Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Switch na stronie ze Switchem oraz skrócony link
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Patrixer
Witam serdecznie, mam pytanie, jeśli chodzi przeglądanie strony metodą get.
Konkretniej, mam plik index.php a w nim funkcję switch, i zależnie od wybranej pozycji z menu (case) includowana jest konkretna strona np index.php?podstrona=omnie.

Mnie chodzi po pierwsze o to, w którym miejscu powinienem zrobić switch, który znajduje się na podstronie ? Powiedzmy, że na stronie o mnie są linki do kontaktu telefonicznego oraz do mailowego, na mój gust link powinien wyglądać następująco:
index.php?podstrona=omnie&omnie=mail
problem w tym, że nie chce mi to działać ani jak dam to w switchu na stronie głównej ani jak zrobię switch na podstronie.

Kolejne pytanie to w jaki sposób można skracać adres, by mieć np: www.mojastrona.pl/o_mnie/mail ?

I ostania rzecz, to w jaki sposób można zrobić tak, by menu było tworzone automatycznie i samo generowało takie linki ?
Musi być baza danych ? czy jakoś w tablicy ?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
wbeatn
Ja to robię tak:
  1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_GET['podstrona']) and $_GET['podstrona']=="omnie") {
  4.  
  5. if(isset($_GET['omnie']) and $_GET['omnie']=="mail") { ?>
  6.  
  7. <!-- Kod HTML podstrony 'Mail' //-->
  8.  
  9. <?php } ?>
  10.  
  11. <!-- Kod HTML strony 'O mnie' //-->
  12.  
  13. <?php } elseif(isset($_GET['podstrona']) and $_GET['podstrona']=="inna") { ?>
  14.  
  15. <!-- Kod innej strony //->
  16.  
  17. <?php } ?>

Co do drugiego pytania: mod-rewrite, poszukaj kursów w google.
d3ut3r
A co jeżeli później na podstronie znajomi będziesz chciał dać link do swojego kontaktu ? wtedy wyjdzie kolejny nowy link index.php?podstrona=znajomi&omnie=mail ?
trochę bez sensu ja zrobiłbym to w ten sposób że wrzuciłbym do głównego switcha kolejny 'case' i wtedy adres: index.php?podstrona=mail kierowałby do działu z kontaktem.

Takie rozwiązanie nie stworzy Ci klonów tej samej treści (duplicate content) których to boty nie lubią smile.gif
Patrixer
No chyba wlaśnie tak zrobię, tylko pytanie, jeśli zrobię np case podstrona=costam i podstrona=oferta i w ofercie bedzie np rowery górskie, rowery dziecięce i zamiast index.php?podstrona=gorskie fajniej by było mieć index.php?oferta=gorskie.
Chyba, że ten mod rewrite załatwi sprawę i będzie www.strona.pl/oferta/ a pożniej www.strona.pl/gorskie/ lub www.strona.pl/oferta/gorskie ?

A jakaś podpowiedź do 3go punktu ?
Jak z poziomu witryny można by dodawać coś do menu i by tworzyło link ?
Mniej więcej wiem, jakby to wyglądało, gdyby była baza danych to zapis i odczyt z bazy wiem jak zrobić, ale może jest łatwiejszy sposób ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.