Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS3] @font-face: czcionka .ttf nie działa pod IE8
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
NetPax
Witam,

nie chce wyjść na ignoranta który nie znalazł odpowiedzi w Google (choć szukałem) ale mam taki problem:

chce umieścić czcionkę poprzez @font-face, jest to czcionka .ttf. Stosuję (podobno "bulletproof") takie rozwiązanie wygenerowane na FontSquirell z czcionki http://www.google.com/webfonts/specimen/Reenie+Beanie (ona jest .ttf)

@font-face {
font-family: 'reenie_beanieregular';
src: url('reeniebeanie-webfont.eot');
src: url('reeniebeanie-webfont.eot?#iefix') format('embedded-opentype'),
url('reeniebeanie-webfont.woff') format('woff'),
url('reeniebeanie-webfont.ttf') format('truetype'),
url('reeniebeanie-webfont.svg#reenie_beanieregular') format('svg');
font-weight: normal;
font-style: normal;
}

Stosując to samo rozwiązanie z inną czcionką ale .otf i nie ma problemu nawet pod IE6.

Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

memory
W czym jest problem?
NetPax
Cytat(memory @ 16.02.2013, 21:03:49 ) *
W czym jest problem?

Hmm, w tym że pod IE8 nie działa czcionka .ttf, tak jak opisałem. Nie działa nawet po konwersji .ttf -> .eot.
Dodam że używając do osadzenia rozwiązania serwowanego przez Google działa ale wolałbym używać rozwiązania wczytującego czcionkę z lokalnego serwera.

Chyba coś z czcionką jest nie tak...
Damonsson
daj sobie spokój z IE8.
vokiel
A tak?
  1. @font-face {
  2. font-family: 'reenie_beanieregular';
  3. src: url('reeniebeanie-webfont.eot'); /* IE9 Compat Modes */
  4. src: url('reeniebeanie-webfont.eot?#iefix') format('embedded-opentype'), /* IE6-IE8 */
  5. url('reeniebeanie-webfont.woff') format('woff'), /* Modern Browsers */
  6. url('reeniebeanie-webfont.ttf') format('truetype'), /* Safari, Android, iOS */
  7. url('reeniebeanie-webfont.svg#svgFontName') format('svg'); /* Legacy iOS */
  8. font-weight: normal;
  9. font-style: normal;
  10. }

NetPax
Cytat(Damonsson @ 17.02.2013, 15:51:32 ) *
daj sobie spokój z IE8.

Chyba tak zrobię bo to o co pytam potrzebuje do strony w której zawrzeć chciałem te "nowoczesne" elementy (takie studium) ale lubię jak na starszych wersjach wygląda w miarę podobnie.

Pozdrawiam
memory
<ie9 - eot,
firefox, safari,opera, ( ttf, otf )
ie10 - otf albo woff dobrze już nie pamiętam smile.gif

Po konwersji nie zadziała ci , musisz znaleźć czcionkę w eot
NetPax
Hej, podsumowując: z tego co zaobserwowałem to czcionka .ttf nie działa pod IE8 (IE7 nie sprawdzałem) ale na IE6 działa jakimś sposobem... ech...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.