Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaplecze pozycjonera.
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
darecki
Witam,

Ostatnio staram się na bazie swoje doświadczenia pozycjonować serwisy internetowe. Nadmienię że bardziej jestem programistą niż specjalistą od pozycjonowania.

Zastanawia mnie jednak sprawa budowy zaplecza, które miało by za zadanie wspomagać pozycjonowanie. Chodzi mi tu o opcje takie jak.: dodawanie do precli, wpisów na blogi, fora itd. (i wiele innych jakie takie zaplecze powinno posiadać)

Chciał bym poddać pod dyskusje temat:

1. czy ma to sens i jak się za to zabrać (może jakieś propozycje, sugestie itd).
2. czy warto inwestować w rozwiązania typu adder i jemu podobne.
3. problemy techniczne z tworzeniem zaplecza (domeny, hosting itd)

Moje pierwsze pytanie to czy mając do dyspozycji kilka domen (możliwość utworzenia subdomen, np hosting nazwa.pl) na jednym hostingu można budować zaplecze.
boddah85
Cytat
1. czy ma to sens i jak się za to zabrać (może jakieś propozycje, sugestie itd).

Oczywiście, że ma. Nie dość, że jeśli jest wartościowe to strona do której linkuje może zyskać kopa, to jeszcze można na nich zarabiać. W większości nie dużą kasę, ale zawsze pokrywa przynajmniej koszty.

Jak się za niego zabrać? Kupować hostingi (najlepiej na różnych IP), domeny i stawiać na nich różne skrypty (WP, autorskie CMSy, katalogi itd.).

Cytat
2. czy warto inwestować w rozwiązania typu adder i jemu podobne.

Co do addera to się nie wypowiadam, bo go nie mam. Mam natomiast publikera i powiem, że warto. Nawet tylko po to, żeby linkować swoje zaplecze.

Cytat
3. problemy techniczne z tworzeniem zaplecza (domeny, hosting itd)

Problemy techniczne? Problemem są tylko koszta. Hostingi seo do tanich nie należą, a te tanie mają częstokroć problemy. Trzeba więc szukać kompromisu smile.gif

Cytat
Moje pierwsze pytanie to czy mając do dyspozycji kilka domen (możliwość utworzenia subdomen, np hosting nazwa.pl) na jednym hostingu można budować zaplecze.

Oczywiście, że można, ale więcej niż kilka zaplecz na jednym IP bym nie stawiał. I przede wszystkim nie linkowałbym go pomiędzy sobą.
darecki
Cytat(boddah85 @ 31.03.2011, 09:47:52 ) *
Oczywiście, że można, ale więcej niż kilka zaplecz na jednym IP bym nie stawiał. I przede wszystkim nie linkowałbym go pomiędzy sobą.

Czyli w takim układzie (nie wnikając w koszta) najlepszym rozwiązaniem jest np:

3 konta hostingowe u różnych dostawców (tak aby posiadać różne adresy IP) i na każdym z nich postawić powiedzmy jeden WordPress, jakiś własny CMS oraz dowolny katalog ?

Teraz mam pytanie co do treści czy lepiej na takim zapleczu profilować je na konkretnego klienta czy nie ma to znaczenia ?
markonix
Cytat(darecki @ 31.03.2011, 10:56:46 ) *
3 konta hostingowe u różnych dostawców (tak aby posiadać różne adresy IP) i na każdym z nich postawić powiedzmy jeden WordPress, jakiś własny CMS oraz dowolny katalog ?

Wpisz "seo hosting" - u jednego dostawcy dostaniesz i 200 IP (oprócz liczby warto patrzeć na liczbę przedziałów - bodajże pierwszy kwartet).
adrenaline
nie ma to sensu, liczy się IP, ilość domen itd, zaplecze musi rosnąc (proporcjonalny przyrost linków)

szkoda, że nie ma narzędzia, które, zakłada stronę, dodaje treść, dodaje linki, blastuje je, sprawdza ilość dodanych, itd
wszystko w jednym, dodajesz tylko nowe domeny i hosting pod seo (rożne IP)

sector
Cytat(darecki @ 31.03.2011, 09:56:46 ) *
[...]Teraz mam pytanie co do treści czy lepiej na takim zapleczu profilować je na konkretnego klienta czy nie ma to znaczenia ?

Zaplecze dedykowane pod jednego klienta będzie bezpieczniejsze do identyfikacji i prowdopodobnie silniejsze od ogólnotematycznego. Chyba, że w jednej branży będziesz miał kilku klientów.
ed_hazard
Ale zaplecze dedykowane pod jednego klienta jest mega droższe w utrzymaniu. Najlepiej zrobić coś, co będzie ogólnotematyczne i będziesz w stanie umieścić tam odnośniki zarówno do warsztatu jak i przychodni. Czyli Presell Page, Katalog, Opinie itd. Oczywiście zadbane wink.gif
fr33d0m
Wybaczcie, że się w trące z drobnym pytaniem i sugestią, ale to odpowiedni temat i nie widzę sensu aby tworzyć kolejny.
1. Nie lepiej zamiast płatnego hostingu, polecieć po kosztach i znaleźć darmowy hosting z możliwością przypisania domeny?
2. To jest dla mnie dość ważne - jeśli posiadam serwis w domenie .de to czy pozycjonowanie tego serwisu poprzez domeny .pl przyniesie równie wydajny wzrost w przypadku, gdyby serwis stał na domenie .pl?
Robert Stefański
Cytat(boddah85 @ 31.03.2011, 08:47:52 ) *
Oczywiście, że ma. Nie dość, że jeśli jest wartościowe to strona do której linkuje może zyskać kopa, to jeszcze można na nich zarabiać.

Ale jeżeli chciałbym zarabiać np. na reklamach Google AdSense, to czy nie byłoby to problem, bo przecież na tych wszystkich stronach zapleczowych reklamy AdSense byłyby umieszczone z tego samego jednego konta AdSense. Czy więc Google nie tego za próbę manipulacji (strony linkujące należą do tego samego autora, a więc obniża to ich wiarygodność, trust runk)?
piotr.mroczek
fr33d0m: wydaje mi się, że tutaj wszystko zależne jest od tego, w której wersji google chcesz się pozycjonować, w DE czy w PL. Domeny PL mogę być okej, ale jeżeli chcesz wzrostów w google.de to zapewne strony zapleczowe będą musiały mieć kontent po niemiecku. najlepiej oczywiście byłoby trzymać się raczej domen DE, bo wygląda to naturlanie

Robert Stefański: z tego co wiem, to nie pisana zasada jest taka, że na zaplecze najlepiej nie wrzucać niczego od Google, bo prędzej czy poźniej mogą się czegoś dopatrzyć, a jeżeli już koniecznie chcesz wrzucać Adsense, to zapleczówki powinny być zrobione naprawdę porządnie. w przypadku spamu możesz doczekać się bana Adsens i innych złośliwości od Google wink.gif
boddah85
Cytat(Robert Stefański @ 14.02.2012, 12:10:58 ) *
Ale jeżeli chciałbym zarabiać np. na reklamach Google AdSense, to czy nie byłoby to problem, bo przecież na tych wszystkich stronach zapleczowych reklamy AdSense byłyby umieszczone z tego samego jednego konta AdSense. Czy więc Google nie tego za próbę manipulacji (strony linkujące należą do tego samego autora, a więc obniża to ich wiarygodność, trust runk)?

Osobiście bałbym się dawać na wszystkich zapleczach tą samą formę reklamy. Dlatego też korzystam z wielu sposobów - sprzedaż linków, adsense czy skąpiec.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.