Witam,
czy jest możliwość zmienienia kodowania znaków w pliku tekstowym?? z windows na iso bądź utf-8??
Chyba ze ktoś ma inny pomysł jak można rozwiązać taki problem.
Mam plik xml ktory normalnie ma kodowanie utf-8, potem otwieram ten plik fopen i zapisuje sobie tam rozne rzeczy tylko ze wtedy zmienia mi sie kodowanie na windows przez co przestaje mi wyswietlac polskie znaki na stronie jak wyswietlam dane z tegoz pliku. Gdy w edytorze zmienie kodowanie na utf wszystko wraca do normy wiec potrzebuje tylko wiedzieć jak zmienic strone kodowa juz istniejącego pliku.
==========
Znalazłem jak rozwiązać ten problem troche na około ale może sie komuś przyda :-).
http://www.gajdaw.pl/varia/ogonki.html
sciągamy biblioteke z tej strony i musimy ustawić kodowanie pliku xml na 'windows-1250'.
przed zapisem do pliku musimy kozystając z tej funkcji skonwertować ciąg znaków 'pl_iso2win($text)' i po zapisie mamy w pliku xml kodowanie tylko windows.
Przed wyświetleniem natomiast musimy przeformatować dane 'pl_win2iso($text)' i wszystko działa :-)
Jakby ktoś jednak znał sposób zmiany kodowania juz zapisanego pliku to prosiłbym o podanie gdyż to możę się przydać czasami ;-)
Pozdrawiam,
Alk