Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Baza oszustów
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
supler
www.zdemaskowani.pl

Zobaczcie i oceńcie - również pomysł.

Grafika ma być jaka jest więc jej nie oceniajcie.
markonix
Trochę mało do oceniania, 2 formularze i tyle.

Do czego służy zakładka zdemaskuj?
supler
zdemaskuj - to tak jak znaczenie tego slowa - wrzucasz "oszusta"

tu nie chodzi tylko o oszustow ale tez o tych co np wysylaja towar po miesiacu itp
markonix
Aa.. sorki

miałem js wyłączony i widziałem tylko pole radio i co dalej smile.gif

Serwis raczej będzie służył do wyniszczania konkurencji niż do tego w czym miał pomagać.
Zresztą polak mądry po szkodzie.
supler
to jest przemyslane tez - jest na to sposob ale niestety tego zdradzic nie moge
w sumie sa 2 ktore dzialaja rownoczesnie - 1 typowo softowy a drugi to tajemnica ale banalny w swej prostocie smile.gif

tu chodzi o naciagaczy - nie o niszczenie konkurencji

z drugiej zas strony wystarczy skan potwierdzenia wysylki itp - waazne jest zeby nikt nie tracil kasy niepotrzebnie - po to to zrobilem (skrypt zrobil kto inny, ja dalem idee)
patryczakowy
http://www.zdemaskowani.pl/?p=zdemaskuj - brak walidacji formularzy można wpisać cokolwiek

poza tym podejrzewam że narobisz sobie więcej problemów niż będzie korzyści z tej strony
supler
Cytat(patryczakowy @ 7.12.2010, 10:08:40 ) *
http://www.zdemaskowani.pl/?p=zdemaskuj - brak walidacji formularzy można wpisać cokolwiek

poza tym podejrzewam że narobisz sobie więcej problemów niż będzie korzyści z tej strony

Nie sądzę - badałem to od strony prawnej
Chyba że masz na myśli coś innego?
Daiquiri
A w jaki sposób zbadałeś to od strony prawnej? Nie możesz nazwać kogoś oszustem, dopóki nie masz potwierdzenia takiego stanu rzeczy przez np. wyrok sądowy. Kto inny będzie rozstrzygał spory? Ty? Zasłanianie się, że to "opinia użytkownika serwisu" będzie Cię obligowała do wprowadzenia mocnego mechanizmu weryfikacji i usuwania nieprawdziwych danych. Baa, może się okazać że musisz się zarejestrować w GIODO (ze względu na typ przetwarzanych danych, które w sporej części są chronione i umożliwiają pełną identyfikację).

Co do pomysłu - oczywiście świetny. Problem polega na tym, że jest nie do zrealizowania (przynajmniej w tej formie). Zawsze znajdzie się kilku baranów, którzy winę widzą tylko po przeciwnej stronie i narobią komuś smrodu ot tak.

Obecną realizację oceniam więc negatywnie. Przy zakupach via Internet trzeba się niestety mocno pilnować. Zobacz, ile problemów z plagą negatywnych komentarzy "odwetowych" miało allegro. A to jest pikuś, w porównaniu do mechanizmu, który Ty masz zamiar oferować.
supler
Rozmawialem z dobrym adwokatem z ktorym wspolpracuję i:

1. giodo jest potrzebne przy rejestracji ilus tam tysiecy userow - tu rejestracji niema
2. ja nikogo oszustem nie nazwalem (copywriting widze na ciebie zadzialal) - dziala to na tejsamej zasadzie co np to forum - ludzie pisza komentarze co reguluja te same przepisy ktore eguluja np hosting plikow, webhostingi, fora itp
3. wszystkie podane dane sa jawne i nie sa chronione przez ustawe o danych osobowych itp itd bo sa nimii tylko domeny oraz loginy z allegro - zero jakichkolwiek danych na ktore mozna sie niezgodzic (na ich ujawnienie)
4. do tego jest to weryfikowane (moze nie jest to na podstawie wyroku sadowego) w bardzo prosty sposob - powiedzial bym banalny ae ze wzgledu na to ze moglo by to zaszkodzic serwisowi i uczciwym ludziom nie moge go zdradzic
5. jesli ktos sie zdenerwoje lub uzna ze info jest nieprawdziwe zgodnie z prawem moze zaskarzyc usera ktory go dodal - takie dane zostana udostepnione do sprawy llub dla policji
6. nieprawdziwe dane na forach sa i to wcale nie obligyuje do ich weryfikacji (to tylko odpowiedz - ja uwazam ze powinno byc inaczej)
7. "psucie opinni" jest karane wiec userzy powinni wszystko robic uczciwie - dla wlasnego bezpieczenstwa

