Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jaki hosting wybrać?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
KCG
Witam,
jako, że w temacie o hostingu nikt nie odpowiedział, zakładam nowy. Widziałem, że ktoś polecał prohost.pl. Natomiast nie wiem, jak jest z home.pl? Widziałem jakąś promocję 3 miesiące za darmo (czy może jakiś chwyt, btw. mogę się wycofać po 3 miesiącach?) i później niższy abonament; jak tam jest z jakością? Działa cały czas?
Generalnie nie potrzebuję dużo miejsca, najniższe oferty mi odpowiadają, poza tym wiadomo: php, apache, mysql, mod rewrite, dobrze, jakby był cron.
Co wybrać?
I jeszcze drugie pytanie z czego wynikają różnice w cenach domen? Np. na home.pl niby nic nie płacę za .pl, natomiast na prohost.pl cena jest już 20zł. Czy to firma, w której rejestruje jest znacząca w przyszłości?

pozdrawiam
yaro015
Cytat(KCG @ 8.01.2010, 19:00:50 ) *
Widziałem, że ktoś polecał prohost.pl.

Osobiście korzystam z prohost.pl już prawie rok i jestem zadowolony.

Nie wiem na ile mój poziom zadowolenia będzie odpowiadał Twojemu smile.gif ponieważ nie wiem jaki sajt chcesz postawić na hostingu. U mnie poziom wykorzystania możliwości konta jest niewielki ze względu na małą odwiedzalność mojego sajtu i na małą objętość aplikacji. Być może są wśród nas osoby które korzystają z prohost.pl  i mają bardziej obciążony serwis przez użytkowników i mogłyby cos więcej w tym temacie napisać. Ja ze swojej strony napewno mogę polecić ten hosting. Cena jest raczej niska, parametry ok. Jesli chodzi o awaryjność to przez rok naliczyłbym jeśli dobrze kojarzę z 3-4 małe awarie gdzie sajt był przez moment niedostępny gdyż trwały jakieś prace upgradeowe lub naprawcze. Widać, że cały czas się rozwijają i ulepszają swój produkt, gdyż co jakiś czas przysyłają info o nowych funkcjonalnościach.

Co do domeny to niestety nie wiem skąd taka różnica w cenie. Sam jestem ciekaw z czego to wynika...

jareeny
Home.pl
Domena w promocji: 0zł
Przedłużenie po roku: 99zł

Prohost.pl
Domena: 20zł
Przedłużenie po roku: 80zł

A teraz przeliczcie sobie to np na okres 5 lat (+ pierwszy rok):

Home.pl: 5 x 99zł = 495zł
Prohost.pl: 5 x 80zł + 20zł = 420zł

Różnica niby niewielka, ale chciałem wytłumaczyć o co chodzi
KCG
A jakość home.pl? No i z domeną jest ta zaleta, że skoro mam za darmo, to mogę się wycofać po roku bez kosztów? :]

No i 0zł jest dla firm;]
erix
Cytat
że skoro mam za darmo, to mogę się wycofać po roku bez kosztów? :]

Nie masz za darmo. Przecież wyliczyli Ci poprzednicy, że tak naprawdę za to płacisz.

Cytat
No i 0zł jest dla firm;]

Jw. Czysty chwyt marketingowy.

Jeśli chodzi o domeny, to kilka firm sprzedaje .pl za 12zł aktywacja i 54zł przedłużenie. Nie wiem, czemu ludzie jeszcze kupują u tych molochów za złotówkę i bulą nieraz i 200zł za przedłużenie. tongue.gif

Cytat
U mnie poziom wykorzystania możliwości konta jest niewielki ze względu na małą odwiedzalność mojego sajtu i na małą objętość aplikacji. Być może są wśród nas osoby które korzystają z prohost.pl i mają bardziej obciążony serwis przez użytkowników i mogłyby cos więcej w tym temacie napisać. Ja ze swojej strony napewno mogę polecić ten hosting.

