Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] marginesy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosmos
Nie mogę poradzić sobie z marginesami:
http://jsfiddle.net/yj5ZN/

Jak ustawić lewy, górny, prawy i dolny np. na odległość 10px?
qdlaty88
  1. <div id="ff">tekst</div>

i w css:
  1. #ff {
  2. margin-top: 10px;
  3. margin-left: 10px;
  4. margin-right: 10px;
  5. margin-bottom: 10px;
  6. }
Qss
po pierwsze co to jest znacznik h bo pierwsze słyszę może chciałeś użyć h1 lub p ?
rad11
  1. <p>Dlatego też filozof z Uniwersytetu Jagiellońskiego broni się przed moralnymi ocenami polityka PiS. I choć Macierewicz "budzi ogromne zażenowanie i gniew", to Hartman dodaje: - Ale byłbym ostrożny z moralnym potępieniem.
  2.  
  3. Według sondażu MillwardBrown na zlecenie "Faktów" TVN 67 proc. Polaków nie wierzy, że katastrofa smoleńska była wynikiem zamachu. 23 proc. jest przeciwnego zdania. Ważne jest to, iż w porównaniu z ubiegłym rokiem zmalał aż o 13 pkt. proc. odsetek wierzących w zamach. Z kolei 12 proc. Polaków uznaje ustalenia zespołu Antoniego Macierewicza (PiS) za wiarygodne.
  4.  
  5. Według rozmówcy Onetu rzeczą, która w istotny sposób wpłynęła na spadek odsetka Polaków wierzących w zamach, jest publikacja zdjęć brzozy z powbijanymi w nią fragmentami skrzydła Tu-154. Oraz zdjęć tegoż skrzydła z wprasowanymi elementami tego drzewa.
  6.  
  7. - Nic tak nie przemawia do ludzi jak wyraźny obraz. Gdy zobaczyli czarno na białym tę brzozę, to odpuścili, a została już tylko garstka fanatyków, którzy tak mocno pragną, by był to zamach, że ważniejsze są dla nich ich własne emocji niż fakty - tłumaczy Hartman.
  8.  
  9. W opinii filozofa z UJ polityka informacyjna strony rządowej ws. Smoleńska jest coraz lepsza, więc i wiara w alternatywne wyjaśnienia jest mniejsza. Z kolei teraz czas pracuje na rzecz zdrowego rozsądku. - A występy Antoniego Macierewicza i jego tzw. ekspertów są już nawet dla mniej rozgarniętych ludzie groteskowe - ocenia.
  10.  
  11. Prof. Hartman dodaje jednak, że społeczeństwo jest informacyjnie bardzo podzielone. - Do dużej części ludzi docierają tylko Radio Maryja i "Nasz Dziennik" albo odpryski z tabloidów. Może się nam wydawać, że jeśli w głównych mediach coś powtórzy się 10 razy, to już wszyscy to wiedzą, ale tak nie jest. Jak ktoś żyje w pewnej niszy propagandowo-paranoidalnej to przeżywa zupełnie nam obce lęki i egzaltacje.</p>

1. p{
  2. margin:10px;
  3. }
kosmos
Już sobie poradziłem. Problem polegał na tym że miałem div`a takiego jak poniżej:
  1. #cialolewe {
  2. float: left;
  3. width: 200px;
  4. line-height: 160%;
  5. background: #EEEEEE;
  6. display: table-cell;
  7. -moz-border-radius-topleft: 10px;
  8. border-top-left-radius: 10px;
  9. -icab-border-top-left-radius: 10px;
  10. -webkit-border-top-left-radius: 10px;
  11. -khtml-border-top-left-radius: 10px;
  12. -moz-border-radius-bottomleft: 10px;
  13. border-bottom-left-radius: 10px;
  14. -icab-border-bottom-left-radius: 10px;
  15. -webkit-border-bottom-left-radius: 10px;
  16. -khtml-border-bottom-left-radius: 10px;
  17. }

który jest odpowiedzialny za obszar w którym zanajduje się dinamiczna teść strony. Kiedy chciałem dodać do niego margin, cała strona mi się rozjeżdżała.

Nie wiem dlaczego, ale dopiero zrobienie osobnej klasy:

1. .marginesy{
  2. margin-top: 10px;
  3. margin-left: 10px;
  4. margin-right: 10px;
  5. margin-bottom: 10px;
  6. }

i zamknięcie jej wewnątrz pierwszego div`a pomogło.
valkirek
Cytat
#ff {
margin-top: 10px;
margin-left: 10px;
margin-right: 10px;
margin-bottom: 10px;
}

Nie lepiej samo:
  1. margin: 10px;
?tongue.gif
qdlaty88
Cytat(valkirek @ 2.11.2013, 21:12:02 ) *
Nie lepiej samo:
  1. margin: 10px;
?tongue.gif

Spytał jak ustawić lewy, prawy, dolny i górny to napisałem jak ustawić lewy, prawy dolny i górny tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.