a79rtur
5.03.2005, 10:20:01
czesc
mam skrypt gdzie dodawane jest ogloszenie, nastepnie po dodaniu jest podstrona z potwierdzeniem ze ogloszenie zostało dodane. chcialbym zablokowac mozliwosc cofniecia lub odswiezenia strony zeby to ogloszenie nie dodalo sie drugi raz. zrobilem cos takiego na zmiennej sesyjnej, ktora jest ustawiana po dodaniu i jesli ktos cofnie lub odswiezy a ona jest ustawiona to wywala go na glową strone. tylko zeby dodac kolejne ogloszenie, to po tym przerzuceniu na glowną strone, ta zmienna musi byc skasowana i jesli teraz uzytkownik cofnie to wejdzie ponownie do dodawania ogloszenia (bo zmiennej juz nie ma). jak to inaczej rozwiazac ?
Według mnie lepiej będzie ustawić cookie na określony czas.
To moze sprawdzaj czy nie ma juz takiego ogloszenia w bazie ?
IPB, po nacisnieciu przycisku, wylacza go za pomoca js. Ale w srodku, tzn php, tez napewno sprawdza
ActivePlayer
5.03.2005, 14:30:49
jak juz ktos napisał, warto uzyc cookie. zabezpieczasz sie jednoczesnie przed floodem.
a79rtur
7.03.2005, 19:57:43
a co gdy bedzie chcial dodac kolejne ?
_Mateo
7.03.2005, 20:40:21
To se chłopczyk (albo dziewczynka ) poczeka aż cookie wygaśnie

<?
setcookie('nazwa', 'wartosc', time()+3600) //tutaj sobie ustawiasz w sekundach czas, po jakim ciastko przestanie działać :?>
Edytowany: Dodałem jakiś mały przykład
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.