Słyszałem też nieco dobrego o prohost (m.in. to, że założyciel pochodzi z powiatu zamojskiego, AFAIK winksmiley.jpg). Podobną ofertę ma też xon.pl (d2.pl), już chyba 1.5 roku na nim trzymam wszystko i działa nieźle. winksmiley.jpg
KCG
Cytat(erix @ 8.01.2010, 21:20:12 ) *
Jeśli chodzi o domeny, to kilka firm sprzedaje .pl za 12zł aktywacja i 54zł przedłużenie. Nie wiem, czemu ludzie jeszcze kupują u tych molochów za złotówkę i bulą nieraz i 200zł za przedłużenie. tongue.gif

Na przykład?
ShadowD
Moja wersja taka:
d2.pl - reseller dla kilku osób - problemów brak, jak za taką cenę jest super jedynie administracja mogła by się bardziej starać w kontakcie, maile to około 24godz a przez telefon nie za wiele da się załatwić, ale po przebrnięciu konfiguracji strony cały czas dostępne bez problemowo.
webhost.pl - domeny + hosting na czas produkcyjny - zero problemów i co najważniejsze admin w godzinach pracy zawsze pod telefonem i jest wstanie pomóc dosłownie z wszystkim. Dodatkowo za wykupienie kilku domen dostałem rabat na następną (przydłużenie). ;]
jareeny
Cytat(KCG @ 8.01.2010, 21:27:39 ) *
Na przykład?

Na przykład az.pl

a co do domen za 0zl w home.pl to jest jeszcze promocja:
Freewolne domeny

Ale fakt. Nie opłaca się potem bulić za przedłużenie, a IMHO stawianie serwisu na rok jest bez sensu winksmiley.jpg
Można oczywiście nie przedłużać, domena wraca po 2 tygodniach bodajże do puli wolnych i kupić znów gdzieś za 0zł, ale też jest opcja że ktoś ją przechwyci, np dropped.pl
KCG
Dzięki za rady winksmiley.jpg
Co do freewolne domeny w home.pl, jareeny, to tam jest napisane, że oferta dla firm, jak pisałem wyżej zresztą smile.gif
jareeny
No to na 100% zmienili zasady promocji, bo było też dla osób fizycznych smile.gif
vokiel
Odnośnie home.pl:
- całkiem niezłe pingi,
- FreeBSD,
- nie na Apache lecz na IdeaWebServer (o ile się orientuję jest to autorski serwer) - ale mod_rewrite działa.
- stabilny
- dobre łącza
- drogi biggrin.gif
nmts
Cytat(vokiel @ 9.01.2010, 15:53:40 ) *
Odnośnie home.pl:
- całkiem niezłe pingi,
- FreeBSD,
- nie na Apache lecz na IdeaWebServer (o ile się orientuję jest to autorski serwer) - ale mod_rewrite działa.
- stabilny
- dobre łącza
- drogi biggrin.gif

Minusem czasami może być brak zdalnego połączenia z bazami.
erix
Cytat
nie na Apache lecz na IdeaWebServer (o ile się orientuję jest to autorski serwer) - ale mod_rewrite działa.

IdeaWebServer jest forkiem Apache tongue.gif

Cytat
- całkiem niezłe pingi,

Wiesz, nawet ping 1ms nic nie da, jeśli jest za dużo kont na serwerze i wszystko zamula. tongue.gif Nie wiem, czy jest tak w przypadku home, ale pingami bym się nie sugerował.
vokiel
Cytat(nmts @ 9.01.2010, 16:06:42 ) *
Minusem czasami może być brak zdalnego połączenia z bazami.
Nie chciałbym wyjść na jakiegoś propagatora home :-p ale zdalny dostęp do baz jest.

Cytat(erix @ 9.01.2010, 16:28:14 ) *
IdeaWebServer jest forkiem Apache tongue.gif
A to nie wiedziałem... Chwalą się, że autorski, czyli autorski fork winksmiley.jpg

Cytat(erix @ 9.01.2010, 16:28:14 ) *
Wiesz, nawet ping 1ms nic nie da, jeśli jest za dużo kont na serwerze i wszystko zamula. tongue.gif Nie wiem, czy jest tak w przypadku home, ale pingami bym się nie sugerował.
No na pewno. Zależy jak te konta są zorganizowane. Jeśli odpowiednio, to zamulające konto zamula tylko siebie.

