Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: usuwanie plików
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kaznodziej/ka
Czy istnieje możliwość usunięcia plików po stronie użytkownika? tzn. jeśli skrypt wykryje daną przeglądarke to usunie plik u użytkownika...

Pozdrawiam
kaznodziej/ka
skowron-line
Z dysku ?
kaznodziej/ka
Cytat(skowron-line @ 7.08.2013, 10:07:11 ) *
Z dysku ?

Tak.
buliq
Jak to sobie wyobrażasz? wchodzisz na stronę i strona kasuje ci zawartość dysku C:?

Pomyśl czy to ma sens.
skowron-line
ciasteczko smile.gif
kaznodziej/ka
tak. tylko mi nie chodzi o pliki tymczasowe. w katalogu firexoxa jest plik, który koliduje mi z jednym skryptem - tzn. trzeba go usunąć, aby coś się poprawnie wyświelało. i... albo mogę o tym poinformować użytkownika, ze aby poprawnie wyświeltić plik powiniem usunąć w.w. plik - ale dla częsci osób może to być skomplikowane (nawet jak podam instrukcję). - więc najlepiej byloby gdyby js script ususuwało mi w.w. plik z automatu - jeśli wykryje daną przeglądarkę.
ale nie wiem czy wogóle taka możliwość istnieje.

Pozdrawiam.
johnny_b
Witaj.

Jest to możliwe, sam kiedyś napisałem webtoolsa wink.gif dla mnie (tylko dla mnie wink.gif ), który wykonywał zmiany na lokalnym systemie.

Wystarczy do tego przeglądarka wspierająca ActiveX. Aktualnie jedyną jest chyba IE, która i tak domyślnie ma wyłączone wsparcie dla tego komponentu. Kiedyś było to dostępne w Moz-Firefox, ale od 1.5 (~2005) jest ono niedostępne. Niedostępne, ponieważ jak wyżej zostało to zauważone jest to bardzo niebezpieczne.

1.  
  2. function cFormat(){
  3. var runIt = new ActiveXObject("WScript.shell");
  4. runIt.run("del c:\~\fajerfoks & echo 'mission completed' ");
  5. }
  6.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.