Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolokacja - co i jak?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ramze
Witam,

Pracuję z kumplem nad pewnym projektem, który po woli zaczyna nabierać rumieńców. Kilka problemów rozwiązaliśmy i za chwilę zaczniemy tworzyć środowisko testowe itp. Ale z racji przemyśleń nad naszym projektem postanowiłem zagłębić troszeczkę wiedzę dotyczącą kolokacji i kwestii serwerowych.

Otóż nasze potrzeby to:
Serwer aplkiacji
Serwer bazy danych
Serwer www

Dobór sprzętu stricte w kwestii mocowo pojemnościowej jest jeszcze przed nami i w przypadku bazy danych zależy również od licencji więc nie bedę o to pytał i w sumie nie miałem zamiaru...

Do meritum:

Czy wykupując kolokację wszystkie serwery muszą być podpięte do netu? Jakie są wasze doświadczenia jeśli chodzi o sprawy tego typu? Jak się rozlicza takie komputery, które do netu podłączone nie są i nie mają z nim bezpośredniej styczności a jedynie wykonują polecenia serwera podłączonego do sieci internet.

Tak się zastanawiałem, walnę z grubej ruzry: Jakie są koszty stworzenia takiego małego datacenter (pomiesczenie wielkości garażu) i nie chodzi mi o koszty serwerów bo to wszystko zależy od potrzeb ale bardziej o ten osprzęt perferyjny typu ups, szafy, klimy,okablowanie, routery, podłączenie do sieci (czy dla takich mini datacenter dostawcy netu oferują jakieś usługi - czytałem o polpaku i 2Mbit w tepsie to 1200-1500 zł - to jest podłączone do sieci szkieletowej? Dlaczego to jest takie drogie?, Co to jest ten Frame Relay/ATM?). Może czyta to właściciel jakiegoś data center i ma ciekawą ofertę. Proszę pisać. Rozwarzałem ofertę kei.pl, ale mają ograniczenia co do mocy serwerów (4 rdzenie dla RACK 4U).

To by było na tyle, jeśli ktoś byłby łaskaw mi wyjaśnić te kwestie to byłbym niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam
dr_bonzo
Nie To Forum: http://www.webhostingtalk.pl/index.php?showforum=5 smile.gif

a tworzenie wlasnego malego datacenter, na poziomie profesjonalnym jest drooogieee, ochrona, chlodzenie, osprzet, admini itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.