Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]czy pomiedzy wartoscia netto a brutto moze byc 1 grosz roznicy ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wiewiorek
W bazie przechowuje tylko cene NETTO towaru - mam więc towar o wartości 24.99 zł NETTO. Żeby wyświetlić klientowi ile musi za niego zapłacić obliczam cenę BRUTTO, która wynosi 30.4878 zł czyli wyświetlona w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku: 30.49 zł.

Klient zamawia 3 sztuki takiego towaru. Żeby więc wyświetlić klientowi ile zapłaci za 3 sztuki nie mogę obliczyć ceny w ten sposób: 30.4878*3 bo wyjdzie: 91.4634 czyli w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku: 91.46 zł. No ale klient sobie pomyśli - no jak to, widzę że cena sztuki towaru wynosi 30.49 zł więc 30.49*3 = 91.47exclamation.gif

Więc muszę liczyć tak jak on: 30.49*3 i wyświetlić mu 91.47 zł.

Ale z kolei potem przy generowaniu PDFa - faktury - będzie na niej:
ilość: 3
cena netto: 24.99 zł - wziete z bazy danych
kwota netto: 74.97 zł
stawka vat: 22%
kwota vat: 16.50 zł - roznica wartosci brutto 91.47 i kwoty netto 74.97
wartość brutto: 91.47 zł

Tymczasem ktoś z kolei mógłby obliczyć z faktury: 74.97 * 22 * 0.01 = 16.4934 zł czyli w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku kwota vat powinna być 16.49 a nie 16.50 zł.

Myślicie, że w tego typu sytuacjach to istotne, że na fakturze kwota vat byłaby różna od kwoty takiej jak powinna byc ? Bo juz nie wiem jak to rozwiazac...
piotr94
po prostu w obu miejscach licz tak jak być powinno na fakturze i ew. daj obok ceny wyświetlanej na stronie przycisk z pytajnikiem otwierający okienko z wyjaśnieniem sposobu liczenia (czy po prostu jakimkolwiek wyjaśnieniem, że może zaistnieć sytuacja jaką opisałeś)
wiewiorek
Ale na fakturze prawidłowo powinno być:
kwota vat: 16.49 zł
wartość brutto: 91.46 zł

a nie:
kwota vat: 16.50 zł
wartość brutto: 91.47 zł

Ale wtedy z kolei musiałbym wyświetlić cenę za 3 sztuki 91.46 zł, a wtedy z kolei ktoś mógłby się zdziwić jakim cudem skoro jedna sztuka kosztuje 30.49 to 3 kosztuja 91.46 zł a nie 91.47 zł.
pedro84
No bo przecież jest kwota zaokrąglona? Nie wiem co Cię tak to dziwi, wszędzie się zaokrągla kwoty, więc problemu nie masz.
piotrooo89
Cytat(pedro84 @ 27.01.2010, 11:44:46 ) *
No bo przecież jest kwota zaokrąglona? Nie wiem co Cię tak to dziwi, wszędzie się zaokrągla kwoty, więc problemu nie masz.

ale to nie jest cena u pani Zosi w warzywniaku tylko faktura VAT.

co do tematu poczytaj to, miałem problem z rozwiązanie podobnego problemu podczas generowania faktur (nie rozwiązałem go jeszcze) może Ci się przyda: http://www.monitorpodatkowy.pl/index.php?m...d=24&id=552.
pedro84
@piotrooo89, mi dokładnia chodziło o to, do czego sam dałeś link smile.gif Trochę źle się wyraziłem.
Cytat
1. Przepis § 9 ust. 6 rozporządzenia wykonawczego VAT reguluje sposób zaokrąglania końcówek kwot VAT należnego o wartości mniejszej niż 1 grosz w ten sposób, że końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza.
piotrooo89
no tak smile.gif . ja bym robił to patrząc na 3 miejsce po przecinku i jeśli mniejsze od 5 w dół jeśli większe w górę i koniec.
pedro84
Cytat(piotrooo89 @ 27.01.2010, 12:39:52 ) *
no tak smile.gif . ja bym robił to patrząc na 3 miejsce po przecinku i jeśli mniejsze od 5 w dół jeśli większe w górę i koniec.

Dosłownie to czytasz w moich myślach smile.gif Ale przyznać trzeba, że ktoś kto się w tym nie orientuje (a przecież nie każdy musi) może mieć nie raz niezły zagwozdkę.
zegarek84
http://www.jotka.pl/porady/tematyczne/rachunki2000.html
Cytat
12. Pyt.: Jak wyliczać podatek gdy stosuję ceny urzędowe?

Odp.: W przypadku gdy podatnik jest obowiązany do stosowania cen urzędowych zawierających podatek, w fakturze stwierdzającej dokonanie sprzedaży (§ 39):

1) jako cenę jednostkową wykazuje się cenę wraz z kwotą podatku (cenę brutto), a zamiast wartości sprzedaży netto wykazuje się wartość sprzedaży brutto,

2) kwota podatku jest obliczana według następującego wzoru:

Kod
        WB x SP
KP = --------------
        100 + SP

gdzie:

KP - oznacza kwotę podatku z podziałem na poszczególne stawki podatkowe, przy czym wielkość wynikającą ze wzoru zaokrągla się,

WB - oznacza sumę wartości sprzedaży brutto z podziałem na poszczególne stawki podatkowe,

SP - oznacza stawkę podatku od towarów i usług,

3) sumę wartości sprzedaży netto stanowi różnica między wartością sprzedaży brutto a kwotą podatku, z podziałem na poszczególne stawki podatkowe.
webasek
U Ciebie różnica pojawia się grosz gorzej było u nas różnice dochodziły na sumie towarów do 5 groszy (towary o różnych wartościach + rabaty). Nie pomogło różne zaokrąglanie. Sposobem na obejście tego było jednoczesne wprowadzenie cen netto i brutto (trzeba tylko założyć kontrolę na sumę podatków sumę netto i brutto na fakturze) od tego czasu problem znikł.
Zyx
A mam pytanie: ty to liczysz wszystko na typie float? Jak tak, to prosisz się o dużo większe pomyłki i kłopoty. Do obliczeń finansowych nie wolno używać typów zmiennoprzecinkowych ze względu na ich wysoką niedokładność - wyłącznie typy całkowite (integer) wchodzą w grę. 1 złoty reprezentujesz jako 100, 1,53 zł jako 153 itd. - chodzi o to, byś nigdzie nie miał przecinka, a jeśli się gdzieś pojawi (wyłącznie w dzieleniu), to od razu zaokrąglasz do całkowitych. Przy wyświetlaniu jedynie stawiasz przecinek przed dwoma końcowymi cyframi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.