp i servletow, owszem dobra sprawa, ale zeby pisac servlety czy kodowac w jsp warto by znac java, a tej nie nauczysz sie tak szybko jak php.
gdzies tam wspomniales o GC - a po cholere ci to w php, skoro czas zycia skryptu zaczyna sie w momencie zadania wykonania i konczy po... ?
[quote]Mam wrazenie, ze OOP w PHP5 wcale sie nie przyjmie. Bardzo malo osob korzystalo nawet z klas w PHP4, wiekszosc powstajacego kodu byla i jest strukturalna - bo na tym polu php sie sprawdza bo jest proste[/quote].
no nie wiem, mam zupelnie inne zdanie. ja w phpie koduje cos prawie 3 lata i caly czas strukturalnie, ale w pewnym momencie starlem sie z JAVA, C++, pozniej z Pythonem, wyszla 5 i juz nie pisze strukturalnie bo to samobojstwo na dluzsza mete.
a OOP w PHP5 jest naprawde dobre, moze juz cos poczarowac. w 4 bylo faktycznie jakby na ostatnia chwile upchniete, ze wzgledu na nowe tredy. ale w 5 juz jest ok i wlasnie od kiedy pojawila sie 5 zaczlem w phpie robic w oop, wczeniej nie moglem patrzec na ta zubozone w 4.
[quote]Na tym zbudowalo sobie popularnosc. Jak ktos poznal sile programowania obiektowego, to zwykle porzuca php na rzecz duzo silniejszych narzedzi, zwlaszcza ze zaczynaja go draznic pewne up*** przy wiekszych projektach, ktorych nie ma w innych jezykach.[/quote]
jakie uperdliwosci? php to swietne narzedzie developerskie mozna za jego pomoca sporo rzeczy napisac, a ze o tym nie wiesz widac dupa z ciebie a nie koder phpa. owsze, nie wszystko w nim sie zna i warto mie w glowie/pod reka inne narzedzia, ale to inna bajka.
[quote]Zeby nie byc goloslownym wymienie tylko kika takich drobiazgow:
- Ogolnie niska wydajnosc w porownaniu z jezykami kompilowanymi, zwlaszcza na polu OOP.[/quote]
pokaz mi stricte kompilowany jezyk ktory jest szybszy na sieci od phpa? to w java i pythonie to nie jest kompilowanie

[quote]- Automatyczne sprzatanie uzywa licznikow referencji. Technika stara, nieskuteczna i wszyscy sie z tego wycofuja. php wlasnie w to "wdeplo".[/quote]
w j2ee GC dziala w oparciu o ta technike jakbys nie wiedzial.
[quote]Brak debuggera. Pozostaje "print" i "echo".[/quote] - ta, wida "dobry" z ciebie koder
[quote]- Brak kontroli typow. W Javie i C++ wiekszosc bledow wykrywa kompilator. W php betatester (gdy skrypt zrobi cos dziwnego lub w najlepszym przypadku wypisze komunikat).[/quote]
a po co Ci kontrola typow? a dobry koder po komunikacie warninu etc. wie jakiego typu jest blad i gdzie mniej wiecej jest i go zaraz usuwa. za to C jest wspaniale ze swoimi wskaznikami, zreszta delphi tez jak sie pisze roznego rodzaju listy inwersyjne etc. to jest bajka, raz mialem wskazniki na wskazniki na wskazniki na wskazniki a to byly ideksy roznych tablic, ktore byly ideksami etc... taka ogolnie masakra i mialem tam blad, pol dnia z debugerem go szukalem nim znalazlem, zatem podziekowal.
[quote]- Mimo roznych udogodnien w implementacji php nadal slabo wspiera projektowanie obiektowe - obiektow w php raczej uzywa sie jako narzedzi a nie jako "materialu budulcowego" strony. Tak, stosowanie OOP nie przynosi wtedy prawie zadnych korzysci.[/quote]
przynosci, w kolejnych projektach ktore sie sklada z klockow.
[quote]Podsumowujac: php to nie C++ ani Java. Lukasz ma racje. Tworcy php traca swoj czas na glupoty, probuja sie popisac, a tylko ujawniaja swoj zenujacy brak profesjonalizmu. [/quote]
java jest tak wolna ze glowa boli, a C++ owszem jest pozadny jezyk, ale nie pozadzisz w nim na sieci. a swoja droga, wiesz jak autorzy ksiazek do pythona pisza o C++? ze to jezyk niskiego poziomu
bo przy pythonie czy java wlasnie tak wyglada.
i na koniec: zarowno php, java jak C++ to pozadne narzedzia, roznica jedynie w tym gdzie sa najmocniejsze, w ktorej dziedzinie zastosowac. jesli ktos np. probuje pisac aplikacje okieenkowe w phpie to jest samobojca (gtk power), jesli pisze www w C++ czytaj jak wczesniej, jesli w JAVA pisze gre 3d jak wczesniej etc. wiadomo o co chodzi. nie ma narzedzi doskonalych do wszystkiego, dlatego warto znac kilka jezykow.