Jakaś tam zależność między szybkością jako taką (całościową) a pingami jest. Jeśli pingi są wolne, to nawet w przypadku szybkiego generowania strony zobaczymy ją z opóźnieniem, a w drugą stronę, jeśli są wolne pingi, to duże prawdopodobieństwo, że całość zamula. Jeśli całość zamula, to i pingi będą wolniejsze.
Z drugiej strony, tak jak zauważyłeś. Co z tego, że pingi będą szybkie, jeśli generowanie treści będzie b wolne.
thomson89
Domenę trzymam w ovh.pl, gdyż mają stosunkowo niskie odnowienia. Przy wyborze domen nie polecam tych z promocji. Jak widzę domenę za 1zł czy 0zł od razu zmykam bo to tylko chwyt marketingowy. Na początku zapłacisz tą 1zł a potem będziesz bulił jak za bardzo dobry serwer.

Z serwerów polecam prohost. Dosłownie 24/7 siedzą na czacie (nawet w sylwestra, sprawdzałem winksmiley.jpg) więc jak coś by się stało to od razu powinieneś wiedzieć co, gdzie jak i kiedy znów będzie. Może i trochę ceny odstraszają (bo w ovh.pl, czy cal.pl są lepsze parametry za niższą cenę) to uważam ich za bardzo solidną firmę.
jareeny
Jeśli stosują (nie wiem czy to dobre określenie) overselling to i tak wszystko zamuli smile.gif nie wiem czy tak jest, bo nie posiadam tam konta winksmiley.jpg
KCG
Wydaję mi się, że na razie webhost.pl mi wystarczy, zobaczę, czy będę się rozwijał biggrin.gif
nmts
Cytat(vokiel @ 9.01.2010, 16:51:20 ) *
Nie chciałbym wyjść na jakiegoś propagatora home :-p ale zdalny dostęp do baz jest.

Być może złych słów użyłem, bo chodziło mi tylko o dostęp z innych serwerów (a to chyba też można nazwać zdalnym dostępem) - więc za to przepraszam. Klient MySQL chyba się połączy (choć nie pamiętam), a też jest 'dostępem zdalnym'. Chyba, że nie. ^^

Fragment z regulaminu:
Cytat
Abonent nie może korzystać z usługi:

* w celu utrzymywania serwisów lub rozpowszechniania wiadomości o treści erotycznej oraz warezowej lub których elementy (np. skrypty CGI, duże pliki danych) wykorzystywane są przez inne serwisy nie utrzymywane przez home.pl,

Ten zapis (zwłaszcza od połowy) mówi o tym, że nie połączysz się z bazą home.pl z serwera np. nazwy.pl, lub przykładowo nie możesz połączyć serwera gry z bazą za pomocą popularnego amxbans (counter-strike), i ten sam zapis mi zacytował kiedyś administrator gdy spytałem czemu wspomniany amxbans nie chce działać. tongue.gif
vokiel
Cytat(nmts @ 9.01.2010, 17:14:46 ) *
Chyba, że nie. ^^
Połączy

Cytat(nmts @ 9.01.2010, 17:14:46 ) *
Ten zapis (zwłaszcza od połowy) mówi o tym, że nie połączysz się z bazą home.pl z serwera np. nazwy.pl, lub przykładowo nie możesz połączyć serwera gry z bazą za pomocą popularnego amxbans (counter-strike), i ten sam zapis mi zacytował kiedyś administrator gdy spytałem czemu wspomniany amxbans nie chce działać. tongue.gif
A to masz ci biggrin.gif

Home może być na strony firmowe, jakieś drobne aplikacje, hosting Windows. To jest duża firma (może największa tego typu w pl), dobry uptime, szybkie łącza etc. To wszystko kosztuje. Wątek jest o 'pakiecie startowym' zatem home nie polecam. Tym bardziej, że najtańszy hosting to 300zł/rok. Już lepiej na linuxpl.com w1gb za 48,80zł/rok, nawet SSH jest jak się zechce.
erix
Cytat
Home może być na strony firmowe, jakieś drobne aplikacje, hosting Windows. To jest duża firma (może największa tego typu w pl), dobry uptime, szybkie łącza etc. To wszystko kosztuje. Wątek jest o 'pakiecie startowym' zatem home nie polecam. Tym bardziej, że najtańszy hosting to 300zł/rok.

Mnie tylko dziwi jedno - dlaczego - pomimo dość wysokiej opłaty - wciąż nie jest udostępniane SSH na home.pl (czy to może wreszcie zmienili tongue.gif)...?
jareeny
No niestety nie ma tam SSH biggrin.gif
lukasamd
Domeny:
OVH albo MasterNET.

