Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: throw new Exception
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
AndyPSV
  1. <?php
  2. ..
  3.      protected function connect($db_host, $db_user, $db_pass) {
  4.          $db_id = mysql_pconnect($this->db_host, $this->db_user, $this->db_pass);
  5.          if(!is_resource($db_id)) {
  6.              throw new Exception;
  7.          }
  8.  }
  9. ..         
  10. ?>

Mam przykładowy fragment kodu spisany z książki. Co oznacza throw new Exception ?
Nigdzie nie mogłem doszukać się porządnego wytłumaczenia.
hawk
Rzucenie wyjątku.
Jeżeli nie wiesz co to są wyjątki - a tak zapewne jest - to ci nie pomogę, bo za dużo by pisać. Polecam lekturę jakiejś lepszej książki. A że do PHP5 dużo tego pewnie nie ma, możesz sięgnąć po Thinking in Java. Zresztą, jest darmowa. A wytłumaczenie na pewno będzie co najmniej dobre.

BTW, ten przykład akurat jest do d..., bo raz że nie powinno się rzucać Exception tylko coś wydziedziczonego, a dwa że bez message taki wyjątek jest mało warty.
kurak
Jeśli to ta książka, o której myślę (php zaawansowane programowanie. Vademecumprofesionalisty. [Helion]), to zapoznaj się z rozdziałem 3 tej pozycji. Masz tam opisany dość obszernie mechanizm wyjątków.
btw: przydała by się recenzja tej ksiązki na php.pl smile.gif
bela
Cytat(hawk @ 2004-10-27 17:14:40)
Polecam lekturę jakiejś lepszej książki. A że do PHP5 dużo tego pewnie nie ma, możesz sięgnąć po Thinking in Java. Zresztą, jest darmowa.

czytaj dokładniej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.