Widomo - zawsze znajda sie "dzieciaki" ale na takim allegro tez sa oszusci i trzeba wybrac mniejsze zlo - eliminowac nieuczciwych bo to oni zagrazaja calej reszcie (np kupisz telefon, wplacisz i po kasie a uczciwy i tak nie zarobi i tak bo nie masz juz za co kupic a jesli uczciwy wyladuje w bazie to ma kilka furtek ktore opisalem a do tego staramy sie to weryfikowac)

Kolejna rzecz - komentarze na allegro czym sie rozna od tej strony? Tym ze na allegro malo kto na nie patrzy - licza sie gwiazdki i cyfra przy logini

Ja poprostu zbieram info w jedna kupę - a reszta to czysty PR
askone
Podoba mi się to
Cytat
wiec userzy POWINNI wszystko robic uczciwie

Naiwność ludzka nie zna granic...

Pozdro
czachor
Cytat(supler @ 7.12.2010, 13:15:22 ) *
1. giodo jest potrzebne przy rejestracji ilus tam tysiecy userow - tu rejestracji niema

Zmień adwokata.
supler
Poprzyj ustawą!

Cytat(askone @ 7.12.2010, 14:24:20 ) *
Podoba mi się to

Naiwność ludzka nie zna granic...

Pozdro

Więc bekną z tego powodu smile.gif Proste!
czachor
To raczej Ty powinieneś podeprzeć się jakimś aktem prawnym, który mówi, że rejestracja w GIODO powinna być dopiero od "iluś tam tysięcy userów". Art. 6 ustawy o ochronie danych osobowych mówi, że danymi osobowymi są wszelkie informacje dotyczące konkretnej osoby, za pomocą których bez większego wysiłku można tę osobę zidentyfikować, chociaż nie jest ona wyraźnie wskazana. Art. 7 pkt 1 stanowi, że zbiorem danych jest taki zestaw danych o charakterze osobowym, w którym dane dostępne są według określonych kryteriów. Przetwarzaniem danych osobowych jest już samo przechowywanie tych danych. Żaden akt prawny nie wspomina o jakichkolwiek zwolnieniach ilościowych. Zapraszam do zapoznania się z tą ustawą, jest krótka, napisana w miarę zrozumiało, a dużo rzeczy można się dowiedzieć.
kalmaceta
Cytat(supler @ 7.12.2010, 13:54:55 ) *
Poprzyj ustawą!

art. 46 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych - nie ważna jest liczba, administrator danych może rozpocząć ich przetwarzanie w zbiorze po zgłoszeniu tego zbioru do rejestracji Generalnemu Inspektorowi

[kolejna wątpliwość] adres e-mail, a w niektórych przypadkach i adres IP są danymi identyfikującymi osobę.

Co do serwisu samego potrzebny, fajny, ale utopijny jak komunizm Marksa. Mamy tu pewien paradoks, musimy liczyć na uczciwość użytkowników na ich barki, jak piszesz, spada odpowiedzialność - to mogło by się udać w świecie, w którym ten serwis nie musiałby istnieć.
Daiquiri
Pierwsze słyszę.

2. ja nikogo oszustem nie nazwalem (copywriting widze na ciebie zadzialal) - dziala to na tejsamej zasadzie co np to forum - ludzie pisza komentarze co reguluja te same przepisy ktore eguluja np hosting plikow, webhostingi, fora itp
Pozwolisz, że Cię zacytuje (Twój drugi post w temacie)
Cytat
zdemaskuj - to tak jak znaczenie tego slowa - wrzucasz "oszusta"
Jak widzisz zwrotu "oszust" użyłeś właśnie Ty.

3. wszystkie podane dane sa jawne i nie sa chronione przez ustawe o danych osobowych itp itd bo sa nimii tylko domeny oraz loginy z allegro - zero jakichkolwiek danych na ktore mozna sie niezgodzic (na ich ujawnienie)
Moje dane też są jawne: moi znajomi doskonale znają moje imię i nazwisko czy adres zamieszkania. Nie oznacza to jednak, że skoro podsłuchałeś je w autobusie to możesz nimi swobodnie operować. Ponadto, zwróć uwagę, że można jednoznacznie określić osobę po właśnie takim loginie z allegro (tak jak po numerze PESEL).

