Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE8 i przestrzeganie standardów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kildyt
Witam użytkowników!

Przeczytałem news na www.dobreprogramy.pl odnośnie nadchodzącej IE8. Oto link: klik.
Może z jednej strony dobrze, że IE w końcu będzie przestrzegał standardów, ale według mnie to jest absurd żeby webmasterzy dodawali jeszcze kolejny znacznik specjalny dla IE. Przecież jak micro$oft zrąbał silnik IE, to przecież nie webmasterzy mają za nich ponosić konsekwencje.

Jak podchodzicie do tej sprawy?
webdice
Jest to krok w przód do stworzenia IE które będzie przestrzegać standardów. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której IE przestrzega standardów, a znaczny procent stron będzie się niepoprawnie wyświetlać.

Najlepszy opis tego jest tu.
Kreton
Nie wiem skąd wziołeś informacje, że IE nie obsługuje standardów. IE 6 obsługuje sporą cześć standardów. Prawdę mówiąc niekompetencja redaktorów DP sięgnęła górnej granicy. IE 8 wcale nie będzie zmuszone do posiadania dodatkowego fragmentu kodu. Zmiana trybu odbywa się poprzez DOCTYPE.

Nie powiem nic na temat IE 8 dopóki nie zobaczę jak działa w praktyce. Można mówić o celowym szlifowaniu silnika pod test Acid2.
grzesiek_g
Znając M$ znowu o czymś zapomną, ciekawe czy IE8 będzie już wiedział co to XHTML, czy nadal trzeba będzie mu serwować text/html... Podobnie ciekawe jak będzie ze wsparciem dla CSS.
son
Ja się ucieszę dopiero jak IE 6 i IE 7 nie będzie liczył się w sieci. Może mój wnuk jak kiedyś przyjdzie na mój grób, to mi to oznajmi.
Kreton
Macie fatalne podejście do tego. "Co nie wydadzą to będzie złe". Cholera ludzie, obudźcie się albo powiedzcie, że nie zajmujecie się kodowaniem XHTML/CSS to można was usprawiedliwić. IE 7 niesie tak diametralne zmiany, że z wielką nadzieją oczekuję jak IE 6 spadnie poniżej 5% i odda pole dla IE 7 ale innych przeglądarek. Tak samo będzie z IE 8. Zresztą Molly Holzschlag robi co może z grupą programistów IE i do tego momentu wychodzi jej naprawdę dobrze.
smialy
Cytat(Kreton @ 21.12.2007, 15:40:07 ) *
Zresztą Molly Holzschlag robi co może z grupą programistów IE i do tego momentu wychodzi jej naprawdę dobrze.

Ten cytat jest dobry. ie7 nadal jest daleko w tyle za resztą świata winksmiley.jpg
grzesiek_g
Macie fatalne podejście do tego. "Co nie wydadzą to będzie złe". Cholera ludzie, obudźcie się albo powiedzcie, że nie zajmujecie się kodowaniem XHTML/CSS to można was usprawiedliwić.

Akurat zajmuję się tym...
IE 7 niesie tak diametralne zmiany(...)

Pewnie, tylko dlaczego ma aż takie braki w stosunku do konkurencji. Nie zaprzeczam, że skok z IE6 do IE7 był ogromny, ale IE6 był na tyle złym produktem, że to musiało nastąpić, tym bardziej, że programiści Microsoftu tyle kazali czekać na nową wersję.

Mam tylko nadzieję, że jak IE8 zostanie wydany będzie dorównywał Operze, Firefoksowi i Safari, czego z okazji nadchodzących Świąt życzę wszystkim użytkownikom przeglądarek Microsoftu, webmasterom a zarazem sobie;)
dadexix
podłączę się do tematu... używam FF3 w wersji beta2... widzę że ta przeglądarka chce tak się trzymać strandardów że głowa mała... to co nie zgodne ze standardem.... rozjeżdża się/psuje wygląd itd.... czy to tylko "błąd"(gdyby takie robili błędy to internet był by piękny - webmaster patrzy na strone.. wkoncu dojdzie do tego że ma ją zrobić tak jak powinna być...) w becie? z tym że w wersji Beta1 te "nie standardowe" rzeczy wyświetlane były jak w np. firefox 2 czy firefox 1.5... a widzę kilka innych różnic(ułatawijących życie) między firefoxem beta1 a beta2...

Czy ff3 chce polepszyć "na siłę" jakość tego co robią "web majstrowie"(ahhh jak ja lubie słowo majster.... master, magister itd. dla mnie to to sam - majster)?

Nawet to forum - które powinno być robione jako przykład dla innych - wszystko pięknie zgrabnie i tak jak powinno być - rozjeżdża się na tym ff(dokladniej to miejsca z bb - code,php,html itd.)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.