hevellius
23.12.2007, 19:31:53
Mam takie głupawe pytanie: Przykładowo mamy jakiś serwis, gdzie użytkownicy mogą wrzucić zdjęcie, nieważne po co. Wiadomo wrzucają jedną fotkę dużego rozmiaru, i np w jakiejś liście wyników jest malutka miniaturka, gdzieś indziej jest już taka większa, a gdzieś indziej jeszcze jest jeszcze inny rozmiar i klikając można ją powiększyć do orginału
Jak się to zazwyczaj rozwiązuje: przy uploadzie zdjęcia aplikacja już tworzy kilka miniatur w różnym rozmiarze i zapisuje na dysku żeby potem strona mogła z tego korzystać, czy po prostu obrazek się zuploaduje a miniatury są zawsze generowane z niego dynamicznie?
W pierwszym przykładzie potrzebne wiecej miejsca na dysku, trochę większe zamieszanie, ale za to w samym odtwarzaniu pewnie dużo szybszy odczyt niż dynamiczne przetwarzanie. Co wg was jest lepszym rozwiązaniem?
webdice
23.12.2007, 19:46:27
Na pewno jest o wiele lepszy rozwiązaniem stworzenie kilku plików przy uploadzie. W dzisiejszych czasach rozmiar powierzchni dyskowej oferowany w hostingach jest dość duży i zapewne nie stanowi to większego problemu.
czachor
23.12.2007, 19:46:41
Wydaje mi się, że można to uzależnić od ilości tych zdjęć i miejsca na serwerze. Ja generuję dynamicznie ok. 250 miniaturek (szerszy bok: 200px) z plików o rozmiarach do 1 MB i bokach do 1000px. Szczerze - nie widzę żadnego "ociągania się", wszystko pojawia się błyskawicznie.
hevellius
23.12.2007, 20:21:07
no tak, ale przy kilku tysiącach takich zdjęć to już pewnie widać wyraźne opóźnienia, biorąc pod uwagę portal mający ok kilkunastu tys uniq dziennie
kwiateusz
23.12.2007, 20:36:35
najlepszym rozwiązaniem jest generowanie gotowych miniatur bo przy kilku requestach na sekunde serwer potrafi zamielić jak ma tak generowac miniatury w locie, choc jeśli to mocna maszyna i/lub male zdjecia sa szanse ze podoła przez jakis czas
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.