4. do tego jest to weryfikowane (moze nie jest to na podstawie wyroku sadowego) w bardzo prosty sposob - powiedzial bym banalny ae ze wzgledu na to ze moglo by to zaszkodzic serwisowi i uczciwym ludziom nie moge go zdradzic
Skoro nie na podstawie wyroku, to nie jest to jednoznacznie określone. I uwierz mi, że skan z wysyłki nie jest dowodem, gdyż nadal Ty (lub osoba moderująca) musi określić "winę". A "winę" określić może tylko sąd. Pomijam możliwości manipulacji informacjami przez obie strony sporu.

5. jesli ktos sie zdenerwoje lub uzna ze info jest nieprawdziwe zgodnie z prawem moze zaskarzyc usera ktory go dodal - takie dane zostana udostepnione do sprawy llub dla policji
Przepraszam, ale to takie dylu dylu z Twojej strony. To Ty zarządzasz danymi (jako administrator) i Ty idziesz na pierwszy ogień.

6. nieprawdziwe dane na forach sa i to wcale nie obligyuje do ich weryfikacji (to tylko odpowiedz - ja uwazam ze powinno byc inaczej)
Oczernianie osób trzecich to zupełnie inna sprawa.

7. "psucie opinni" jest karane wiec userzy powinni wszystko robic uczciwie - dla wlasnego bezpieczenstwa
Nie masz pojęcia, ile szkód taki marketing szeptany jest w stanie wyrządzić. Oszukali Cię? Przykro mi, rozumiem Twoje rozgoryczenie (słuszne!), aczkolwiek starasz się strzelać do winnych z prezycją działa secesyjnego. Czyżbyś wychodził z założenia, że ofiary muszą być?

Widomo - zawsze znajda sie "dzieciaki" ale na takim allegro tez sa oszusci i trzeba wybrac mniejsze zlo - eliminowac nieuczciwych bo to oni zagrazaja calej reszcie (np kupisz telefon, wplacisz i po kasie a uczciwy i tak nie zarobi i tak bo nie masz juz za co kupic a jesli uczciwy wyladuje w bazie to ma kilka furtek ktore opisalem a do tego staramy sie to weryfikowac)
Mniejsze zło? Nie ośmieszaj się. Kim Ty jesteś, żeby rzucać wyroki?

Kolejna rzecz - komentarze na allegro czym sie rozna od tej strony? Tym ze na allegro malo kto na nie patrzy - licza sie gwiazdki i cyfra przy logini
Komentarze na allegro są jedynie częścią tego serwisu. Żeby wystawić komentarz - musisz coś wylicytować. U Ciebie, można walić komentarzy ile wlezie.

Lepiej budować bazę uczciwych sprzedawców, ale Ty liczysz na rozgłos właśnie dzięki praktykom balansującym na granicy prawa, lub takim które granicę dawno przekroczyły.
supler
1. sprawdz cxzy taki pobieraczek ma baze w giodio - tylko w przypadku imion i nazwisk trzeba to robic - napiszcie do nich a sie dowiecie

2. "oszustem" nie jest rowne oszustem - każdy polonista to powie czy biegły sądowy (z drugiej strony dla mnie oszust to tez taki co oferuje towar ktorego nima a dopiero po sprzedazy go kupuje - wszystko zalezy od opinni ludzi)

3. pokazujac dane w internecie jestes poniekad skazany ze google cie pokaze - zle opinie z for rownierz pokaze - czy nalezy sadzic google?

4.tu chodzi o wylapanie oszustow - ui uwierz mi - bardzo skuteczna

5. skoro to ludzie dodaja to wchodzi w gre ustawa o swiadczeniu uslog hostingowych - czyz nie?

6. przeciez to nie ja oczerniam a ludzie - ja mam tylko prawo do kasowania - tak jak NA FORACH INTERNETOWYCH

7. mam pojecie - ale to nie ja wyglaszam opoinnie

8. mniejsze zlo - moje odczucie - mam do tego prawo (Kim Ty jesteś aby mnie oceniać?)