Hosting:
Tutaj polecam prohost - jestem ich klientem od 1,5 roku i złego słowa powiedzieć nie mogę, a nieco u nich trzymam smile.gif
Jak ktoś szuka czegoś tańszego, to najlepiej linuxpl albo glowanet
thek
Odnośnie home.pl Po jakimś czasie potrafią być chamscy. Poczytaj jak działają by wymusić zakup droższej wersji serwera lub dedyk. Moją firmę to spotkało. Zaczęli od obniżania zasobów, których nie widzisz w statystykach jak czas procesora po jakimś czasie na każdą godzinę działania serwisu średnio wychodziło 5-10 minut z wiszeniem na error 503 całego serwisu. W godzinach szczytu było jeszcze gorzej. Po przeniesieniu na inny hosting problemy ustały jak ręką odjął, a parametry konta były teoretycznie niższe. Doczytałem, że tak home.pl robi by wymusić przejście na serwery dedykowane. zresztą co będę pisał. Tu kilka opinii http://www.bozo.pl/Internet/Hosting/home/ Co prawda porównanie tam słabe bo niewiele hostingów ma opinie, ale może zauważ jakie opinie są tam o home. Ja swój mały serwis mam na nazwa.pl i zero problemów. Zero padów od ponad 1.5 roku, kontakt bezproblemowy, nie wiem co to awaria, utrata danych, włam na konto.
W pracy serwisy na home.pl (już niedobitki) az.pl (kontakt z nimi to jak rozmowa z głuchym, o ile Cię usłyszą jeszcze ) i prohost.pl (wszystko jak na tacy podane, masz pełną kontrolę konta, cPanel, widzisz wszystkie zasoby włącznie z obciążeniem procesora przez serwis, a cennik za wszystko jasno ustalony).
entli
A co sądzicie o hostingu netarteria i masternet?
przemex
Ja szczerze polecam Kylos po wielu perypetiach na różnych hostingach trafiłem na firmę KYLOS i to był strzał w 10! naprawdę polecam, brak przestojów serwer, admini dostępni 24H w cenie serwera (szybkie odpowiedzi na e-maile) kulturka, pozatym samo działanie serwera też w ciągu dnia pingi dobre, no ale koniec tego słodzenia, wejdź i sam sprawdź co oferują i zdecyduj:

http://panel.Kylos.pl/aff.php?aff=106

Hosting 99 zł rok
20 GB przestrzeni dyskowej
480 GB transferu / rok
MySQL bez ograniczeń
Konta FTP bez ograniczeń
Konta email bez ograniczeń

pozatym 10 dni testu za darmo nic nie ryzykujesz zamawiając serwer ale gwarantuję że zostaniesz po okresie testowym na stałe u nich smile.gif, a pakiety cen już od 49 zł. miesięcznie.
darophp
Cytat(przemex @ 31.10.2010, 09:47:27 ) *
Ja szczerze polecam Kylos po wielu perypetiach na różnych hostingach trafiłem na firmę KYLOS i to był strzał w 10! naprawdę polecam, brak przestojów serwer, admini dostępni 24H w cenie serwera (szybkie odpowiedzi na e-maile) kulturka, pozatym samo działanie serwera też w ciągu dnia pingi dobre, no ale koniec tego słodzenia, wejdź i sam sprawdź co oferują i zdecyduj:

http://panel.Kylos.pl/aff.php?aff=106

Hosting 99 zł rok
20 GB przestrzeni dyskowej
480 GB transferu / rok
MySQL bez ograniczeń
Konta FTP bez ograniczeń
Konta email bez ograniczeń

pozatym 10 dni testu za darmo nic nie ryzykujesz zamawiając serwer ale gwarantuję że zostaniesz po okresie testowym na stałe u nich smile.gif, a pakiety cen już od 49 zł. miesięcznie.

Człowieku ! Po co odkopujesz temat z przed pół roku questionmark.gif
wowo86
progreso.pl - jest ssh, działa całkiem fajnie i względnie tanio
BlackCronos
A co powiecie na temat http://lokoz.info ?
Ja akurat oprócz hostingu potrzebuję wielu IP ,dlatego zainteresowałem się ich ofertą.
Wiadomo ,ze najlepszy byłby dedyk ale to jeszcze nie moja liga.
Chyba ,że znacie jakieś ciekawszą ofertę.

