Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmniejszenie rozmiaru strony www
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
gramy52
Witam,

Mam niemiłą sprawę. Mianowicie, wykonałem dla pewnej znajomej Pani stronę www. Wszystko świetnie - grafika jest, animacje wykonane, treść wklejona itd.(strona już prawie gotowa do publikacji). Niestety, musiała podpatrzyć stronę na jakimś innym wiekowym komputerze gdzie max. rozdzielczość to 1024x768. Efekt? Strona nie otworzyła się w "całości" - suwakiem (nie dużo, ale jednak) trzeba było manewrować by ujrzeć resztę elementów.

A więc czas na pytanie! Czy istnieje jakiś sposób, który pomoże mi bezproblemowo zmniejszyć stronę o jakiś procent? Wiem, wiem... że można wcisnąć ten Ctrl + scroll na myszy i strona ładnie się dopasuje - niestety ta Pani tego nie kupuje i chce mieć stronę w całości bez żadnych poziomych suwaków, bez żadnych "sztuczek" wmontowanych w przeglądarkę (tak, tak mi powiedziała smile.gif ).

No wiem, głupi jestem! Chciałem iść z duchem czasu, stworzyć już witrynę w większej rozdzielczości by cieszyć się detalami strony itd. smile.gif. Póki co, jedyny sposób to stworzenie wszystkiego od nowa - a tyle tego jest, że szkoda gadać.

Wdzięczny bardzo będę za jakąkolwiek pomoc z Waszej strony.

Pozdrawiam.
vokiel
Możesz jej pokazać statystyki rozdzielczości i zapytać, czy chce mieć stronę dla siebie (żeby u niej na małym monitorku poprawnie się wyświetlała), czy chce ją dla większości użytkowników, żeby nie mieli połowy okienka pustego i wąskiego paska środkiem.

Odnośnie zmiany szerokości, to zależy od tego jak zrobiłeś. Jeśli wszystkie szerokości masz na stałe (px) to masz sporo przerabiania. Jeśli określiłeś szerokość tylko głównych kontenerów, a ich zawartość się dostosowuje, jest wypozycjonowana przez marginesy i dopełnienia to nie powinno to dużo zająć czasu.

Ostatnio poszerzałem starą stronkę, która była pisana na 1024pxx768px na proporcje wide-screen (przynajmniej 1200px800px) i musiałem zmienić 4 główne bloki: container, sidebar, main, footer, i kilka drobnych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.