10. nie macie pojecia o prostych przepiusach a staracie sie zmieszac z blotem czlowieka ktory bez zadnych kozysci chce pokazac prawdziwe oblicze niektorych stron w internecie

w bazie trzymam tylko czas oraz ip - reszta to dane ktore moze pobrac kazdy - zadnych tu nie wymyslilem innowacji

i nie mylcie danych osobowych z mailem, adtresem strony itp itd - bo jak widze nikt z tu obecnych na ten tematy nie ma pojecia

UWAZAM TEMAT ZA ZAMKNIETY!
chemikpil
Cytat(supler @ 8.12.2010, 09:49:06 ) *
UWAZAM TEMAT ZA ZAMKNIETY!

Nie rozumiem zdenerwowania. Skoro dałeś nam stronę do oceny to czego się spodziewałeś? Samych superlatywów? Każdy tu wyraził swoje zdanie na ten temat. Ja również uważam że to stąpanie po cienkim lodzie a zapewnienie, że masz super metodę na sprawdzenie dowodów jakoś mnie nie przekonuje.Skoro ktoś mnie jako sprzedającego, dla jaj, dla złości czy czego tam jeszcze doda do takiej bazy w minutę, to w ile ja mam szansę z niej zniknąć? Przecież nie wyślesz mi info że jestem na liście i mam się bronić, a ktoś kto to sprawdza zobaczy mnie i nie kupi nic. Raz naklejona łatka pociągnie się za mną długo, i gwarantuje tobie że w minutę nie stanę się znowu uczciwy. Ale to jest moja opinia i obawa co do takiego serwisu, lecz skoro ja również się nie znam, to nie musisz tego w ogóle brać pod uwagę.
Pozdrawiam.
Kujski
I ja dodam swoje pięć groszy w tym temacie. Oczernić kogoś w Internecie to nie problem - fora, portale takie jak Twój. Jednak skrzywdzić kogoś niewinnego, bo koledzy np. mieli taki pomysł na żart to już inna sprawa. Oczywiście można mówić o regulaminach, super systemie sprawdzania itp., ale od oceny sprzedaży na allegro jest system komentarzy, od ocen sklepu są profesjonalne portale zatrudniające masę chomików-adwokatów. U Ciebie skończyć się to może wieloma sprawami sądowymi gdzie nie pomoże tłumaczenie: ja tylko udostępniłem, ja tylko dałem możliwość.

Jeszcze jedno: jak chcesz weryfikować po np. dowodzie nadania pocztowego to nie mów o tym głośno - tam są dane osobowe nie tylko osoby piszącej opinie, ale i przeciwnej strony, na których przetwarzanie nie masz zgody, a weryfikując prawdomówność w ten czy inny sposób przetwarzasz te dane - bez uprawnień...
supler
forum raczej ma oceniac strony pod wzgledem technicznym , prawda?

temat zamkniety

PS: gdybym szukal w internecie oceny prawnej to bym wszedl na forum prawne

itsme
Cytat(supler @ 8.12.2010, 16:57:47 ) *
forum raczej ma oceniac strony pod wzgledem technicznym , prawda?

temat zamkniety

PS: gdybym szukal w internecie oceny prawnej to bym wszedl na forum prawne

na szczęście nie jesteś moderatorem i nie możesz zamykać tematów.
pod wgledem technicznym (choć nie wiadomo co oceniać) kod ? nie widać, zasady działania ?

pomysl fajny 8/10
realizacja 2/10
autor posta 0/10

jezeli Ty masz być adminem tego dzieła to szybciej padnie a szkoda takiej domeny i takiego pomysłu.
Zachowujesz się jak oszołom, który sądzi że ma zawsze racje ... a nie masz uwagi ktore CI daja są celne i powinny Ci pomoc w rozumieniu zagadnienia.
MOze Twoj radca sie mylic a wina bedzie po twojej stronie !

Moj radca powiedzial ze moge mordować murzynów - nie wiedzialem ze sie pomylil - i czyja wina bedzie ? radcy ? tongue.gif

wiecej pokory mniej awanturnictwa i polecam CI forum prawne
czachor
Pobieraczek.pl jest zarejestrowany w GIODO: http://egiodo.giodo.gov.pl/form_ver4.dhtml?form_id=1310637 tylko nie wiem, co ma to do rzeczy.

