Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zepsuty router DI-514 - miga dioda WLAN
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
WebCM
Model: D-Link DI-514
Staż: 5 lat

Miga tylko dioda WLAN. Inne diody nie świecą, nawet POWER. Nie reaguje na przycisk RESET. Zasilacz podaje napięcie 5 V, nie mierzyłem natężenia. Co mogło paść? Soft? Przetwornica? Tranzystor MOSFET SI9435A (na płycie U4)?

1. Co sprawdzić w pierwszej kolejności?
2. Czy da się wgrać soft do tego routera w warunkach domowych?
3. Jakie jest zagrożenie, jeżeli zacznę grzebać przy włączonym napięciu 5 V?
l0ud
1.
a) Soft
b ) Zasilacz (na uniwersalnym też powinien odpalić)
c) Wszystkie kondensatory
d) Najbliższy sklep, bo to już szczerze mówiąc nic nie warty staroć... wink.gif

2. Można próbować przez TFTP: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1740916.html

3. Dla Ciebie żadne, dla sprzętu możliwość kompletnego zniszczenia (jeżeli coś zewrzesz)
WebCM
Po podłączeniu do prądu wykonałem reset ~15 sekund. Początkowo brak poprawy, po minucie pozostałe diody zaczęły świecić: power - światłem ciągłym, status - migał. Warunek konieczny nie został spełniony. Niestety laptop dalej nie widział routera (?kabel sieciowy jest odłączony?). Nie podpiąłem kabla od WAN, jednak urządzenia powinny się widzieć.

Przełączenie do trybu serwisowego nic nie dało. Postąpiłem zgodnie ze wskazówkami (poza tym, że status migał, nie świecił). Laptop dalej nie widzi routera, miga tylko dioda WLAN. Nic nie dają resety - ani 10-sekundowy przy włączonym zasilaniu, ani przełączenie do trybu serwisowego. Czy już całkiem uwaliłem soft? Czy to jednak wina elektroniki?

PS. Próbowałem 2 kabli do połączenia i nic.

Aktualizacja: Laptop łączy się z nim bezprzewodowo, a kablem - za nic (próbuję różne IP).
Aktualizacja 2: Pochodził pół godziny i kaputt, miga tylko WLAN, połączenie bezprzewodowe padło
l0ud
Takie dziwne zachowanie wskazuje raczej na zasilacz / problem sprzętowy (pierwsze co pada to kondensatory).

Jeżeli faktycznie masz do tego routera sentyment, sprawdź inny zasilacz i wymień wszystkie kondensatory w routerze (ew. zleć to komuś, kto się na tym zna)... Ja bym jednak już dawno szukał czegoś nowego w sklepie.
WebCM
Mam nowy router, ale spróbuję naprawić stary dla rozrywki. Jeżeli się nie uda i coś zepsuję, nic nie stracę. Mogę go sprzedać tylko na części zamienne.

Cała płyta
Przetwornica, kontroler, lewa strona
Switch i dolna partia routera
Lewy górny róg - wejście, kondensatory (w czerwonym też kondensatory)

Co sprawdzić w pierwszej kolejności i czym, by nie uszkodzić? Kondensatory z wyglądu wyglądają na dobre.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.