Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE a skrypty
Forum PHP.pl > Forum > PHP
demolka666
Witam,
Czy to możliwe aby przeglądarka internetowa miała wpływ na działanie skryptu? Mam skrypt dodający pliki zdjęć na serwer - działa bezproblemowo w Operze czy FF a w IE zwraca błąd. Jak to możliwe?
dominik1592
Jest to możliwe.
Podobny problem znajduje się w tym poście: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry698510
Kshyhoo
Bo IE to nie jest przeglądarka ;p Pokaż kod, to może ktoś Ci powie, co go boli.
demolka666
o to problematyczny fragment skryptu:

1. if(is_uploaded_file($_FILES['foto']['tmp_name'])){
  2. if ($_FILES['foto']['tmp_name']=='image/bmp')
  3. $typ='bmp';
  4. elseif ($_FILES['foto']['type']=='image/jpeg')
  5. $typ='jpg';
  6. elseif ($_FILES['foto']['type']=='image/png')
  7. $typ='png';
  8. elseif ($_FILES['foto']['type']=='image/gif')
  9. $typ='gif';
  10. else $tekst='Niepoprawny format obrazu.';
  11. }
  12. if(!$typ){
  13. echo $tekst;
  14. }
  15. else{ tutaj część skryptu dodająca zdjęcie do folderu na ftp i informacje o nim do bazy danych }

W normalnych przeglądarkach wszystko działa, w IE bez wględu na zuploadowany format pliku dostaję w wyniku "Niepoprawny format obrazu". i to w IE8 ohmy.gif !

EDIT//
Dodaje jeszcze skrypt formularza:
  1. <form action="<?php $_SERVER['SCRIPT_NAME']; ?>" method="post" enctype="multipart/form-data"><br>
  2. Zdjęcie:<input type="file" name="foto">
  3. <input type="submit" name="wyslij" value="Wyślij!">
  4.  

EDIT - rozwiązanie!
Próbowałam wyechować $_FILES['foto']['type'] i w przypadku JPEGa dostaję image/pjpeg od IE. Zmodyfikowałam więc skrypt tak:
  1. elseif ($_FILES['foto']['type']=='image/jpeg' || $_FILES['foto']['type']=='image/pjpeg)
  2. $typ='jpg';

Nie mam pojęcia czemu IE zwraca inny format pliku, no ale to IE... Grunt że działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.