Zwracamy Ci uwagę na ochronę danych osobowych nie dlatego, że nam się nudzi i chcemy się czegoś przyczepić, tylko ponieważ dałeś tu stronę do oceny. Ludzie od ogólnie rozumianego WWW z reguły mają nie tylko wiedzę np. o jakichś zakurzonych funkcjach w php, ale również o sprawach okołotematowych. Robisz serwis, powinieneś wiedzieć, jakie obowiązki nakłada na Ciebie prawo. Nie masz jak widać pojęcia o ochronie danych osobowych (zdziwisz się, ale e-mail często jest chroniony tą ustawą), więc niektórzy po prostu zwracają Ci uwagę na potencjalne problemy. Daiquiri, który pierwszy poruszył problem, napisał, że "być może" będziesz musiał rejestrować zbiór. Nikt nie mówi, że przetwarzasz dane osobowe. Dyskusja poszła w tym kierunku, bo napisałeś kilka bzdur, które potem czytają nieświadomi użytkownicy.
Daiquiri
@supler
Oj supler, czepiłeś się tego hasła z "oszustem". Proszę, cytat z Twojej strony: "Sprawdź czy nie trafiasz na oszusta!" - innymi słowy, osoby które trafiły ta Twoją listę są wg. Twojego serwisu oszustami. Dalej chcesz się bawić słowami? Ty jesteś właścicielem serwisu. Ty nazywasz te osoby oszustami.

Dziwi mnie, że jako człowiek inteligentny nie widzisz różnicy pomiędzy forum związanym np. z tematyką php, a serwisem, którego celem istnienia jest oczernianie osób trzecich. Zrozum, że w Polsce osądzać ludzi może jedynie sąd i nie ma od tego odstępstw. Chociażbyś miał dowody jednoznacznie wskazujące winę - i tak sprawa powinna trafić do sądu. Śmiem twierdzić (wbrew temu, co piszesz), że nie masz bladego pojęcia ile szkód może wyrządzić Twój serwis osobom trzecim. Gdybyś miał, nie decydowałbyś się raczej na prowadzenie serwisu o takim charakterze.

Powołujesz się na "przecież to nie ja wygłaszam opinie" - aczkolwiek Ty musisz wprowadzić mechanizmy chroniące osoby, których prawa mogą naruszać użytkownicy Twojego serwisu. Ponadto uważam, że albo niedokładnie nakreśliłeś swój pomysł osobie, z którą konsultujesz kwestie prawne, albo w ogóle tego nie robiłeś. Operujesz na jakiś dziwnych przypuszczeniach i domysłach (vide chociażby ten nieszczęsny pobieraczek). Proponuję naprawdę zastanowić się nad tymi kwestiami, bo nie warto rozdzierać szat nad cudzymi (często niesłusznymi) opiniami.

U osób, które z podobną zaciekłością jak Ty, próbują bronić swoich racji, mimo iż osób zwracających uwagę na problem jest mnóstwo, zastanawia mnie jedno: nie masz takiego poczucia, że być może mylisz się Ty, a nie 10 innych osób zainteresowanych tematem?

Rozumiem, że problem z oszustami istnieje i każdy byłby rozgoryczony (co najmniej!) z powodu otrzymania dorodnego ziemniaka... w cenie nowego telefonu komórkowego. Aczkolwiek dlaczego 99% osób uczciwych ma być narażone na szarpanie się z Tobą w sądzie i "tłumaczenie" swoich racji, gdy tylko 1% ma tak naprawdę coś za uszami? Jeżeli ktoś został oszukany, pozostaje mu zgłoszenie sprawy Policji i np. Allegro. Powtarzam Ci, strzelasz do krętaczy z precyzją działa secesyjnego. Często bywa również tak, że osoba poirytowana np. opóźniającą się wysyłką towaru dokonała wpłaty z konta Mamy, bez podania numeru aukcji w tytule przelewu lub nie przeczytała, iż regulamin aukcji stanowi o tym, że osobom poniżej 20 komentarzy towar nie będzie wysłany za pobraniem.

Prosiłeś o ocenę, również pomysłu - oceniamy więc pomysł. W czym widzisz problem?
lukaskolista
nie rozumiem tylko na jakiej podstawie mozna umieszczac np. sklepy na tej liscie? To moze zrobic kazdy, a konkurencja w szczegolnosci
Arkaszka
Pomysł trochę ryzykowny, dodatkowo wszystkie szanujace sie portale maja ocenę sprzedawcy, dużo negatywu odpuszczam biznes z delikwentem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.