Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie miniatur obrazka
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
hevellius
Mam takie głupawe pytanie: Przykładowo mamy jakiś serwis, gdzie użytkownicy mogą wrzucić zdjęcie, nieważne po co. Wiadomo wrzucają jedną fotkę dużego rozmiaru, i np w jakiejś liście wyników jest malutka miniaturka, gdzieś indziej jest już taka większa, a gdzieś indziej jeszcze jest jeszcze inny rozmiar i klikając można ją powiększyć do orginału

Jak się to zazwyczaj rozwiązuje: przy uploadzie zdjęcia aplikacja już tworzy kilka miniatur w różnym rozmiarze i zapisuje na dysku żeby potem strona mogła z tego korzystać, czy po prostu obrazek się zuploaduje a miniatury są zawsze generowane z niego dynamicznie?

W pierwszym przykładzie potrzebne wiecej miejsca na dysku, trochę większe zamieszanie, ale za to w samym odtwarzaniu pewnie dużo szybszy odczyt niż dynamiczne przetwarzanie. Co wg was jest lepszym rozwiązaniem?
webdice
Na pewno jest o wiele lepszy rozwiązaniem stworzenie kilku plików przy uploadzie. W dzisiejszych czasach rozmiar powierzchni dyskowej oferowany w hostingach jest dość duży i zapewne nie stanowi to większego problemu.
czachor
Wydaje mi się, że można to uzależnić od ilości tych zdjęć i miejsca na serwerze. Ja generuję dynamicznie ok. 250 miniaturek (szerszy bok: 200px) z plików o rozmiarach do 1 MB i bokach do 1000px. Szczerze - nie widzę żadnego "ociągania się", wszystko pojawia się błyskawicznie.
hevellius
no tak, ale przy kilku tysiącach takich zdjęć to już pewnie widać wyraźne opóźnienia, biorąc pod uwagę portal mający ok kilkunastu tys uniq dziennie
kwiateusz
najlepszym rozwiązaniem jest generowanie gotowych miniatur bo przy kilku requestach na sekunde serwer potrafi zamielić jak ma tak generowac miniatury w locie, choc jeśli to mocna maszyna i/lub male zdjecia sa szanse ze podoła przez jakis czas smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.