Obecnie siedzę na tym : http://www.justhost.com (50eu/rok)
Jeśli komuś nie zależy na prędkości ładowania to ten host jest w sam raz.

lDoran
Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Co sądzicie o serwerze nazwa.pl, znalazłem w google kilka negatywnych opinii, jednak są to opinie z przed 2 - 3 lat ohmy.gif
thek
To masówka. Mam konto i nie narzekam, ale jest ono małe, generuje niewielki ruch i po prostu nie odczuwam. Ogólnie jednak wiele osób narzeka, bo upodabnia się ono do home.pl a to co jest najbardziej upierdliwe to fakt, że mają oni swój autorski panel, który na wiele rzeczy nie pozwala lub robi to w sposób wysoce niewygodny, nieintuicyjny. jeśli miałbym więc wybierać - odpuściłbym sobie na rzecz sensowniejszego trochę typu prohost. Nie jest on idealny, ale i tak o kilka klas lepszy niż wymienione przeze mnie dwa.
czachor
Również mam tam 2-3 strony, jedną na serwerze active pro - ruch to ok. 10k odsłon. Nie miałem problemów ze stabilnością nie licząc 2-3 kilkuminutowych error 500 w przeciągu 2 miesięcy. Serwery są szybkie, stabilne, z prostym i intuicyjnym panelem administracyjnym.

Od miesiąca testuję wspominany już na forum vipserv.org (pakiety vip600 i svip3), póki co jestem bardzo zadowolony - tu jest ich oferta: http://vipserv.org/oferta.htm, myślę, że bardzo konkurencyjna i warto wziąć pod uwagę.
thek
Czachor... Dopóki mi się choćby w nazwa.pl nie podoba obsługa cron-a. Nie jest możliwe jego porządne ustalenie co przykładowo 10 minut. Wszystko właśnie z powodu ich autorskiego interfejsu.
czachor
O widzisz, dobrze wiedzieć. Akurat u nich nigdy nie potrzebowałem crona. Na vipserv.org mają po prostu normalną tekstową edycję crontaba.
JoShiMa
Cytat(lDoran @ 9.11.2010, 08:06:48 ) *
Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Co sądzicie o serwerze nazwa.pl, znalazłem w google kilka negatywnych opinii, jednak są to opinie z przed 2 - 3 lat ohmy.gif

Od lat mam u nich kilka domen, kilka kont pocztowych i kilka serwisów. Nie narzekam. Nigdy nie było z nimi problemów. Szkoda, że nie mają oferty dla mniejszych serwisów, bo właśnie szukam dobrego i przyzwoitego cenowo hostingu dla małej stronki klientki.
vistacash
ja korzystam z OVH już od kilku lat i sobie naprawdę chwale, przede wszystkim świetne parametry, niska cena albo i jej brak, mam również serwer ze specjalnej oferty 1000gp która była kiedyś dostępna, szybkość działania, wszystko generalnie na +, obecnie posiadam z ich oferty hosting perso, działa naprawdę dobrze.
elektrrrus
Małe stronki można spokojnie hostować na linuxpl.com, nie ma z nimi problemów. Jeśli chodzi o dedyki to nigdy nie zawiodłem się na Hetznerze, bardzo dobre paramtetry np w porównaniu do ovh i bardzo sprawnie działająca pomoc techniczna.
Arkaszka
ja siedzę na home.pl i jak na razie działa przyzwoicie
modern-web
Ja Wam także polecam www.ProSerwer.pl
Co prawda nie mają opcji podpinania Ceryfikatu SSL (a mi by się to przydało) ale ceny są jak najbardziej w porządku.
Co do jakości... nie mam żadnych zastrzeżeń smile.gif
Prawie 3 lata korzystam z ich usług i jestem zadowolony.

Kolejnym hostingiem jaki polecam jest www.webhost.pl
Certyfikaty SSL, przystępne ceny i wysoka jakość biggrin.gif
Czego więcej chcieć smile.gif ...?

Pozdrawiam!
mikajlo
Ja niedawno kupiłęm w netmark. Na razie zero problemu.
raulq7
Sam polecam ITL Mam u nich hosting prawie od roku i na ten czas mogę stwierdzić że jest bezawaryjny. Dodatkowo należy pochwalić miłą i profesjonalną obsługę smile.gif Ceny również są przystępne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.