Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja Windows - czy to jest legalne?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
athabus
Witam,

mama taki problem - jakiś czas temu kupiłem sobie laptopa z legalnym Windowsem XP Home Edition. W zasadzei softu nie używałem bo na codzień korzystam z Kubuntu. Teraz jednak naszła mnie ochota na zainstalowanie sobie Windowsa jako drugi system używając VirtualBox. Problem polega na tym, że do laptopów hp nie dają płytki tylko jest taka partycja recovery, z której wypala się 2xDVD ze wszystkim zainstalowanym. Dodatkowo z tego co gdzieś czytałem - instalator po uruchomieniu "rozwala" wszystko co jest na dysku i instaluje się w zasadzie bez pytania co i gdzie chcę mieć - czyli w moim przypadku taka instalacja odpada.

Zatem pytanie czy legalne jest posiłkowanie się jaką inną płytką z windows XP np. pożyczoną od kolegi z gołym systemem i użycie mojego seriala?
fridek
Najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest zadzwonienie, albo jeszcze lepiej napisanie maila do supportu Microsoftu. Zawsze odpowiadają kompetentnie, a jeśli nawet ktoś wprowadzi Cię w błąd, będziesz mógł w razie czego zwalić na niego.

Windows którego dostałeś preinstalowanego różni się zapewne odrobinę od tego w zwykłej wersji OEM, więc raczej nie będziesz mógł tego zrobić w sposób który opisujesz.
athabus
Dzięki za odpowiedź - będę musiał do nich napisać w poniedziałek. Trochę mnie zmartwiłeś... no ale zobaczymy co powie wielki brat ;-) Najwyżej jakoś powalczę z tym recovery.
Jabol
Nie radzę dotykać tego recovery bez porządnego backupu. Mam podobnie na Toshibie, i rzeczywiście. Czyści *wszystko*!
jastu
A czym się różni instalacja z oryginalnej płyty od instalacji z płyty pożyczonjej od kolegi ? Czy nie płacimy za licencję która jest nalepką na spodniej stronie laptopa ? NIe wiem czy dobrze pamiętam ale coś mi się kojarzy że Microsoft pozwala w jakiś sposób zalegalizować nielegalnego windowsa....i na pewno nie przez kupienie orygilanej płyty tylko zakupienie licencji (seriala).

Am I right ?
LBO
Cytat(jastu @ 7.07.2007, 12:44:24 ) *
Czy nie płacimy za licencję która jest nalepką na spodniej stronie laptopa ? NIe wiem czy dobrze pamiętam ale coś mi się kojarzy że Microsoft pozwala w jakiś sposób zalegalizować nielegalnego windowsa....i na pewno nie przez kupienie orygilanej płyty tylko zakupienie licencji (seriala).

Oczywiście. Kilka lat temu, jak pracowałem w kafejce internetowej, to oryginalne płytki z Windowsem rozdawaliśmy za darmo - liczyła się książeczka z nalepką.
Jarod
@athabus: zadzwoń na infolinie hp i poproś o płytki z systemem (masz do tego prawo, nie zadowala Cię rozwiązanie hp w postaci partycji recovery). W ciągu 2 tygodni dostaniesz przesyłkę do domu. Jak tak zrobiłem. Zresztą jak dobrze pamiętam to mamy te same lapki.

pzdr
athabus
Nie wiedziałem, że tak można blinksmiley.gif ... Dzięki za info. W takim razie problem rozwiązany.
W takim razie instaluje VirtualBox'a i czekam na płytki.

Ps. Faktycznie z tego co pamiętam to mamy te same lapki smile.gif

@Jastu - w notebookach dają specjalne "odmiany" winXP - oczywiście sam system jest ten sam, ale jest już tam jakoś prekonfigurowany do współpracy ze sprzętem, ma z marszu doinstalowane pełno zbędnych pakietów itp. U mnie jak pisałem były to np. dwie pełne płyty DVD na zgranie takiej instalki.
Znając zawiłości licencji Ms boję się, że mogą dojść do wniosku, że to już inny produkt itp.
tiraeth
A co masz na nalepce licencyjnej? "Microsoft Windows XP Home Edition" czy "Microsoft Windows XP for Hewlett Packard Notebooks" ? ;-) Jaki inny produkt? Poczekaj na płytki i wsio.
qwaq
Z tego co kojażę to Pakiet Legalizacyjny Windows'a jest po 520 zł w microsofcie aale cena mogla ulec zmianie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.